Ministrul interimar al Finantelor, Florin Catu, spune ca procedura de deficit excesiv nu putea fi evitata, intrucat in ultimii trei ani s-au ignorat constant avertismentele Comisiei Europene.
Citu afirma ca, din discutiile si semnalele pe care le are, Comisia Europeana va accepta propunerea ca deficitul sa fie redus gradual, in urmatorii doi ani. "Nu sa apasam pe pedala dintr-odata sa dam cu economia de gard", spune Citu.
Citu sustine ca, de la preluarea mandatului, nu a facut decat sa plateasca facturi, fara sa angajeze cheltuieli suplimentare care sa creasca deficitul, acesta fiind rezultatul guvernarii PSD.
Ministrul a precizat ca Viorica Dncila si Eugen Teodorovici au informat inclusiv Banca Monetara si FMI in 2019 ca tinta de deficit de 3% este in pericol.
"Cand am preluat acest mandat, veniturile erau supraestimate cu 19 miiarde de lei, ce sa mai salvezi? Ca sa reduci deficitul, trebuia sa tai cheltuieli de 10 miliarde de lei. Va dati seama ce insemna asta? In doua luni, sa tai cheltuieli de 10 miliarde de lei, aruncai Romania in cap! Am vorbit cu Comisia Europeana, am prezentat situatia si am ales cea mai buna solutie pentru romani", a declarat Florin Citu, miercuri seara, la Realitatea Plus.
Romania, in pragul declansarii de deficit excesiv: de ce am ajuns aici, ce sanctiuni riscam si ce putem face
Citu a punctat ca pentru el, ca ministru liberal, aceasta solutie nu este cea mai buna.
"Credeti ca eu sunt ministrul care vrea sa fie asociat cu un... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 09:48
Ministrul de Finante, Florin Citu, sustine ca Guvernul PSD a stiut inca de la inceputul anului ca va exista o pierdere de venituri de 12,8 miliarde de lei fata de proiectul de buget aprobat.
Citu a prezentat, intr-o conferinta de presa sustinuta inainte ca Senatul sa dezbata motiunea simpla depusa de PSD impotriva sa, cateva note interne potrivit carora fostul ministru Eugen Teodorovici a fost avertizat ca deficitul va trece de 4%.
"Sunt sigur ca stilul meu de a nu-l mai acoperi pe fostul ministru de Finante, asa cum era regula de aur inainte, i-a cam scandalizat pe pesedisti. Am promis inca de la audierile din Comisiile parlamentare ca voi spune de fiecare data adevarul despre situatia finantelor tarii si cum s-a ajuns aici. Chiar daca unele dintre faptele predecesorilor mei sunt grave si cu efecte negative pentru Romania. Aceasta motiune simpla este de fapt la adresa fostului ministru Eugen Teodorovici, a Vioricai Dancila si a PSD. Astazi va voi prezenta cu documente cum au mintit in acest an si cum stiau de situatia economica inca de la inceputul anului.
Am sa incep cu un prim document care a fost publicat in 28 ianuarie, o nota interna catre ministrul de Finante, atunci se elabora proiectul de buget, si as vrea sa va citesc doar o parte. In acele momente si eu, si Consiliul Fiscal, si institutiile internationale au tot spus ca veniturile la buget sunt supraestimate. Ni se spunea ca nu stim despre ce vorbim, ca realitatea este alta si totusi in interior existau... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 15:28
Deficitul bugetar pentru 2018 va fi revizuit la peste 4%, de la 2,76%, cat a fost tinta asumata la inceputul anului, a anuntat, intr-un interviu acordat Bloomberg, ministrul Finantelor, Florin Citu.
Anterior, premierul Ludovic Orban a anuntat ca Guvernul urmeaza sa prezinte si sa adopte saptamana aceasta rectificarea bugetara.
Pentru anul urmator, Guvernul va avea ca tinta incadrarea deficitului bugetar in limita de 3%, permisa in Uniunea Europeana (UE), potrivit Profit.ro.
Citu a avertizat, la mijloul lunii noiembrie, ca deficitul ar putea trece de 4% anul acesta, daca noul Guvern nu va reusi sa remedieze intr-un timp extrem de scurt deficientele majore in ce priveste colectarea veniturilor statului.
