Avocatul Dumitru Dobrev, doctor în Drept, susține că ideea vehiculată recent cum că includerea Roșiei Montane în UNESCO ar putea fi decisivă pentru pierderea procesului de la Washington de către statul român este un mit. La fel cum este și ideea că statul ar trebui să plătească 4 miliarde dolari despăgubiri.
„Gabriel Resurces are cam 66,66% șanse să piardă procesul și 33,33% șanse să cîștige o victorie a la Pyrrhus”, susține juristul.
„Plătim 4 miliarde de dolari către RMGC?
Pentru că văd de ieri încoace rostogolită întrebarea „Și acum plătim 4 miliarde de dolari către RMGC?” încerc să traduc o dată pentru totdeauna din legaleză în română cum e cu miliardele astea de dolari care atîrnă ca o sabie a lui Damocles în toată presa care rostogolește dezinformările Goldului:
Dacă eu cumpăr de la cineva o capră și nu mi-o predă în luna august și la greutatea cutare, eu am următoarea alegere:
a) fie îi cer capra (să mi-o scoți din pământ din iarbă verde și să mi-o dai, cu penalități de întîrziere conform contract);
b) pot să vreau doar arvuna înapoi, penalități de întîrziere că s-a folosit de banii mei atîtea luni de zile și eventual, dacă reușesc să demonstrez, daune-interese pentru că am pierdut un contract cu un restaurant unde trebuia să livrez pe 15 septembrie tulburel și pastramă de capră;
În ipoteza b), nu-l mai interesează pe nenea judele ce mai face omul cu... mai mult
Sambata, 31 Iulie 2021, ora 12:18
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anuntat joi, la finalul sedintei de guvern, ca autoritatile au toate motivele sa fie optimiste ca includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO va avea loc in aceasta vara.
Ministrul Culturii a fost intrebat ce mesaj a primit dupa reluarea procedurii si daca sunt sanse reale ca Rosia Montana sa intre in patrimoniul UNESCO.
"Practic aici vorbim de o reluarea procedurii, procedura fusese suspendata de catre guvernul PSD, noi am decis reluarea acestei proceduri, ne-am incadrat in termenul necesar pentru ca situatia patrimoniului de la Rosia Montana sa poate fi discutata in sedinta din aceasta vara, care va fi in China", a spus ministrul Culturii.
El a precizat ca este optimist ca includerea Rosiei Montana in patrimoniul UNESCO va avea loc in aceasta vara.
"Semnalele sunt pozitive, legate de politica guvernului de a avea deschidere spre o monitorizare a celor de la ICOMOS si de la UNESCO legat de ce se intampla la Rosia Montana si sigur avem toate motivele sa fim optimisti ca includerea in patrimoniul UNESCO se va intampla in aceasta vara", a explicat ministrul. ...citeste mai departe despre "Ministrul Culturii, optimist ca Rosia Montana va fi inclusa in UNESCO in aceasta vara" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 16:15
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis luni ca, in cazul Rosia Montana, este necesar sa fie facuta distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO.
Patrimoniul este deja clasat si protejat de legea romaneasca, spune el, iar principala piedica in calea restaurarii complete a zonei nu are legatura cu procedura pentru includerea in patrimoniul UNESCO, ci cu faptul ca in regiune nu exista un plan urbanistic general.
Ministerul Culturii a transmis luni ca va organiza, "in perioada urmatoare", o intalnire cu primaria localitatii Rosia Montana, pentru a discuta "coordonatele unui program specific de sustinere si asistenta tehnica in zona".
"In momentul de fata, principala piedica in calea dezvoltarii durabile a zonei o reprezinta lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Institutia noastra va propune Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei sa finanteze acest PUG, prin programul aflat deja in derulare, pentru finantarea zonelor incluse in patrimoniul UNESCO", se arata intr-un comunicat.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat: "Este necesar sa facem distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric de la Rosia Montana, pe de o parte, si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO, pe de alta parte, intrucat sunt doua lucruri total diferite.... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:04
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a cerut si a primit de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu 5 ani a licentei de concesiune pe care o detine de 20 de ani in vederea exploatarii resurselor de la Rosia Montana.
