Autoturismele care trec podul peste Dunare in sensul Giurgiu-Ruse nu vor achita tariful de trecere, sambata, 20 iunie, a anuntat Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
"Sambata, 20.06.2020, vehiculele rutiere de transport persoane cu cel mult 8+1 locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto (autoturisme), care trec podul peste Dunare in sensul Giurgiu - Ruse, vor fi scutite de achitarea tarifului de trecere. Acest lucru este posibil fiindca data de 20 iunie a fiecarui an este considerata "Ziua Podului", in care autoturismele pot trece fara achitarea tarifului, in conformitate cu prevederile pct. 42 din Anexa nr. 3 Tarife de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare in sensul Giurgiu - Ruse a Ordinului MT nr. 1836/2018", precizeaza sursa citata. ...citeste mai departe despre "Autoturismele care tranziteaza podul peste Dunare, pe sensul Giurgiu-Ruse, vor fi scutite sambata, 20 iunie, de taxa de trecere" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2020, ora 10:55
Presedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, ca Vama va fi scoasa din subordinea Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si va fi o structura separata, sub autoritatea ministrului de Finante.
"Se va crea o structura separata, independenta total, sub autoritatea ministrului de Finante, deci nu subordonata cuiva. Ce ramane in ANAF se rearanjeaza, regiunile dispar ca si putere, pentru ca nu este corect ca sa aiba regiunea decizia, cand la judet e problema. Partea de contestatii pleaca de la ANAF la Finante, pentru ca nu ANAF-ul trebuie sa judece ceea ce tot ANAF-ul a spus", a explicat Teodorovici, in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri si romani plecati in strainatate.
Ministrul Eugen Teodorovici a facut declaratia la "Ziua Diasporei - Negresti-Oas este Acasa", la care a participat alaturi de ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Natalia Intotero, si ministrul Apararii, Gabriel Les. Evenimentul a fost organizat in premiera de Primaria orasului Negresti-Oas, in parteneriat cu Fundatia Romanian Business Leaders, prin RePatriot. ...citeste mai departe despre "Teodorovici anunta ca trece Vama sub autoritatea ministrului de Finante" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 16:01
British American Tobacco lanseaza, in toate punctele de frontiera ale Romaniei, o campanie nationala impotriva contrabandei cu tigari ce-si propune sa informeze publicul larg asupra cantitatilor cu care poti calatori atunci cand traversezi frontiera si a consecintelor incalcarii legii.
Campania, parte a programului "Stop Contrabanda" dezvoltat de British American Tobacco, se desfasoara in parteneriat cu Politia de Frontiera Romana, ANAF si Directia Generala a Vamilor.
Nu toti cei care vin cu tigari in tara cunosc prevederile legale referitoare la cantitatea maxima de tigarete admisa la trecerea frontierei. Mai mult, tigaretele achizitionate din piete din afara UE pot fi de 3-4 ori mai ieftine decat cele din Romania, motiv pentru care acestea sunt adesea vandute prietenilor sau distribuite in magazine si pe retelele de socializare, pentru vanzare.
Scopul acestei campanii este sa informeze publicul larg asupra consecintelor grave ale traficului ilicit cu produse din tutun, atat la nivel individual, prin aspre sanctiuni legislative, cat si la nivel social si economic, prin intretinerea unor surse de venit pentru retele de crima organizata.
"In fiecare an, prin punctele de trecere a frontierei Romaniei trec peste 60 de milioane de persoane. Parte dintre ele nu stiu, de exemplu, ca in tarile din cadrul Uniunii Europene poti transporta maximum 40 de pachete de tigari, iar in tarile din afara Uniunii, maximum 10 pachete sau ca la intrarea in tara poti avea asupra ta... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 13:23
Tribunalul Prahova a dat castig de cauza Primariei Gheorgheni, intr-un dosar in care reprezentantii institutiei au contestat limita dintre orasul Gheorgheni, aflat in Harghita, si comuna Bicaz Chei, din Neamt. Astfel, potrivit deciziei, Cheile Bicazului trec in administrarea judetului Harghita.
Cheile Bicazului sunt motiv de disputa in instanta intre judetele Neamt si Harghita inca din 2013.
La jumatatea lunii iunie, magistratii Tribunalului Prahova au stabilit linia de hotar dintre judetul Neamt si Harghita, astfel ca zona Cheile Bicazului apartine acum orasului Gheorghieni si nu comunei Bicaz Chei.
