Prietenia dintre Ucraina si Rusia s-a incheiat de cativa ani, dar Parlamentul de la Kiev a deciz, joi, sa puna capat si simbolic unui tratat de prietenie si de cooperare cu Rusia, dupa patru ani de criza si o confruntare militara fatisa in Stramtoarea Kerci la sfarsitul lui noiembrie.
Propusa de catre presedintele ucrainean Petro Porosenko, aceasta masura urmeaza sa intre in vigoare in aprilie, potrivit AFP.
Ea a fost sustinuta de 227 de deputati, in contextul in care minimul necesar era de 226 de voturi.
Ucraina refuza, astfel, sa reinnoiasca acest tratat, aflat in vigoare din aprilie 1999, menit sa fie prelungit in mod automat din zece in zece ani.
Rusia a imobilizat, la 25 noiembrie, trei nave de razboi ucrainene care incercau sa treaca din Marea Neagra in Marea Azov si a luat prizonieri cei 24 de marinari de la bordul navelor.
Aceasta a fost prima confruntare militara fatisa intre Moscova si Kiev dupa anexarea in martie 2014 a Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si izbcnirea, in aprilie 2014, a unui razboi sangeros in estul Ucrainei intre forte guvernamentale si sepratisti prorusi.
Kievul si Occidentul acuza Moscova ca se afla in spatele acestui razboi, soldat cu peste 10.000 de morti, si ca ii sustine militar si financiar pe separatisti, ceea ce Rusia neaga cu vehementa, in pofida numeroaselor probe in acest sens. ...citeste mai departe despre "Ucraina incheie, simbolic, prietenia cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 18:19
Cancelarul german Angela Merkel a indemnat joi Kievul la retinere, dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a cerut ca Kievul sa fie sustinut cu nave NATO la Marea Azov, in urma incidentului armat de duminica in largul Crimeei.
"Rugam partea ucraineana sa ramana informata, pentru ca putem rezolva lucrurile doar ramanand rezonabili, discutand unii cu ceilalti", a declarat sefa Guvernului german.
"Nu poate exista o solutie militara la aceste confruntari", a subliniat ea, la Berlin, in cursul unui forum germano-ucrainean, in urma indemnului lui Porosenko la desfasurarea unor nave NATO cu scopul de a garanta accesul la Marea Azov.
Merkel a promis sa abordeze acest subiect cu Vladimir Putin la summitul G20.
Ea a acuzat totodata Moscova ca a limitat in mod voit accesul la Marea Azov - la care au acces atat Ucraina, cat si Rusia - dupa ce Putin a inaugurat un pod peste Stramtoarea Kerci, care asigura o legatura intre teritoriul rus si Peninsula ucraineana Crimeea, anexata de rusi.
"Toate acestea sunt de trecut in contul presedintelui rus. De cand a fost inaugurat acest pod, in mai, conditiile navigatiei s-au inrautatit", a criticat ea.
Cancelarul a promis sa faca totul pentru ca zona de coasta ucraineana, mai ales orasul Mriupol, sa ramana accesibila pe cale maritima.
Merkel a reafirmat totodata angajamentul Berlinului si Parisului in procesul de pace in Ucraina, recunoscand insa ca "succesele raman, din nefericire, foarte limitate".
Citeste si:... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 15:16
Ucraina a fost tinta unui masiv atac informatic la inceputul acestei saptamani. Un virus asemanator cu WannaCry, folosit pentru atacul din luna mai care a afectat multe state din Uniunea Europeana si SUA, a paralizat acum institutiile publice din Kiev, mai multe banci si companii.
Mai multi oficiali ucraineni banuiesc ca in spatele atacului se afla armata de hackeri condusa de Vladimir Putin.
"Razboiul din mediul online a produs groaza printre milioane de utilizatori de computere si a provocat importante pagube materiale companiilor si institutiilor publice. Aceasta este doar o parte din razboiul hibrid dus de Imperiul Rus impotriva Ucrainei", a scris pe Facebook Anton Gerashenko, membru al parlamentului ucrainean.
In acest moment nu exista o confirmare oficiala in ce priveste autorii atacului si va fi greu de obtinut, dar contextul i-a determinat pe mai multi experti in securitate sa banuiasca Moscova, desi, in aceeasi zi, mai multe companii din Rusia s-au plans si ele ca au computere infectate.
