Guvernul pretinde ca dosarul Rosia Montana a fost depus ilegal la UNESCO, ca sa poata pune mana pe aurul de acolo

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 11:47
1126 citiri
Guvernul pretinde ca dosarul Rosia Montana a fost depus ilegal la UNESCO, ca sa poata pune mana pe aurul de acolo
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, sambata, la Mamaia, ca dosarul Rosia Montana a fost depus "ilegal" la UNESCO, el acuzand faptul ca exista vicii de procedura legate de faptul ca nu a fost aprobat de premierul Ciolos sau de Guvern, ci a fost trimis de un ministru.

"Vreau sa va informez ca dosarul a fost depus ilegal, cum stiti cu totii. Deci nu a fost aprobat de premierul Ciolos, nici de Guvernul Romaniei, ci a fost trimis de catre unul dintre ministri. Deci din acest punct de vedere exista niste vicii de procedura", a spus Melescanu.

El a aratat ca Romania are in acest moment o "mare problema" cauzata de litigiul in care se afla.

"Stiu ca pentru moment avem o mare problema din cauza faptului ca statul roman este dat in judecata de catre compania care detine actiunile la Rosia Montana si ceea ce se cere ca dauna e o suma destul de importanta", a spus Melescanu.

Intrebat daca se poate retrage dosarul de la UNESCO, Melescanu a raspuns: "Trebuie sa vedem cu adevarat ce anume trebuie protejat in zona Rosia Montana. In acea zona oamenii traiesc de pe urma mineritului. Trebuie imbinata o politica de pastrare a patrimoniului, fara exagerari, si in acelasi timp care sa ne permita sa exploatam resursele. Trebuie sa gasim o solutie ca Romania sa nu plateasca daune".

Melescanu a mai spus ca subiectul Rosia Montana ar putea fi discutat in sedinta coalitiei de guvernare, care se reuneste in acest weekend la Mamaia.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marti seara, la Romania TV, ca exista posibilitatea ca Romania sa nu mai poata exploata resursele minerale din zona Rosia Montana, in cazul in care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturala protejata, procedura initiata de catre guvernul Ciolos.

"Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata. De ce a facut-o, nu stiu", a spus Tudose.

Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii initiate de catre guvernul Ciolos este dificila. "E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imposibil sa te retragi", a explicat Tudose.

"Vom incerca sa retragem, sa scriem ca nu ne mai mentinem punctul de vedere, punandu-ne intr-o situatie absolut ciudata fata de organele internationale de profil. Daca lucrurile raman definitive, s-a inchis. Acolo sunt zacamintele noastre. P ...citeste mai departe despre "Guvernul pretinde ca dosarul Rosia Montana a fost depus ilegal la UNESCO, ca sa poata pune mana pe aurul de acolo" pe Ziare.com

#dosar Rosia Montana UNESCO , #Stiri Administratie