Din culisele deficitului de 2,88: Problemele, improvizatiile si abrogarea juridica a raspunderii

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 15:20
1167 citiri
Din culisele deficitului de 2,88: Problemele, improvizatiile si abrogarea juridica a raspunderii
Foto: Arhiva Ziare.com

Deficitul bugetului general consolidat s-a incadrat in 2018 in limita de 3% din PIB, insa deficitul la care se uita Comisia Europeana, calculat pe metodologia ESA, ar putea depasi acest prag, avand in vedere ca metodologia europeana nu ia in calcul o serie de "artificii bugetare" ce pot fi realizate pe metodologia cash.

Metodologia ESA ignora, spre exemplu, asa-numitele venituri one-off, exceptii care s-au produs intr-un an, dar care nu pot fi replicate in anii ce urmeaza.

Similar, pe partea de cheltuieli, arieratele, datoriile neachitate, nu figureaza in calculul deficitului cash, dar apar in calcului deficitului ESA.

Comisia Europeana ia in considerare, atunci cand decide declansarea mecanismului de deficit excesiv impotriva unui stat membru, calculele conform metodologiei ESA. Or acestea vor veni abia peste 2-3 luni.

Oricum, pentru situatia ca datele sunt incorecte, guvernul - prin premierul Dancila si ministrul de Finante Teodorovici, si-au luat masuri de precautie:

Prin Ordonanta 114 din decembrie, au abrogat si articolele din Legea raspunderii fiscal-bugetare care pedepsesc folosirea de date false.

Citeste mai multe despre Din culisele deficitului de 2,88: Problemele, improvizatiile si abrogarea juridica a raspunderii pe Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "Din culisele deficitului de 2,88: Problemele, improvizatiile si abrogarea juridica a raspunderii" pe Ziare.com

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#deficit bugetar, #deficit bugetar 2018 , #Stiri Macroeconomie