Grupul aerian Airbus intentioneaza vanzarea unei parti sau a intregului pachet de actiuni al companiei Premium Aerotec, specializata in fabricarea de componente si care are aproximativ 10.000 de angajati in Germania si Romania, afirma surse citate de publicatia germana Die Welt.
Potrivit revistei Die Welt, care citeaza surse, Airbus a initiat negocieri cu grupul canadian de investitii Onex pentru achizitionarea partiala sau in totalitate a actiunilor companiei Premium Aerotec.
Compania Premium Aerotec are aproximativ 10.000 de angajati in Germania si Romania.
Premium Aerotec produce componente de aluminiu si fibra de carbon pentru avioanele civile si militare.
Citeste si Airbus a inceput sa produca piese la Brasov ...citeste mai departe despre "Airbus vrea sa vanda o subsidiara din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 12:48
Eurobank este in cautarea unui partener strategic pentru achizitionarea unei participatii in subsidiara sa din Romania, Bancpost, deoarece incearca sa-si reduca expunerea peste hotare, au declarat vineri, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Eurobank este, de asemenea, prezenta in Bulgaria, Serbia si Cipru. Conform acordului incheiat cu autoritatile de concurenta din Uniunea Europeana, pana in 2018 Eurobank trebuie sa vanda active in afara Greciei in valoare de 8,7 miliarde de euro. In prezent, banca elena detine peste hotare active evaluate la aproximativ 11,2 miliarde de euro.
"Am angajat HSBC si Mediobanca pentru a gasi un "partener strategic" care sa achizitioneze o participatie in Bancpost. Astfel banca isi va reduce activele detinute in Romania si isi va indeplini angajamentele privind reducerea expunerii peste hotare", a declarat pentru Reuters un bancher de la Eurobank.
Bancpost, cu active totale de 3,1 miliarde de euro si 2.255 angajati, are o retea de 148 de sucursale in Romania, fiind astfel una dintre cele mai mari piete ale Eurobank din afara Greciei.
"Nu vrem sa ne retragem complet din Romania, dar nu putem furniza subsidiarei capital suplimentar pentru sprijinirea cresterii. Daca un partener strategic achizitioneaza o participatie in Bancpost, expunerea noastra va fi redusa, conform angajamentelor", a afirmat un alt bancher.
Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) detine 2,4% din Eurobank, al treilea... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2017, ora 17:43
Procesul de vanzare al activelor Enel din Romania a fost suspendat temporar, a anuntat compania italiana.
"Enel confirma faptul ca procesul de vanzare al activelor din Romania a fost suspendat temporar. Vanzarea activelor Enel Romania era parte dintr-un program mai amplu de tranzactii ce urmareau incasarea a pana la patru miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2014, pentru reducerea datoriei nete consolidate.
Ca urmare a finalizarii cu succes a mai multor initiative in timpul anului 2014, aceasta tinta a fost atinsa. Consiliul Director al Grupului va decide, prin urmare, asupra oricaror planuri de continuare a acestui program in contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date in luna martie", afirma reprezentantii companiei.
Enel ar putea sa nu mai vanda subsidiara din Romania
In luna iulie a anului trecut, Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia si de distributie si ...citeste mai departe despre "Enel a suspendat temporar vanzarea activelor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 19:57
Subsidiarele din Romania ale bancilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, arata Banca Nationala a Romaniei.
"Mai mult, rezultatele exercitiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent in Raportul asupra stabilitatii financiare (avand la baza un scenariu de recesiune economica severa si o depreciere puternica a monedei nationale in urmatorii trei ani), evidentiaza un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu incadrare in limitele reglementate la nivel international", se arata intr-un comunicat transmis de BNR, potrivit Mediafax.
Mai multe banci care activeaza si in Romania, printre care bancile elene Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece si cele austriece Erste, Raiffeisen si Volksbank, au obtinut rezultate slabe la testele efectuate de BCE, inclusiv din cauza dificultatilor intampinate in Europa de Est.
Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece au picat testele realizate de BCE, in conditiile in care evaluarea a indicat ca acestea nu aveau capital suficient la finalul anului trecut, iar cele trei banci elene ar putea lua in calcul vanzarea subsidiarelor locale pentru strangerea de capital, noteaza Reuters.
Volksbank are probleme din cauza situatiei din Romania
In ceea ce priveste bancile... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 16:05
Grupul bancar austriac Volksbank a decis sa schimbe structura companiei si sa infiinteze noua banci regionale prin fuziunea institutiilor bancare de dimensiuni mici, planul de vanzare a filialei din Romania nesuferind, insa, niciun fel de modificare.
Planul de reorganizare al Grupului Volksbank AG nu afecteaza sub nicio forma subsidiara din Romania. Actionarii continua sa caute un investitor strategic, conform calendarului deja agreat si comunicat inca din 2010 si continua sa sustina subsidiara locala prin injectii de capital si linii de finantare, astfel incat toate cerintele de adecvare a capitalului sa fie intrunite in orice moment", se arata intr-o declaratie a Volksbank Romania, citat de Mediafax.
Restructurarea grupului presupune ca bancile mici si mijlocii sa fuzioneze, pentru a forma noua banci regionale si trei institutii de servicii bancare specializate, care sa asigure grupului o prezenta mai puternica pe piata decat o fac in prezent cele 44 de entitati regionale Volksbank si sapte institutii specializate, potrivit comunicatului emis de grup.
"Ma bucur ca aceasta strategie de viitor este sustinuta de bancile Volksbank. Ideea celor noua banci regionale este sa asigure o platforma solida pentru Volksbank din Austria, pentru a-si avansa profitabilitatea si a creste actiunile pe pietele de capital", a declarat Stephan Koren, director general al grupului.
