Ilie Sarbu, despre Rosia Montana: Nu pot accepta sa stam pe un munte de resurse si sa fim saracii Europei

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:46
1186 citiri
Ilie Sarbu, despre Rosia Montana: Nu pot accepta sa stam pe un munte de resurse si sa fim saracii Europei
Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, joi, la Medias, referitor la proiectul Rosia Montana, ca nu poate accepta ca Romania sa stea "pe un munte de resurse" si, totusi, romanii sa fie "saracii Europei", chiar daca poate accepta ca "s-a gresit in lege", fiind necesara modificarea acesteia.

Ilie Sarbu a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa la Medias, daca este de parere ca protestele fata de proiectul Rosia Montana sunt justificate, el raspunzand negativ, transmite corespondentul Mediafax.

"Au aceasta lacuna a informarii. De-aia nu sunt justificate. Ca sunt greseli, ca s-a gresit in lege, acum de-aia se lucreaza la un alt proiect de lege. Asta pot accepta. Dar, niciuna dintre extreme nu e buna. Nu pot accepta sa stam pe un munte de resurse si sa fim saracii Europei. Putem sa alegem drumul in care noi stam pe un munte de resurse, nu vorbesc doar de aur si argint, ci de tot ce avem noi, de gaz si de tot, si sa ramanem saracii Europei", a declarat Ilie Sarbu.

In opinia sa, lucrurile trebuie tratate cu "intelepciune".

"Trebuie ca toate lucrurile sa le tratam cu mult mai multa intelepciune. E un termen care nu e agreat in general. Si rezolva multe situatii. Ne-am invatat ca intotdeauna sa le tratam in forta si se vede si in dialogurile noastre politice: cele care s-au purtat cu intelepciune au dus la rezultate incredibile pentru noi, ca tara. Cele care s-au purtat cu pumnul, chiar daca manusa era de catifea, nu au dat rezultate. Asa cred ca e si aici. Nu se poate ca dialogul sa nu rezolve problema, dar, sigur, dialogul cu oameni care nu sunt porniti, programati as spune din start pe o anume idee, ci dialog cu cei care chiar vor binele acestei tari, care chiar pot sa inteleaga ca nu ne mai putem permite", a mai spus liderul senatorilor PSD.

"Noi ne intoarcem la sloganul: 'Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta'. Nu numai cersim din poarta in poarta! Noi am ajuns cersetorii Europei, muncitorii Europei", a completat Ilie Sarbu.

Acesta a precizat ca singura problema care trebuie pusa este cea a tehnologiei care trebuie aplicata, si nu cea a instrainarii aurului.

"S-a inventat in lume o alta formula? Ei ar trebui sa vina sa spuna: e ultima tehnologie, daca vrei sa o aplici si sa o faci in Romania, sa exploatezi aur, bine! Nu? La revedere! Asta e problema! Nu cealalta! Cum dam aurul? Cum il da toata lumea. Ati vazut ca guvernatorul Bancii Nationale a spus ca nu are nevoie de aur. Basescu, care stia... imi cer scuze, domnul presedinte, care stia lucrul asta, a spus ca niciun gram de aur nu pelaca din tara", a completat Ilie Sarbu.

Potrivit acestuia, "rezerva nationala de aur se stabileste de comun acord cu tarile membre ale Uniunii Europene, si nu fiecare pune aur in rezerva cat vrea".

"Pana la urma poti sa pui si sa ramai cu lingourile alea, sa ramana acolo. Deci, toate astea au un anumit mod de rezolvare, nu asa, cu bataliile de strada", a incheiat Ilie Sarbu.

Ilie Sarbu si alti 30 de senatori PSD au participat, joi, la Centrul de documentare si informare al Romgaz din Medias, la mai multe intalniri cu autoritati locale si judetene.

Pe durata intalnirii si a conferintei de presa, in fata cladirii un grup restrans de tineri a protestat fata de proiectul Rosia Montana, purtand un banner cu inscriptia "Uniti salvam Rosia Montana".

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Manifestantii cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este in prezent la Comisia parlamentara speciala, care este asteptata sa dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputatii si senatorii au decis, in 22 octombrie, prelungirea pana pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de catre Comisia parlamentara Rosia Montana.

#Rosia Montana Ilie Sarbu, #Rosia Montana PSD , #Stiri Rosia Montana