Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orange nu mai face achizitii in Romania, dar cumpara un competitor de pe piata din Spania

Orange nu mai face achizitii in Romania, dar cumpara un competitor de pe piata din Spania


Orange a anuntat ca nu mai este nevoie sa faca achizitii in tari precum Romania si Belgia, dupa ce a inaintat o oferta de cumparare de 3,4 miliarde de euro furnizorului de Internet si telefonie mobila Jazztel, care opereaza in Spania, considerand ca pozitia sa pe aceste piete este consolidata.

"Credem ca suntem bine pozitionati pe cele mai multe piete pe care suntem prezenti si nu mai avem nevoie de alte fuziuni si achizitii. Spania a fost un caz special. In Belgia si Romania, lucram pentru a ajunge la intelegeri cu jucatorii care exista deja pe piata, pentru a raspunde nevoii de oferte pentru telefonie fixa si mobila", a declarat Stephane Richard, CEO-ul Orange, potrivit Mediafax.

Richard anunta, in septembrie anul trecut, ca Orange ia in calcul consolidarea pozitiei in tari precum Spania si Polonia si achizitionarea de active in domeniul telefoniei fixe in Belgia si Romania.

Orange a inaintat o oferta de cumparare catre compania Jazztel, aceasta fiind cea mai mare oferta de preluare a unui competitior initiata de compania franceza in ultimii aproape zece ani, potrivit Bloomberg.

Compania ofera 13 euro per actiune Jazztel, cu 22% mai mult decat valoarea pe care titlurile Jazztel au avut-o la care inchiderea bursei din Madrid in 12 septembrie, potrivit declaratiei celor doua companii.

Realizarea tranzactiei depinde acum de hotararea actionarilor Jazztel in ceea ce priveste cedarea a cel putin jumatate din portofoliul de actiuni, in conditiile in care conducerea, care detine 15% dintre actiuni, si-a dat deja acordul pentru vanzare.

In cazul acceptului actionarilor, tranzactia ar urma sa se incheie la inceputul anului viitor.

"Orange si Jazztel impreuna este combinatia a doua povesti de succes in Spania. Pe fondul revenirii economiei, este timpul sa ne intarim prezenta pe piata din Spania", a declarat Stephane Richard, CEO-ul Orange.

Orange este a treia mare companie din domeniul telecomunicatiilor din Spania, dupa Telefonica si Vodafone.

Aceasta preluare ar insemna pentru Orange castigarea celor 1,5 milioane de abonati la Internet ai furnizorului Jazztel, precum si posibilitatea de a le oferi acestora pachete de servicii integrate de cablu, Internet si telefonie mobila.

Jazztel s-a extins in ultimii ani in Spania, datoria ofertelor de Internet la preturi mici. Ulterior, Jazztel a adaugat servicii de telefonie fixa si mobila, cu scopul de a castiga o parte dintre clientii Telefonica. Jazztel foloseste in prezent infrastructura companiei franceze pentru a furniza serviciile de telefonie mobila.

Veniturile companiei au crescut in fiecare trimestru din 2008 pana in prezent, iar in acest an vanzarile ar putea ajunge la 1,2 miliarde de euro, de patru ori mai mult fata de nivelul din 2007, potrivit estimarilor Bloomberg.

Jazztel a anuntat saptamana trecuta ca negociaza cu TeliaSonera pentru a cumpara subsidiara Yoigo din Spania a companiei suedeze. In contextul negocierilor cu Orange, Jazztel a intrerupt pentru moment discutiile cu TeliaSonera.

Ultima data cand Orange a cumparat un competitor cu o suma de peste 3 miliarde de euro s-a intamplat in 2005, cand grupul francez a preluat compania de telecomunicatii spaniola Amena, pentru 6,4 miliarde de euro, potrivit datelor Bloomberg.

Actiunile Jazztel au deschis in crestere cu 6,2%, marti, pe bursa din Madrid, fiind suspendate in timpul sedintei de luni, dupa ce au inregistrat un avans de pana la 17%. Titlurile Orange, in schimb, au scazut cu 1,1%, pe bursa din Paris.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1455 ori