Statul roman a cerut doar majorarea redeventei percepute din valoarea productiei miniere de la 4% la 6%, potrivit modificarilor legislative ce au intervenit intre timp, potrivit unui comunicat transmis de RMGC.
"ANRM a transmis limpede RMGC ca valabilitatea licentei nu va fi prelungita decat daca RMGC accepta aceasta modificare cu privire la redeventa.
Desi Gabriel Resources si RMGC se opun cu tarie pozitiei ANRM si interpretarii legale a Agentiei si si-au exprimat in scris dezacordul cu aceasta pozitie si cu modul in care ANRM a gestionat procesul de extindere a licentei, Gabriel Resources si RMGC au concluzionat ca, dat fiind actualele circumstante, nu exista nicio alta modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licentei, decat sa accepte majorarea redeventei, asa cum a solicitat ANRM.
In consecinta, pe 18 iunie a fost incheiat un act aditional care prevede prelungirea valabilitatii licentei pana pe 20 iunie 2024 si nivelul revizuit al redeventei", se arata in comunicatul Gabriel Resources.
Citeste aici totul despre povestea incalcita de la Rosia Montana. Cine vrea exploatarea si cu ce pret
Prelungirea licentei vine in conditiile in care la finalul anului, in luna decembrie,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 15:52
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, sustine ca ideea includerii localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o "trasnaie" si ca acest lucru ar aduce pierderi de miliarde de dolari Romaniei.
"O alta mare trasnaie a Guvernului Ciolos, vizavi de includerea in patrimoniul UNESCO, asa cu forta, pe repede-inainte. Nu poti, ca sa incluzi in patrimoniul UNESCO ceva de importanta Rosiei Montane, sa faci un dosar intr-un birou, peste noapte si UNESCO sa accepte.
In momentul de fata noi ne luptam, si e implicat si Ministerul Culturii aici, sa castigam acel proces, prin care, daca reusea trasnaia respectiva, haideti sa facem Romania patrimoniu UNESCO, sa fie toata situri arheologice, sa blocam tara, sa nu mai construim nimic, sa nu mai dezvoltam infrastructura. Asa este in mintea unora. Nu se poate asa ceva.
Includerea in patrimoniul UNESCO a Rosiei Montane va aduce pierderi de cateva miliarde de dolari statului roman.
Ne luptam sa castigam acel proces, un proces ce trebuie castigat de statul roman, nu este un proces care sa aduca beneficii Romaniei, trebuie sa ne luptam pana la capat si cu siguranta Rosia Montana, asa cum a fost pregatit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce sa caute in patrimoniul UNESCO. Suntem in judecata tocmai pentru a discuta si a reusi sa blocam acest lucru. A fost acceptat sa fie retras. Daca Rosia Montana ajungea sa fie sit UNESCO, practic era un proces de cateva miliarde de dolari, pierdut din start de catre Romania", a spus Breaz,... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 14:39
Fostul premier Dacian Ciolos admite ca a purtat un dialog cu ambasadorul roman la UNESCO, despre procesul de inscriere a sitului Rosia Montana in patrimoniul universal, dar precizeaza ca Adrian Cioroianu a scos declaratiile din context. Realitatea este una, spune Ciolos: "dosarul a fost depus la UNESCO in timpul mandatului meu si prin vointa mea".
"Dialogul prezentat de domnul Cioroianu e real, dar e doar un mic fragment dintr-un proces de decizie prin care am trecut in Guvernul pe care l-am condus in care am cautat o solutie pentru a putea depune dosarul la UNESCO fara a afecta alte institutii ale statului roman in arbitrajul international pe acest subiect.", se arata intr-un raspuns al lui Dacian Ciolos la solicitarea Ziare.com,.
Adrian Cioroianu, care reprezinta tara noastra la UNESCO, a relatat, joi seara, un dialog cu Dacian Ciolos, in acea vreme prim-ministru, care l-a intrebat daca, odata depus, dosarul Rosia Monta ar putea fi retras ulterior.
"Exista o serie de opinii divergente la nivelul Guvernului, nu stiu ce sa facem, sa-l depunem, sa nu-l depunem?", ar fi spus Ciolos.
