The New York Times: Fosta luptatoare anticoruptie din Romania, selectata pentru o functie de top in UE, se confrunta cu dusmanii de acasa

Luni, 11 Februarie 2019, ora 07:38
1009 citiri
The New York Times: Fosta luptatoare anticoruptie din Romania, selectata pentru o functie de top in UE, se confrunta cu dusmanii de acasa
Foto: Arhiva Ziare.com

Faptul ca Laura Codruta Kovesi nu este sustinuta pentru a ocupa una dintre cele mai importante functii in structura institutionala a UE - sefia Parchetului European - tocmai de catre oficialii romani a atras atentia jurnalistilor de la prestigiosul cotidian american New York Times.

"Fosta luptatoare anticoruptie din Romania, selectata pentru o functie in UE, se confrunta cu atacaturi la ea acasa", scrie Kit Gillet in New York Times.

Jurnalistul strain aminteste ca in perioada in care Laura Codruta Kovesi a fost sefa agentiei anticoruptie din Romania, mii de oficiali guvernamentali si oameni de afaceri au fost urmariti penal cu succes in ceea ce a devenit o victorie importanta impotriva spagii intr-o tara care este printre cele mai corupte din Europa.

"Dar, ca procuror independent, Kovesi si-a facut, de asemenea, dusmani puternici. Ministrul Justitiei din Romania, Tudorel Toader, a declansat inlaturarea sa in vara trecuta, acuzand-o ca a abuzat de putere si ca a distrus imaginea Romaniei in afara, atragand public atentia asupra problemelor tarii in privinta coruptiei", noteaza New York Times.

Acum, aminteste sursa citata, Kovesi se afla in prima faza a procesului de selectie pentru a fi primul procuror sef european, iar Toader incearca sa impiedice numirea sa in functie.

Kit Gillet aminteste ca la inceputul acestui an Toader a propus schimbarea legii care ar permite "politicienilor si altor condamnati pentru coruptie din 2014 sa atace verdictele - ceea ce ar putea constitui o amnistie".

Jurnalistul precizeaza ca aceasta lupta care se desfasoara in prezent intre doua dintre cele mai importante persoane din lumea juridica din Romania reprezinta o reflectare a abordarii tarii noastre vizavi de coruptia "care atinge cele mai inalte niveluri din politica si care persista de zeci de ani".

New York Times aminteste declaratia lui Toader de saptamana trecuta, care a spus: "Cred ca membrii comitetului de selectie nu cunosc abuzurile comise de Laura Codruta Kovesi in detrimentul cetatenilor, in detrimentul statului de drept". Declaratia a fost facuta dupa ce ministrul Justitiei din Romania a aflat ca Laura Codruta Kovesi este preferata dintre cei trei finalisti pentru aceasta functie.

Romania, care a aderat la UE in 2007, s-a luptat mult cu coruptia inradacinata si a fost puternic criticata in ultimii ani pentru atacurile asupra valorilor democratice. Tara a facut demersuri pentru a opri spaga la nivel inalt, mai ales in perioada in care Kovesi ...citeste mai departe despre "The New York Times: Fosta luptatoare anticoruptie din Romania, selectata pentru o functie de top in UE, se confrunta cu dusmanii de acasa" pe Ziare.com

#Kovesi New York Times , #Stiri Administratie