Cei mai importanti 12 multimiliardari de pe Wall Street, printre care fondatorii companiilor Amazon, Microsoft si Facebook - Jeff Bezos, Bill Gates si respectiv Mark Zuckerberg -, au atins pentru prima data in istorie o avere insumata de 13 cifre, altfel spus peste o mie de miliarde de dolari, averile lor cumulate crescand de altfel cu circa 40% de la inceperea pandemiei de coronavirus, informeaza miercuri EFE.
Potrivit unei anchete realizate de Institute for Policy Studies (IPS), un think-tank progresist cu sediul la Washington, in data de 13 august, 12 cei mai bogati magnati de pe Wall Street au cumulat o avere totala de 1,01 bilioane de dolari.
''Este vorba pur si simplu de prea multa putere economica si politica in mainile a 12 persoane si reprezinta un record ingrijorator in istoria concentrarii bogatiei si puterii in Statele Unite. Din punctul de vedere al unei societati democratice, reprezinta un grup de 12 oligarhi sau o duzina de despoti'', a apreciat grupul de reflectie, intr-o nota care insotea rezultatele anchetei.
Mai exact, Bezos se situeaza pe primul loc cu o avere de 189,4 miliarde de dolari, pe locul doi clasandu-se Gates, cu 114 miliarde, pe trei este Zuckerberg, cu 95,5 miliarde de dolari. Clasamentul este completat de fondatorul Berkshire Hathaway, Warren Buffet, cu o avere de 80 de miliarde, fondatorul Tesla, Elon Musk, cu 73 miliarde, fostul director executiv al Microsoft, Steve Ballmer, cu 71 miliarde, fondatorul Oracle, Larry Ellison, cu... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 12:50
Indicii bursieri de pe Wall Street au inregistrat, luni, cel mai grav declin consemnat dupa 1987, iar indicele S&P 500 a inchis la cel mai redus nivel din decembrie 2018, investitorii fiind ingrijorati ca pandemia de coronavirus este un oponent prea puternic fata de capacitatea de lupta a bancilor centrale, parlamentarilor sau a Casei Albe.
Indicele S&P 500 a scazut cu 12%, cel mai amplu declin dupa "Luna Neagra" produsa in urma cu trei decenii.
Declinul a avut loc in pofida reducerii surprinzatoare a dobanzii de politica monetara, cu un punct procentual, la un interval de 0-0,25%, efectuata duminica de Rezerva Federala (Fed), intr-o sedinta de urgenta care a avut loc inaintea sedintei programata sa aiba loc marti si miercuri.
Actiunile au scazut si mai mult dupa ce presedintele american Donald Trump a cerut americanilor sa inceteze timp de 15 zile majoritatea activitatilor sociale si sa nu se adune in grupuri mai mari de 10 persoane, intr-un nou efort agresiv de reducere a raspandirii coronavirusului in Statele Unite.
Trump a avertizat si ca este posibila declansarea unei recesiuni.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 12,93%, S&P 500 cu 11,98%, iar Nasdaq Composite cu 12,32%, transmite Reuters.
Tranzactiile cu actiuni incluse in cei mai importanti trei indici de pe Wall Street au fost suspendate timp de 15 minute, la scurt timp dupa deschiderea bursei, indicele S&P 500 coborand cu 8%, peste pragul de 7% care declanseaza blocarea automata a... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 09:29
Actiunile de pe Wall Street au inregistrat cresteri puternice marti, dupa o sedinta cu fluctuatii mari, indicii recuperand o parte din cele mai mari pierderi din ultimii sase ani.
Indicele Dow Jones Industrial Average a inchis in urcare cu 2,3%, cea mai buna performanta consemnata in ultimii doi ani, si a recuperat jumatate din pierderile semnificative inregistrate luni. Indicele S&P 500 a avansat cu 1,74%, in timp ce Nasdaq Composite a urcat cu 2,1%, informeaza Bloomberg.
Cresterea indicilor bursieri nu a fost insa uniforma. Indicele Dow Jones a scazut cu 500 de puncte la deschidere, amplificand temerile provocate de scaderea accentuala de luni, cea mai grava din ultimii sapte ani. Actiunile au fluctuat intre scadere si crestere de 12 ori, inainte de a avansa in ultima parte a sedintei de tranzactionare.
Intre cei mai buni performeri ai pietei s-au aflat TripAdvisor, ale carei titluri au crescut cu aproape 15%, ca urmare a revenirii zvonurilor referitoare la posibila preluare a companiei.
Actiunile Snap au urcat cu aproape 30%, datorita rezultatelor trimestriale publicate de companie, care au depasit asteptarile analistilor.
Citeste mai multe despre socul provocat de prabusirea Wall Street
Bursa de la New York s-a prabusit si impactul se resimte in toata lumea. Cum s-a ajuns la cea mai infricosatoare zi de pe Wall StreetSocul prabusirii bursei de la New York a ajuns si in Europa. Cea mai proasta zi dupa votul pro-BrexitCaderea burselor a sters 114... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 23:57
Compania Alexandros Motors estimeaza ca va vinde pe piata romaneasca, anul viitor, 400 de automobile Great Wall, produse la fabrica Lovech din Bulgaria, a declarat luni, pentru Agerpres, directorul general al companiei, Bogdan Ciocalteu.