Fostul prim-ministru s-a reasigurat ca dosarul poate fi retras si conversatia s-a incheiat. "Dupa cinci minute, suna din nou telefonul", a continuat Cioroianu. "'Domnule Cioroianu, am avut discutii cu mai multi ministri, nu depunem dosarul'. 'Domnule prim-ministru, cum ziceti'".
Ciolos recunoaste dialogul, dar spune ca a fost parte a unui proces mai complex, care s-a si finalizat... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 11:53
Muntii din Transilvania poate nu sunt bantuiti de vampiri, in schimb sunt plini de aur care atrage ceea ce unii numesc "atentia pradatorilor" - intr-o lupta continua care refuza sa se stinga, scrie National Geographic intr-un articol dedicat situatiei privind Rosia Montana.
"Lupta amara priveste propunerea unei companii straine de a construi cea mai mare mina de aur din Europa intr-un sit istoric numit Rosia Montana", scriu jurnalistii.
In conditiile in care Rosia Montana contine resurse extrem de rare, "este cu atat mai surprinzator faptul ca Guvernul din Romania a retras temporar dosarul Rosia Montana de la UNESCO".
Rosia Montana ar fi putut fi in Patrimoniul Mondial. In schimb, am devenit o premiera in istoria UNESCODosarul Rosia Montana la UNESCO: Cum ar putea decizia Guvernului Dancila sa se intoarca impotriva RomanieiPetitie si protest dupa ce Guvernul Dancila a stopat procedura de includere a Rosiei Montane in UNESCORosia Montana primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial: Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria UNESCO
"In centrul dezbaterii se afla un litigiu cu compania miniera care vrea acces la sit (Rosia Montana Gold Corporation, societate controlata de compania canadiana Gabriel Resources) . In urma protestelor masive declansate in 2013, Guvernul roman a decis sa nu elibereze autorizatii care ar fi permis companiei canadiene sa mearga inainte cu proiectul si a adoptat mai multe 'protectii legale' pentru Rosia Montana.
Ca... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 11:51
Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO ar fi trebuit sa discute, duminica, solicitarea Guvernului Romaniei de suspendare a dosarului Rosia Montana, doar ca, in ultimul moment, Romania si-a schimbat pozitia.
Daca pana sambata, cand au inceput discutiile la UNESCO, Romania solicita suspendarea deciziei privind inscrierea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, pana la finalizarea disputei legale cu Gold Corporation, acum tara noastra a cerut returnarea dosarului de nominalizare, sustine, intr-o postare pe Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii in guvernul Ciolos.
Vlad Alexandrescu a anuntat pe Facebook ca dosarul Rosia Montana a fost pus ultimul pe lista a carei dezbatere a inceput inca de sambata, dupa toate celelalte situri inscrise pentru a fi acceptate in Patrimoniului Mondial.
"Se poate presupune ca intarzierea cu inca o zi a votului se datoreaza faptului ca Delegatia permanenta a Romaniei la UNESCO si-a precizat pozitia fata de nominalizarea Rosiei Montane, printr-o nota ce a fost distribuita participantilor, apostilata de Delegatul permanent al Romaniei la UNESCO, Adrian Cioroianu.
Daca pana la inceperea sesiunii Comitetului Romania solicita "amanarea" deciziei privind inscrierea, Romania are acum o solicitare diferita catre membrii Comitetului: returnarea dosarului de nominalizare catre statul gazda pentru mai multe informatii (decizie de 'referral', in termenii Conventiei UNESCO).
Delegatia permanenta a Romaniei la UNESCO... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 16:21
Rosia Montana a fost inclusa pe lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, primul pas pentru ca situl sa apara pe lista protejata la nivel mondial.
"Anuntul facut public de pe pagina Ministerului Culturii vine dupa 6 ani de la solicitarea inaintata de societatea civila", potrivit unui comunicat al Asociatiei Alburnus Maior remis vineri Ziare.com.
"Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au comunicat catre Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris inscrierea Peisajului cultural minier Rosia Montana in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial.
Aceasta nu este doar un imens castig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societatii civile, a miilor de oameni din tara si din strainatate care au cerut salvarea Rosiei Montane, au iesit in strada cerand sa nu fie distrusa natura si cultura in favoarea mineritului cu cianuri", a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.
Rosia Montana are valoare ...citeste mai departe despre "Rosia Montana este propusa pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 16:30