"Deficitul la 9 luni trebuia sa fie 2,28%, executia la 9 luni este 2,60%. Azi, va prezint executia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici, 2,84%. Este exact ceea ce am preluat (...) Deficitul astazi, asa cum arata situatia, daca nu facem nimic, mai avem o luna si jumatate pana la finalul anului, deficitul bugetar este in jur de 4%, mai precis peste 4%", a spus Citu.
Tot atunci, el a avertizat, in prima sa conferinta de presa ca ministru, ca, in ultimii trei ani, economia Romaniei a fost condusa dupa doua bugete, dupa modelul Al Capone, ca totul a fost premeditat si a anuntat ca va sesiza institutiile abilitate.
Citeste si:
Orban: Nu exista nicio sansa de a ne mentine in tinta de deficit. Sunt de platit concedii medicale de 2-3 miliarde de... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 17:39
Fostul premier, Viorica Dancila, si fostul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, stiau din martie ca vor depasi tinta de deficit, a aratat ministrul Finantelor, Florin Citu, care a anuntat, de asemenea, ca la motiunea simpla care il vizeaza, anuntata de PSD, va merge in Parlament cu toti directorii din MFP si ANAF.
"Va anunt o premiera in cazul motiunii simple care ma vizeaza, la Senat. Pentru prima oara in istorie voi aduce in Parlament cu mine toti directorii din MFP si ANAF care au lucrat cu fostul ministru si cu Darius Valcov la elaborarea bugetului, a rectificarii din august si mai ales la elaborarea strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2019-2021. Vor fi prezenti cu date si documente oficiale care vor arata: Viorica Dancila si Eugen Teodorovici stiau din martie ca vor depasi tinta de deficit", scrie Citu pe propria pagina de Facebook.
Acesta a precizat, totodata, ca va sustine o conferinta de presa inainte de motiune, eveniment in cadrul caruia directorii din Finante vor prezenta datele reale cu documente.
"Sa vedem atunci cine-i minte pe romani. Va garantez ca rezultatul este unul neplacut pentru Dancila si Teodorovici", incheie Citu.
Ministrul Finantelor a declarat, in 14 noiembrie, ca deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Intern brut, nivel care depaseste estimarea pentru intregul an, iar daca ne se face nimic in urmatoarea luna si jumatate deficitul bugetar va depasi 4% din PIB.
In aceeasi zi, moneda nationala a atins un minim... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 11:46
Deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Intern brut, nivel care depaseste estimarea pentru intregul an, iar daca nu facem nimic in urmatoarea luna si jumatate deficitul bugetar va depasi 4%, a declarat joi ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Deficitul la 9 luni trebuia sa fie 2,28%, executia la 9 luni este 2,60%. Azi, va prezint executia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici (fostul ministru al Finantelor, n.r.), 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decat trebuia sa fie la sfarsitul anului(...) Deficitul astazi, asa cum arata situatia, daca nu facem nimic, deficitul bugetar este in jur de 4%, mai precis peste 4%", a spus Citu.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, dupa primele noua luni exista o diferenta la venituri de 21 miliarde lei, jumatate bani in economie necolectati si cealalta jumatate din fonduri europene, in timp ce, pe partea de cheltuieli, banii pentru investitii si pentru proiecte cu finantare din fonduri europene nu sunt cheltuiti.
"Veniturile estimate pentru primele 9 luni trebuiau sa fie 249 miliarde lei, sunt 228 miliarde lei, 21 miliarde lei gaura, diferenta, deficit. De unde vine diferenta? Jumatate, 11 miliarde sunt bani in economie necolectati, asta este ceva ce trebuie sa discut cu ANAF. Cealalta jumatate vine din fonduri europene. Niciodata nu a fost intentia celor de la PSD sa ia acei bani. Asa se impart cei 21 miliarde lei, sunt 11 miliarde lei necolectati din economia... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 10:48
Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca-l va chema pe ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la o sedinta de coalitie pentru a face o informare la zi cu privire la executia bugetara si la proiectul bugetului de stat. El a spus ca nu are o imagine a situatiei.