Alexandros Motors, care face parte din Alexandrion Group Romania, a semnat luni cu Litex Motors JSC Bulgaria un contract de distributie exclusiva pentru automobilele Great Wall Motor in Romania.
Distributia si mentenanta automobilelor va fi asigurata prin intermediul unei retele de 20 de dealeri, iar reteaua de distributie va fi lansata pana la finalul lunii septembrie.
Ce modele vor fi lansate in Romania
In Romania vor fi lansate trei modele - doua SUV-uri (sport utility vehicle) H5 si H6 si pickup-ul (camioneta) Steed 5, pozitionate ca pret sub modelele sud-coreene si japoneze, dar peste SUV-ul autohton Dacia Duster.
Spre exemplu, SUV-ul Great Wall H6, echipat 'full-option', va costa pe piata romaneasca 24.700 euro (cu TVA inclusa), iar pickup-ul Steed 5 va costa 14.000 de euro.
Great Wall Motor este cel mai mare producator privat de masini SUV si pickup din China, iar in martie 2013 a depasit pragul de un milion de masini vandute. Compania chineza exporta in Europa, Australia, Africa, America Centrala si de Sud, Orientul Mijlociu si Asia si detine unitati de productie in Rusia, Bulgaria, Ecuador, Iran si Egipt.
Masinile Great Wall au mai fost comercializate in Romania in urma cu cativa ani. In 2007 si 2008, in... mai mult
Marti, 12 August 2014, ora 08:50
Wall Street Journal a anuntat in noaptea de marti spre miercuri ca a fost victima unui atac cibernetic revendicat pe Twitter de un hacker care propunea spre vanzare coduri de acces la serverul cotidianului economic american.
In editia sa online, citidianul de afaceri, care face parte din acelasi grup ca agentia de presa financiara Dow Jones Newswire, afirma ca serviciul sau infografic a fost "piratat de o parte terta", adaugand ca pentru moment nu au fost constatate "pagube".
"In acest stadiu, nu vedem nicio dovada privind vreun impact asupra clientilor Dow Jones sau a informatiilor personale ale clientilor", a asigurat o purtatoare de cuvant a cotidianului, citata in articol, potrivit Mediafax.
Nicio alterare a infograficelor nu a fost dezvaluita pentru moment, dar sistemul este inca in "curs de examinare", asigura cotidianul, precizand ca mai multe computere au fost deconectate de la Internet pentru "izolarea" atacurilor.
Wall Street Journal (WSJ) sustine ca a descoperit aceasta intruziune informatica dupa "revendicarea" ei pe Twitter de catre un hacker care oferea, in schimbul banilor, informatii despre clienti dar si date care sa permita accesarea serverului cotidianului.
Potrivit lui Andrew Komarov, expert in securitate informatica ce a alertat cotidianul, un astfel de acces ar permite "modificarea articolelor", "adaugarea unor continuturi noi (...) si suprimarea unor conturi de utilizatori".
Potrivit WSJ, Komarov, directorul firmei californiene... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 09:36
Managementul uzinei de productie de automobile Litex Motors din orasul bulgar Lovech va incheia, pana la finele anului, noi contracte pentru exportul tuturor modelelor de autoturisme pe care le produce, a declarat marti directorul companiei Litex Motors, Andon Dimitrov, transmite BTA.
Great Wall, cel mai mare producator auto chinez, a infiintat o fabrica la Lovetch, in nord-estul Bulgariei, prima sa unitate de productie din Uniunea Europeana, in urma unui acord incheiat cu compania bulgara Litex Motors. Productia de automobile Great Wall la aceasta uzina a inceput in anul 2012.
Andon Dimitrov a informat ca un contract cu un distribuitor din Serbia va fi incheiat in saptamanile urmatoare urmand ca acorduri similare cu distribuitori din Slovacia, Romania, Turcia, Ungaria si Cehia sa fie incheiate in lunile urmatoare.
Directorul Litex Motors a precizat ca in prezent uzina vinde peste 100 de autoturisme pe luna, insa pana la finele anului cifra ar urma sa ajunga la 3.000 de unitati pe luna. Aceasta in conditiile in care in prezent uzina are 200 de angajati care produc 5.000 de autoturisme pe an insa planurile prevad cresterea fortei de munca pana la 2.000 de angajati in ideea de a atinge capacitatea maxima de productie de 50.000 de unitati pe an. De asemenea, la cele doua modele de automobile Great Wall produse in prezent la uzina de la Lovetch se va adauga un nou SUV, Great Wall Speed 5, care va fi produs in mai multe versiuni.