"Admite cererea de interventie accesorie formulata de Consiliul Judetean Harghita. Stabileste linia de hotar dintre teritoriul administrativ al orasului Gheorgheni si teritoriul administrativ al comunei Bicaz - Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) -Lacul Rosu-limita Jud. Neamt o +ooo 32 +32,ooo Km., conform Hotararii nr. 540/2000 din 22/06/2000 publicat in Monitorul Oficial, Partea I NR. 338 din 20.07.2000", se arata in decizia magistratilor.
Sentinta nu este insa definitiva si poate fi atacata.
Primarul orasului Gheorgheni spune ca si-a dat seama in 2009 ca limitele dintre cele doua judete au fost modificate.
"In 2009 s-a facut rectificarea hotarului dintre judetele Harghita si Neamt. Atunci am observat ca au fost modificate cu ani inainte granitele. I-am dat in judecata si am castigat", a declarat Janos Mezei, primarul municipiului Gheorgheni.
De... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 18:02
Comisia care se ocupa de trecerea la moneda euro are scopul de a pregati procesul si de a obtine consensul populatiei, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la sedinta organizata de Comisia economica, industrii si servicii a Senatului, precizand ca este pentru aceasta abordare.
"Comisia Nationala pentru pregatirea Romaniei in ceea ce priveste trecerea la moneda unica. Eu am vazut proiectul de ordonanta de urgenta. Trebuie sa va spun ca l-am si semnat dupa ce a fost discutat cu membrii Consiliului de Administratie si am inteles doua lucruri care mi se par esentiale.
Unu: aceasta comisie suspenda activitatea altui comitet, deci nu e vorba numai de comitetul nostru care trebuie sa va spun este un comitet pur tehnic.
Acolo s-au discutat detalii pana la cum se face alimentarea cu bancnote a Romaniei in momentul X.
Deci sunt si detalii tehnice extrem de amanuntite. Comitetul guvernamental de trecere la euro in care functiona si in care copresedinti erau premierul Romaniei si guvernatorul Bancii Nationale a fost suspendat atata vreme cat functioneaza actuala comisie. Eu am inteles urmatorul lucru.
Aceasta comisie are efectiv scopul sa pregateasca procesul si sa obtina consensul national. Sunt pentru aceasta abordare", a spus Isarescu.
Acesta a precizat ca este de acord cu abordarea pentru ca pregatirea consensului national presupune implicarea mai multor institutii si a partidelor politice.
"Am condus, cand am fost... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 15:44
Ordonanta 82/2017 ii obliga pe toti angajatorii din Romania sa initieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul CAS de la angajator la angajat. Confederatia Patronala CONCORDIA atrage atentia ca in aceste conditii se poate ajunge la blocarea economiei si cere Guvernului sa renunte la trecerea contributiilor la angajat sau macar sa amane termenul de aplicare a acestei masuri.
Guvernul a dat pe sest o ordonanta de urgenta: Obliga firmele sa faca negocieri colective pentru transferul contributiilor
Ordonanta data pe furis: Amenzi uriase pentru firmele care nu negociaza salariile cu transferul contributiilor
Actul normativ adoptat "contine prevederi asupra carora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate si sindicate deopotriva". Aceste prevederi "obliga in mod nerealist si intempestiv toti angajatorii din Romania sa initieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul contributiilor sociale si de sanatate de la angajator la angajat, in ciuda faptului ca efectele transferului acestor contributii nu au fost clarificate", mentioneaza confederatia patronala, intr-un comunicat.
"Consideram ca prin masurile mentionate se are in vedere de fapt un transfer incorect si fortat de responsabilitate catre angajatori si sindicate pentru deciziile asumate unilateral de Guvernul Romaniei prin OUG nr. 79/2017, care produc efecte negative, atat asupra angajatorilor, cat si... mai mult
Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 16:22
3In aceasta noapte, Romania a trecut la ora de iarna, in acord cu majoritatea statelor din UE. La nivel european exista, insa, o ampla dezbatere pe tema renuntarii la schimbarea orei pe timpul verii, din cauza efectelor negative produse asupra organismului uman.
Cei mai avansati sunt polonezii, relateaza Digi24. In comisiile de specialitate din Parlamentul polonez a fost votat in unanimitate un proiect de lege care prevede renuntarea la ora de vara.