"Vom discuta cu colegii din PSD ca ministrul de Finante sa ne faca o informare la zi cu privire la executia bugetara pana la finele lunii octombrie si cu obiectivele care trebuie atinse pana la sfarsitul anului, prin urmare care mai este nevoia de finantare, daca mai este nevoie de finantare si ce solutii se intrevad in acest sens, precum si cu proiectia bugetului anului 2019.
Cred ca in aceasta saptamana vom reusi sa facem aceasta discutie, in asa fel incat la nivelul Guvernului sa se poata avansa pe acest subiect cat mai mult", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
El a precizat ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, va fi chemat la o sedinta a conducerii coalitiei de guvernare, nu la o intalnire cu parlamentarii ALDE.
"O sedinta in care sa avem posibilitatea sa ne formam o imagine completa asupra executiei bugetare pe anul acesta. Nu am niciun fel de imagine pana nu facem discutia. Acesta e sensul discutiei - sa ne faca o prezentare. Inteleg ca la nivelul guvernului se discuta despre nevoia unei a doua rectificari bugetare si vrem sa aflam mai multe detalii", a adaugat liderul ALDE.
Atentionat de jurnalisti ca subiectul rectificarii bugetare a fost discutat de... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 19:40
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, este unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai Codului Fiscal, astfel ca este gata sa treaca si peste promisiunile facute partenerilor externi pentru a implementa masurile cuprinse in acest document.
Tara noastra s-a angajat in fata Comisiei Europene ca va avea un deficit bugetar de 1,2% in 2016, dar tinta nu va fi atinsa, in contextul reducerii taxelor prognozata pentru anul viitor.
Info: Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului este excedentul bugetar. In primele patru luni ale anului, Romania a avut un excedent bugetar de 6 miliarde de lei, acesta fiind argumentul cu care Guvernul a motivat implementarea reducerii TVA la alimente. Insa datele Ministerului Finantelor arata ca investitiile publice au fost mai mici cu 1 miliard de lei in luna aprilie, ceea ce inseamna ca banii nu au fost folositi pentru stimularea economiei.
Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene care ...citeste mai departe despre "Ministrul nostru de Finante se ia dupa Yanis Varoufakis? Deficitul bugetar si lepadarea de UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 07:57
TVA ar putea fi redusa la 19% inca din acest an, a anuntat, miercuri, ministrul Finantelor Eurgen Teodorovici, care a mentionat ca decizia va fi luata dupa rectificarea bugetara din luna iulie.
"E o decizie ce poate fi asumata plecand de la tinta pe 2015 de deficit, asta e primul pas, primul argument. In luna iulie urmeaza rectificarea si in functie de sumele necesare se va decide daca da si de cand. Pana acum, calculele arata ca se poate reduce TVA inainte de ianuarie 2016, dar nu va pot da o data exacta, astept cifrele din iulie", a transmis Teodorovici, dupa sedinta de guvern prezidata de premierul interimar Gabriel Oprea.
Premierul interimar Gabriel Oprea: Pot sa nu sustin propunerea lui Ponta?
Declaratia ministrului Finantelor vine in contextul in care, tot miercuri, Codul Fiscal este supus la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.
In acest document se arata ca reducerea TVA la 19% va fi aplicata de la 1 ianuarie 2016.
Mai mult, institutiile ...citeste mai departe despre "TVA ar putea fi redusa la 19% in acest an - Exista un "dar"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 14:40
Deficitul bugetar va depasi tinta asumata de Romania in discutiile cu institutiile financiare internationale, de 1,2% din PIB in 2016, ca urmare a aplicarii noului Cod Fiscal, insa se va plasa sub obiectivul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in cadrul dezbaterilor finale din plenul Camerei Deputatilor pentru aprobarea Codului Fiscal.
"Deficitul va mai mare decat cel asumat, dar ramane sub limita de la Maastricht de 3% din PIB. Mesajul pentru partenerii nostri externi este ca Romania este hotarata sa mentina acest deficit sub 3%", a explicat Teodorovici.
Cum va vota PNL pe Codul Fiscal si de Procedura Fiscala
Potrivit acestuia, dupa aplicarea noii legislatii fiscale, Romania va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeana, si una dintre cele mai mari medii ale TVA, in randul tarilor cu cele mai mici cote generale de TVA si cele mai mici medii ...citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal va duce la incalcarea tratatelor europene? Teodorovici face lumina" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 13:05