In 2013, potrivit datelor oficiale... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 08:45
Producatorii filmului "Lupul de pe Wall Street" au fost dati in judecata pentru 25 milioane de dolari de Andrew Greene, un fost partener de afaceri al agentului de bursa a carui poveste a fost relatata in filmul "Lupul de pe Wall Street", datorita felului cum a fost descris in scenariu.
Greene, fost director executiv la firma de investitii Stratton Oakmont, solicita daune de 25 milioane de dolari si ii acuza de defaimare pe producatorii filmului, intrucat personajul sau era descris in "Lupul de pe Wall Street" ca un infractor, un consumator de droguri, un barbat pasionat de sexul cu prostituate si era ironizat pentru faptul ca purta peruca intrucat incepuse sa cheleasca, potrivit TMZ.com, citat de Mediafax.
In documentele depuse la tribunal, Andrew Greene spune ca partenerii sai de afaceri, inclusiv Jordan Belfort, personajul interpretat de Leonardo DiCaprio, i-au dat porecla "Wigman" ("Omul cu peruca") din cauza faptului ca obisnuia intr-adevar sa poarte o peruca.
In film, Greene este prezentat prin intermediul personajului Nicky "Rugrat" Koskoff, interpretat de P.J. Byrne, iar partenerii sai de afaceri - exact cum afirma Greene in acest proces - il ironizau fara mila din cauza pierderii premature a parului.
Greene: prezentare i-a afectat reputatia profesionala
Andrew Greene spune ca filmul l-a prezentat facand diverse lucruri ilegale si lipsite de etica - precum intretinerea de relatii sexuale cu prostituate chiar in fata colegilor sai.
Reclamantul... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 09:55
JPMorgan este acuzata in instanta de frauda, de catre statul New York. Bear Stearns, o companie preluata in 2008 de banca, ar fi vandut bonduri ipotecare fara acoperire, in perioada 2006-2007. Investitorii Bear Sterns au pierdut 22,5 miliarde de dolari.
Purtatorul de cuvant al grupului financiar, Joseph Evangelisti, a anuntat ca banca va contesta acuzatiile, si este "dezamagita" ca Procurorul General "a decis sa demareze un proces fara sa ne ofere posibilitatea sa ne aparam in fata acestor acuzatii", citeaza The Wall Street Journal.
Evangelisti a mai adaugat ca activitatile Bear Sterns dateaza dinainte ca aceasta sa fie cumparata de catre J.P. Morgan, in martie 2008.
Wall-Street, tinta regulatorilor
Cazul face parte din noul sir de investigatii al grupului format de Presedintele Obama in ianuarie 2012.
In cazul in care reclamantii vor avea castig de cauza, marile banci se vor afla in fata unui precedent periculos, deschizand calea unor noi actiuni judiciare ale oficialitatilor si investitorilor americani.
Regulatorii statali si federali au demarat zeci de investigatii pentru a determina daca pierderile marilor institutii financiare au reprezentat incalcari ale legii sau au fost simple erori in procesul de decizie.
Bank of America este ultimul caz in care o mare banca a trebuit sa plateasca daune investitorilor. Vineri, BofA a acceptat o intelegere de 2,43 miliarde de dolari intr-un proces in care era acuzata de manipularea investitorilor in... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 10:38
Grupul rus Gazprom a fost in 2009 cea mai profitabila companie din lume, cu un castig de 24,55 miliarde de dolari, chiar daca s-a plasat abia pe pozitia 50 in functie de venituri, in topul celor mai mari 500 de companii din lume realizat de revista Fortune, citat de Mediafax.Retailerul american Wal-Mart Stores este in schimb cea mai mare companie la nivel mondial, cu venituri de 408,2 miliarde de dolari si un profit de 14,33 miliarde de dolari.
Profitul net al Gazprom a scazut anul trecut cu 17,8%, la 24,56 miliarde de dolari, dar pozitia sa s-a imbunatatit intrucat profitabilitatea altor producatori mari din sectorul energiei a scazut cu peste 50%, dupa corectia drastica a cotatiei petrolului comparativ cu nivelul record din 2008.
Gazprom se afla in 2008 pe pozitia a doua, dar a devansat anul trecut Exxon Mobil, care a dominat clasamentul timp de cinci ani. In functie de venituri, Wal-Mart a devansat Royal Dutch Shell si Exxon, aflatein fruntea topului in anul precedent.
Veniturile Wal-Mart au urcat anul trecut cu 0,6%, la 408 miliarde dolari, dar cele ale Shell si Exxon au scazut cu 40%, respectiv 36%, la circa 285 miliarde dolari in ambele cazuri.
China este prezenta in clasament cu 46 de companii, cu noua mai mult comparativ cu 2008, astfel incat se afla pe locul al treilea, dupa Statele Unite si Japonia.
Veniturile celor 500 de companii au scazut cu 8,3%, la 23.100 miliarde de dolari, in timp ce profiturile au avansat cu 16,9%, la 960,5 miliarde... mai mult
Vineri, 09 Iulie 2010, ora 00:26