Exemplul lor a fost urmat si in Finlanda, unde peste 70.000 de finlandezi au semnat o petitie prin care cer autoritatilor centrale sa renunte la modificarea orei pe timpul verii. Petitia a fost aprobata de comisia parlamentara de transport si inaintata Guvernului.
Medicii spun ca trecerea la ora de vara si apoi revenirea la ora de iarna afecteaza organismul uman, care are un bioritm. Printre efectele negative produse de adaptare la noul orar se numara oboseala, irascibilitatea, scaderea imunitatii, insomnia sau chiar agravarea simptomelor unor boli. Chiar si performanta la locul de munca scade pe termen scurt, spun specialistii.
Europenii, dar si americanii, schimba ora de doua ori pe an, pentru folosirea optima a luminii solare in timpul activitatilor si reducerea consumului de energie electrica. Trecerea la ora de vara s-a facut la mijlocul secolului trecut. In Romania s-a intamplat in 1932, dar ideea a fost abandonata in 1941 si reluata in 1979. Dupa 1997, Romania s-a aliniat standardelor UE, dand ceasul cu o ora... mai mult
Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 12:47
Consultantul fiscal Gabriel Biris atrage atentia ca, prin mutarea contributiilor de la angajator la angajat si prin majorarea salariului brut, vor creste automat si amenzile rutiere, dar si pensiile.
Biris noteaza, joi, facand referire la un articol de pe Ziare.com in care ministrul de Finante Ionut Misa explica la sfarsitul lunii iulie mecanismul prin care contributiile trec la angajat si cum vor fi obligate firmele sa creasca salariile, ca "sunt doua mari probleme despre care nu face vorbire ministrul".
Daca cresc salariul minim si mediu, s-ar majora punctul de amenda, toate ajutoarele sociale si prestatiile stabilite pe baza salariului minim, plus punctul de pensie raportat la salariul mediu.
"Prin majorarea brutului se majoreaza si salariul minim si salariul mediu. Asta inseamna ca masura trebuie neutralizata prin ajustari, altfel vor aparea surprize neplacute, una chiar ucigatoare.
Neplacut va fi, de exemplu, sa constatam ca vor creste amenzile rutiere (care sunt calculate in functie de salariul minim), deci trebuie modificata si legea care stabileste amenzile.
Ucigator va fi pentru buget cresterea cu 22,7% a pensiilor pentru ca valoarea punctului de pensie depinde de salariul mediu, care va creste si el cu 22,7%. Deci trebuie si aici ajustari. Nu e greu, trebuie doar facut inventarul complet", scrie pe Facebook Gabriel Biris.
Acesta a mai subliniat ca Ionut Misa nu a spus nimic in legatura cu PFA.
"Cum va afecta masura pe cei care obtin venituri... mai mult
Joi, 21 Septembrie 2017, ora 23:44
Romania nu a finalizat reformele structurale la care s-a angajat, considerate extrem de importante, si nu poate vorbi de aderarea la zona euro inaintea finalizarii acestora, a declarat duminica, la Alba Iulia, sefa Reprezentantei Comisiei Europene, Angela Filote.
Intrebata cand vom adera la moneda euro, sefa Reprezentantei Comisiei Europene, Angela Filote, a raspuns ca nu exista in tratatul de aderare o data limita, iar Romania va face acest pas cand va fi pregatita.
"Nu am stabilit o data limita pentru ca este foarte important atat pentru Romania cat si pentru restul zonei euro ca aderarea la aceasta zona sa se faca atunci cand statul este pregatit, cand mediul de afaceri este pregatit pentru o asemenea aderare, pentru ca nu vorbim numai de criterii nominale, ci de mai mult criterii reale. Si cand spunem reale, de nivelul de trai, de exemplu.
In cei 10 ani de la aderarea la UE nivelul de trai a crescut destul de mult, Romania a recuperat intr-o mare masura, dar nu complet, decalajele fata de media europeana. De exemplu, acum este la 60% din PIB-ul pe locuitori medie europeana, acum 10 ani era la 38% si nici aici nu avem neaparat un indicator: la cat trebuie sa fie acest indicator, la ce cifra trebuie sa se pozitioneze ca sa se considere ca aderarea este sigura, dar daca ne uitam la aderarile care s-au facut in ultimul timp la zona euro era undeva 67 - 70 - 75% din media europeana. Si acesta este doar unul din criteriile la care ne uitam", a spus Angela Filote.... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 23:24