Citeste si Rusia si NATO sunt in garda: Incepe o noua cursa a inarmarii
Urmele virusului au fost gasite intr-un soft realizat de compania locala M.E.Doc care foloseste sistemul de operare Microsoft Windows. Acest program e unul de contabilitate si e utilizat pe scara larga de catre firmele si institutiile din Ucraina.
Virusul a fost plasat intr-o versiune de update a programului M.E.Doc, iar efectul a fost blocarea tuturor computerelor care utilizau programul si,... mai mult
Duminica, 02 Iulie 2017, ora 12:07
Ministrul italian de Externe, Angelino Alfano, a declarat luni ca tara sa crede in dialogul cu Rusia si ca vrea ca partenerii sai sa inteleaga ca Moscova joaca un rol important in scena globala.
"In ciuda tuturor dificultatilor legate de situatia din Ucraina, credem cu tarie in dialogul cu Rusia. Facem eforturi sa-i facem pe partenerii nostri sa inteleaga ca este imposibil sa rezolvi orice criza globala si sa raspunzi la provocarile globale fara Moscova", a declarat oficialul italian inainte de o vizita la Moscova, conform Tass.
Acesta a adaugat ca abordarea Moscovei pentru a stinge criza din Ucraina ar putea duce la "restabilirea unui dialog sustenabil si fructuos intre Rusia si UE". In opinia sa, sanctiunile impuse Rusiei ar trebui revazute.
"Nici Europa, nici Ucraina si nici Rusia nu au de castigat de pe urma prelungirii conflictului din inima continentului. Trebuie sa cream conditiile pentru un compromis, concentrandu-ne pe problemele presante actuale ale procesului de negociere. Sigur, ne asteptam atat din partea Kievului, cat si din partea Moscovei sa arate vointa politica pentru a ajunge la un compromis", a mai spus ministrul italian de Externe.
Acesta a mai atras atentia ca "e important ca NATO sa se adapteze noului context, care s-a schimbat semnificativ de la crearea aliantei. Noi provocari din sud au aparut. De aceea, ar trebui sa ne concentram atentia pe gasirea de solutii si pe aducerea instrumentelor aliantei in linie cu noile cerinte".
Citeste... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 17:36
Un armistitiu intre armata ucraineana si rebelii separatisti din estul Ucrainei va intra in vigoare luni, 20 februarie, dupa un acord incheiat de Ucraina, Rusia, Germania si Franta (asa-numitul format Normandia) in cadrul unei reuniuni ministeriale desfasurate la Munchen, a anuntat sambata seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.
"Este un lucru pozitiv faptul ca Grupul de contact (ministrii de externe ucrainean, rus, german si francez - n. red.) s-a pus de acord inca o data asupra debutului incetarii focului pe 20 februarie", a declarat Lavrov in fata jurnalistilor rusi prezenti la Munchen cu ocazia Conferintei pentru Securitate, informeaza AFP si Reuters.
Acordul se refera si la "inceperea retragerii armamentului greu" din estul Ucrainei, a precizat Serghei Lavrov.
"Formatul Normandia a examinat in ce stadiu se afla acordurile convenite de presedintii Rusiei, Frantei si Ucrainei si de cancelarul german" in octombrie, la Berlin, a explicat ministrul de externe rus.
"Am constatat ca nu exista mari progrese referitoare la rezultatele deciziilor luate la Berlin", a adaugat el.
Conflictul militar dintre armata ucraineana si separatistii prorusi, izbucnit in aprilie 2014, s-a soldat cu circa 10.000 de morti pana in prezent. In pofida incetarii focului instaurata la finalul lunii decembrie 2016, confruntarile armate din estul Ucrainei au devenit aproape cotidiene. De la inceputul lunii februarie circa 30 de persoane si-au pierdut viata in aceste violente.
Lupte... mai mult
Sambata, 18 Februarie 2017, ora 21:00
Ucraina efectueaza incepand de joi teste de rachete in apropierea Crimeei, provocand furia Moscovei, care a desfasurat nave de razboi in largul peninsulei ucrainene anexate de Rusia in 2014, relateaza AFP si Reuters.
Initiativa ucraineana alimenteaza tensiunile cu Rusia, in contextul in care discutiile intre cele doua tari, in prezenta reprezentantilor Frantei si Germaniei, par ca au intrat in impas.
Nicio solutie nu pare sa se prefigureze la criza provocata de prezenta armatei rebele separatiste proruse in estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat din primavara lui 2014.
"Testele sunt conforme legii internationale", a declarat Vladimir Krijanovski, un ofiter ucrainean, pentru postul de televiziune 112.
