Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici vrea sa schimbe modul in care se imprumuta Romania: Vom impune costuri in piata

Teodorovici vrea sa schimbe modul in care se imprumuta Romania: Vom impune costuri in piata
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca Romania va schimba din a doua parte a anului "filozofia" dupa care se vor face imprumuturile externe, pentru a putea impune costul.

Teodorovici a spus ca Romania se va imprumuta in continuare pentru ca asa functioneaza toate economiile din lume, insa din a doua parte a anului va fi schimbata "filozofia" dupa care se vor face imprumuturile externe, urmand ca tara sa nu se mai imprumute pentru anul in curs, ci pentru anii care vor urma.

"Da, Romania se va imprumuta ca orice alta tara din lume. Romania se imprumuta in baza unei strategii pe care o prezinta la inceputul fiecarui an in mod public, deci nu este niciun secret. Fiecare investitor posibil, fiecare cetatean cunoaste exact care este nivelul de indatorare, dar si de imprumuturi pentru Romania intr-un an de zile. (...) Romania se va imprumuta pentru ca acesta este mersul oricarei economii din lumea aceasta.

Costurile nu sunt mai mari in cazul Romaniei fata de alte state si un lucru foarte important: Romania in acest an va schimba logica pe datoria guvernamentala. In urmatoarea emisiune pe care Romania o va face in pietele externe ne vom asigura exact necesarul de finantare pe acest an. Din a doua parte a anului ne vom finanta asa cum vrem noi si vom impune costuri in piata pentru anul viitor. (...)

Noi trebuie sa schimbam filozofia aceasta si sa ne imprumutam deja pentru anii care urmeaza pentru ca o putem face la costurile pe care le vrem noi, ca tara. Atunci cand vrem sa ne imprumutam o facem doar daca costul oferit este cel care ne convine", a declarat Eugen Teodorovici, intrebat daca Romania se va mai imprumuta din fonduri externe.

Ministrul Finantelor Publice a mai spus ca in acest an Romania se va imprumuta pentru a acoperi partea de deficit bugetar, care este de 28 de miliarde de lei si ca are si foarte multe scadente.

"Romania are un deficit estimat undeva la 28 de miliarde de lei pe care si-l asuma dar are si foarte multe scadente care an de an se ating si pentru care trebuie sa asiguri partea de finantare fie in lei, fie in euro, fie in alta moneda in care te-ai imprumutat si Romania a facut-o la costuri mai mici decat alte state", a mai spus ministrul.

Totodata, Teodorovici a mai spus ca Romania, la ultima sa emisiune, cand a iesit in pietele externe, a avut foarte multi investitori din America si Marea Britanie.

"Romania, la ultima sa emisiune, cand a iesit in pietele externe, pentru trei miliarde, stim foa ...citeste mai departe despre "Teodorovici vrea sa schimbe modul in care se imprumuta Romania: Vom impune costuri in piata" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 986 ori
Citeste mai multe despreRomania imprumut piete externe