Romania ramane cea mai corupta tara din UE, desi printre efectele austeritatii se numara si reducerea disponibilitatii de a da bani in schimbul unor favoruri, constata un studiu realizat de universitatea privata "Hertie School of Governance" si publicat la Berlin.
Efectul este resimtit puternic mai ales in Europa de Sud. Din acest punct de vedere, afirma studiul, "austeritatea are un rol pozitiv", scrie La Repubblica.
In mediile establishment-ului german a reinceput sa creasca ingrijorarea cu privire la criza datoriilor suverane din zona euro. Franta pare acum, asa cum se vede de la Berlin, cazul potential mai periculos. Totodata, singurul motiv de usurare, cel putin potrivit amplelor reportaje pe tema crizei euro, publicate luni de "Die Welt", este constatarea ca actuala criza, masurile de austeritate si reducerea cheltuielilor au eliminat terenul fertil pentru coruptie, in special in Europa de Sud.
O observatie cinica, scrie La Repubblica, dar probabil adevarata: toti au mai putini bani, inclusiv pentru a plati in schimbul obtinerii unor favoruri. Prin urmare, fenomenul coruptiei se restrange.
Cealalta fata a monedei, noteaza un studiu publicat de "Hertie School of Governance" la Berlin, este ca lipsa tot mai mare de numerar a dus la secarea surselor de finantare - publice si private - a coruptiei. Toata lumea - cetateni, intreprinderi, autoritati - are mai putini bani si aceasta, conform raportului, reduce entitatea coruptiei mai ales in Europa de Sud,... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 10:59
Romania este in continuare perceputa drept una din cele mai corupte tari din Europa, ea fiind depasita totusi, din acest punct de vedere, de Italia, Bulgaria si statele din Balcani, dar si de tari precum Belarus, Moldova, Rusia si Ucraina.
Tara noastra ocupa locul 66 din 174 in clasamentul "Indicele de Perceptie al Coruptiei 2012" (IPC) realizat de Transparency International, in care pe primul loc sunt plasate cele mai putin corupte tari: Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda, iar pe ultimele locuri, cele mai corupte.
IPC se bazeaza pe datele privind coruptia din sondajele specializate efectuate de mai multe institutii independente de renume si claseaza tarile in functie de gradul in care este perceputa existenta coruptiei in randul oficialilor si politicienilor.
El reflecta opinia oamenilor de afaceri si a analistilor din intreaga lume, inclusiv a expertilor din tarile evaluate. IPC detine o pondere in toate evaluarile realizate de agentiile internationale de rating.
Statele sunt ordonate astfel in functie de un scor aflat pe o scala de la 0 la 100. Un scor de '0' inseamna ca tara este extrem de corupta, iar unul de '100' semnifica un stat 'foarte curat', in care coruptia este minima.
Scorul Romaniei a fost in acest an de 44, la egalitate cu Kuweit si Arabia Saudita, acest scor aratand ca tara noastra are probleme importante cu coruptia.
Pozitia tarii noastre in acest top este mai buna fata de anul 2011, cand a ocupat locul 75 cu un scor de 3,6 din 10.... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 12:01