El a precizat ca testele au loc la cel putin 30 de kilometri de spatiul aerian al Crimeei. "Nu i se va putea reprosa nimic Ucrainei", a apreciat el.
Ministrul rus al Apararii a acuzat insa Kievul ca incearca sa creeze o "situatie de nervozitate" si a plasat fortele ...citeste mai departe despre "Tensiuni in crestere in regiune: Ucraina testeaza rachete in apropiere de Crimeea, Rusia mobilizeaza nave de razboi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 12:27
In ciuda eforturilor liderilor europeni si americani din ultimul an de a "imblanzi" Rusia, tara condusa de Vladimir Putin nu da inapoi si pare tot mai indarjita nu doar sa-si pastreze pozitia la nivel mondial, dar chiar sa si-o intareasca.
Sanctiunile Occidentului si-au pierdut efectele, iar discursul Moscovei e din ce in ce mai razboinic. Ca sa nu mai vorbim de actiuni.
Se pare ca, in ciuda armistitiului care e in vigoare in Ucraina, Rusia a trimis la granita armate si sute de echipamente militare, printre care lansatoare de rachete, tancuri si artilerie grea, dupa cum a vazut un reporter Reuters.
Multe dintre vehicule au placutele de inmatriculare si numerele de identificare sterse, iar soldatii si-au scos de asemenea insemnele de pe uniforme.
Avertismentul unui general NATO: Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile
Baza Kuzminski unde au fost zariti se afla la doar 50 de kilometri de granita cu Ucraina si prezenta trupelor acolo intareste temerile enuntate la ...citeste mai departe despre "Rusia devine tot mai agresiva: Trupe la granita cu Ucraina, amenintari nucleare, declaratii belicoase" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 14:26
Rusia "si-a indeplinit obligatiile" prevazute in acordul privind reluarea livrarilor de gaze rusesti in Ucraina, incheiat joi seara intre Moscova, Kiev si Bruxelles, a anuntat sambata gigantul rus Gazprom, potrivit AFP.
"Guvernul rus tocmai a semnat un decret referitor la preturi mai reduse pentru exporturile (de gaze) catre Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, pentru agentiile de presa din Rusia.
"Prin urmare, Rusia si-a indeplinit obligatiile care ii revin conform acordului" incheiat joi seara intre Moscova, Kiev si Bruxelles, a subliniat el, adaugand ca Gazprom este "pregatit sa reia livrarile de gaze catre Ucraina cand (compania ucraineana) Naftogaz isi va indeplini propriile obligatii".
Premierul rus a semnat un decret care stabileste pretul gazelor
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat sambata seara un decret care stabileste pretul gazelor la 378,22 dolari pentru mia de metri cubi de gaze pana la 31 martie 2015.
Dupa doua zile de negocieri, Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana au ajuns joi seara la Bruxelles la o intelegere provizorie privind contenciosul asupra livrarilor de gaze rusesti, care asigura aprovizionarea Ucrainei, dar si a Europei de Vest, pentru perioada iernii.
Acordul se refera la lichidarea arieratelor Ucrainei, precum si la modalitatile de plata pentru livrarile pana in martie 2015.
Achitarea datoriei in valoare de 3,1 miliarde de dolari se va face in doua transe, prima - de 1,45 de... mai mult
Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 11:06
Conflictul dintre Rusia si Ucraina si angajamentul NATO in Afganistan dupa incheierea misiunii Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) la finalul acestui an au reprezentat principalele teme de discutie din cadrul summit-ului ce se desfasoara joi si vineri in Tara Galiilor.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut din nou Rusiei sa isi retraga trupele din Ucraina si a precizat ca o decizie de a oferi ajutor militar Kievului poate fi luata de fiecare stat membru NATO in parte, nu la nivelul intregii aliante.
El a dat asigurari ca va sprijini Ucraina si ca va ajuta la construirea unei armate moderne si puternice. "NATO este cu Ucraina", a spus Rasmussen.
Totodata, potrivit unor surse guvernamentale din Marea Britanie, citate de BBC, vineri vor fi anuntate noi sanctiuni impotriva Rusiei. Este vorba de restrictii suplimentare cu privire la sectorul bancar, energetic si de aparare. Mai mult, asa numitii "acoliti ai lui Putin" vor avea ...citeste mai departe despre "Summit NATO - Rasmussen: Suntem cu Ucraina. Rusia sa isi retraga trupele" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 10:22