De asemenea, institutia centrala, Osterreichische Volksbanken, va fi impartita in doua organisme,... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 16:25
Datorita potentialului relativ modest de crestere pe care il ofera acest an afacerilor din domeniul bancar, fuziunile vor reprezenta o strategie dezirabila si in 2014. Dincolo de avantajele strategice evidente ale reorganizarii pietei, fuziunile vin la pachet si cu o serie de riscuri care pot afecta piata romaneasca, precum restructurarile masive de personal si politizarea conducerii.
"Nu vom asista numai la fuziuni, ci si la achizitii sau repozitionari la modul general. Dat fiind potentialul relativ modest de crestere al activitatii in anul urmator, este foarte posibil sa vedem o ragandire a strategiilor diversilor jocatori, in special a celor care nu au o pozitie foarte buna in piata si nu au avut nici rezulate foarte bune", a declarat pentru Business24, Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliului Fiscal.
Fuziunile reprezinta o necesitate in acest moment, ca urmare a situatiei generale vulnerabile in care se gaseste sistemul bancar romanesc. Ca urmare a influentelor interne si externe, analistul economic Mircea Cosea considera ca fuzinile vor fi probabil vor fi calea pe care o vor alege bancile pentru a supravietui in viitor. Totusi, analistul avertizeaza ca ele trebuie privite cu atentie pentru ca au efecte negative si efecte pozitive care se inscriu in trendul general al politicilor bancare europene si mondiale.
Aspectele pozitive si negative ale fuziunilor pe piata bancara
In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, daca se... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 08:30
Nokia Corporation, asociatul unic al Nokia Romania, a vandut toate partile sociale catre Nokia Finland Oy pentru 18,84 milioane de euro, operatiunea fiind parte a procesului de pregatire a diviziei de telefoane a grupului finalandez pentru tranzitia catre Microsoft, aprobata in noiembrie 2013.
"Aceasta schimbare face parte din pregatirea diviziei noastre de business D&S (Devices & Services) pentru tranzitia catre Microsoft. Ne vom continua activitatea in Romania", au declarat reprezentantii grupului Nokia.
In luna noiembrie 2013, actionarii Nokia au aprobat vanzarea diviziei de telefoane mobile catre Microsoft pentru 5,44 miliarde de euro.
Acordul de vanzare cu Microsoft a fost semnat in luna septembrie, dupa ce Nokia si-a pierdut relevanta pe piata telefoanelor inteligente (smartphone), in lipsa unui raspuns credibil la iPhone, lansat in 2007 de grupul american Apple.
Odata cel mai mare producator de smartphone-uri, cu o cota de piata de peste 50%, Nokia a ajuns la aproximativ 3% din piata si a iesit din topul primilor cinci producatori mondiali de terminale mobile.
La nivelul anului 2012, Nokia Romania a consemnat afaceri de 26,5 milioane de lei, de la 4,1 miliarde de lei in urma cu an.
Reducerea drastica a cifrei de afaceri a fost determinata de oprirea productiei de telefoane mobile la Cluj in 2011 in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor.
Grupul finlandez a inceput productia la Jucu, Cluj, in februarie 2008, investitia in... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 17:15
Asa cum se anticipa din 2013, peisajul bancar romanesc se va schimba destul de mult in acest an. Criza economica se face resimtita si in banci, astfel ca o parte din "jucatorii" existenti in momentul de fata au in vedere sa vanda sau sa fuzioneze.
Astfel, la numai trei zile de la cumpana dintre ani, banca ungara MKB, parte a grupului german BayernLB, a anuntat vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
Daca anul 2013 a deschis apetitul achizitiilor pe piata bancara autohtona si nu mai putin de cinci banci - Citi Bank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank si Bank of Cyprus - au fost obiectul unor astfel de tranzactii, 2014 a inceput promitator pe zona achizitiilor odata cu vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
La finele anului 2013, Presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca se asteapta ca in sistemul bancar romanesc sa apara in 2014 fuziunii si achizitii bancare.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil ", a declarat Ionut Dumitru, pentru Busienss24.
De asemenea si Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara in urma cu o luna ca in sistemul bancar romanesc vor aparea pe viitor si fuziuni, asta dupa ce actionarii vor intelege ca... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:40
Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), apreciaza ca posibila vanzare a bancilor grecesti prezente in Romania, in urma presiunilor Troicii asupra institutiilor de credit elene, nu va avea nicio influenta asupra sistemului bancar romanesc.
"Nu vad niciun impact, e vorba de schimbarea unor actionari prin vanzarea unor subsidiare. Nu cred ca va avea vreo influenta si nicidecum o influenta negativa", a declarat luni Ghetea, intr-o conferinta de presa, raspunzand unei intrebari.
Reprezentatii creditorilor externi ai Greciei cer bancilor comerciale elene sa-si vanda subsidiarele si bancile afiliate din Europa de Sud-Est, precum si activitatile nebancare de pe piata elena, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de publicatia elena Kathimerini.
In Romania sunt prezente mai multe banci elene. Astfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.
Troica, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, vrea vanzarea imediata a activitatilor nebancare, in baza unui calendar precis, si exercita presiuni pentru vanzarea subsidiarelor din Balcani, relateaza Kathimerini.
"Trebuie sa stim ca orice schimbare de actionari care implica mai mult de 10% din actiuni trece pe la Banca Nationala. Si au fost situatii in care Banca Nationala a spus asta nu, asta nu, deci poate refuza actionarii care nu i se par... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 15:18