Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

USR si platforma lui Ciolos: Guvernul PSD amana nejustificat inscrierea Rosiei Montana in patrimoniul UNESCO

USR si platforma lui Ciolos: Guvernul PSD amana nejustificat inscrierea Rosiei Montana in patrimoniul UNESCO

Uniunea Salvati Romania si Platforma Romania 100 au trimis, vineri, o scrisoare comuna adresata prim-ministrului Viorica Dancila, prin care ii cer sa nu mai tergiverseze finalizarea dosarului Rosia Montana pentru inscrierea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ministerul Culturii trebuia sa raspunda, pana in 28 februarie, la cateva intrebari tehnice pentru ca dosarul sa fie analizat la sedinta Comitetului Patrimoniului Mondial din luna iulie 2018, dar nu a facut-o, denunta semnatarii apelului public.

Aceasta neonorare a responsabilitatii va duce la amanarea cu cel putin un an a deciziei de inscriere a Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Scrisoarea este semnata de Oana Bogdan, membru al Platformei Romania 100, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, senatorul USR Vlad Alexandrescu, secretar al Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO, si Mihai Gotiu, senator USR.

Reprezentantii celor doua organizatii arata in scrisoarea deschisa ca initiativa de a propune Rosia Montana pe lista Patrimoniului Mondial a venit in urma cererii a zeci de mii de oameni care si-au exprimat aceasta dorinta atat prin manifestatii de strada, cat si prin petitii, iar Romania a reusit pana in prezent sa raspunda profesionist si exemplar la toate termenele pe care le-a implicat aceasta procedura pana in prezent.

Depunerea dosarului la inceputul anului 2017 in vederea includerii Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost o consecinta fireasca a regimului de protectie de care situl se bucura inca din 1992, conform legislatiei nationale si a demersului deja declansat in 2011, cand situl a fost propus de Comisia Nationala a Monumentelor pentru a fi inclus in Lista indicativa UNESCO, amintesc semnatarii.

Patrimoniul de la Rosia Montana a facut obiectul unor ample proteste de strada.

Dosarul Rosia Montana

In decembrie 2015, ministrul Culturii de atunci, Vlad Alexandrescu, a clasat peisajul minier pe lista monumentelor istorice categorie A. In luna februarie 2016, el a anuntat ca zona va fi inscrisa in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, lucru care s-a intamplat in octombrie 2016.

Potrivit evaluarilor, Rosia Montana indeplineste cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit sa poata fi inscris in Lista Patrimoniului Mondial.

Incadrarea propusa in urma evaluarilor inscrie Rosia Montana ...citeste mai departe despre "USR si platforma lui Ciolos: Guvernul PSD amana nejustificat inscrierea Rosiei Montana in patrimoniul UNESCO" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1058 ori