Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, întrebat în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50 la sută a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie.
"Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului.
De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50 la sută faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum", a precizat premierul, la o conferinţă de presă.
Ciucă a subliniat că este vorba despre "o decizie care a fost luată în coaliţie".
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, miercuri, că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.
"Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 19:20
O serie de impozite si taxe locale din Bucuresti ar urma sa fie majorate incepand cu anul 2020, conform unui proiect de hotarare supus dezbaterii publice pe site-ul Primariei Capitalei pana la data de 1 aprilie.
Cladiri si terenuri
Pentru cladirile cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida, care beneficiaza de instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, valoarea impozabila ar urma sa creasca de la 1.013 lei/metru patrat la 1.060 lei/metru patrat.
Pentru cladirile cu pereti exteriori din lemn, piatra naturala, caramida nearsa, care beneficiaza de instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, valoarea impozabila ar urma sa creasca de la 304 lei/metru patrat la 318 lei/metru patrat.
Valoarea impozabila va creste si pentru terenurile amplasate in intravilan: zona A (de la 10.488 lei/metru patrat la 10.970 lei/metru patrat), zona B (de la 8.709 lei/metru patrat la 9.110 lei/metru patrat), zona C (de la 6.583 lei/metru patrat la 6.886 lei/metru patrat), zona D (de la 4.505 lei/metru patrat la 4.712 lei/metru patrat).
Pentru terenuri inregistrate in registrul agricol, valoarea impozabila ar urma sa fie majorata cu 1-2 lei/metru patrat, in functie de categorie.
Masini
Pentru autoturismele inmatriculate cu capacitate cilindrica intre 1.601 - 2.000 centimetri cubi inclusiv, impozitul va creste de la 18 la 19 lei/200 centimetri cubi.
Pentru autoturismele cu capacitate cilindrica intre 2.001 - 2.600 centimetri cubi... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 12:55
Premierul Victor Ponta a oferit explicatii suplimentare, in ceea ce priveste majorarea taxelor si impozitelor locale din 2013, aprobata de Guvern in sedinta de miercuri, si a subliniat ca autoritatile locale sunt cele care dedic daca taxele vor fi sau nu majorate.
"Nu s-au mai actualizat taxele locale de trei ani. Legea Finantelor publice prevede ca acestea sa fie actualizate cu rata inflatiei. Daca autoritatile locale vor sa le creasca, o pot face, dar daca vor sa le scada, pot face, de asemenea, acest lucru".
O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia.
"Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe", a explicat Ponta, la B1TV.
Ponta a tinut sa precizeze ca beneficiile salariale suplimentare, acordate bugetarilor, raman suspendate pana la aprobarea bugetului pe 2013.
"Toate beneficiile bugetare sunt suspedate de guvernul Boc. Nimeni nu pierde un leu. Guvernul boc le-a amanat, pana la 31 decembrie 2012, calculand ca nu o sa mai fie prim ministru. Pana la momentul adoptarii bugetului, raman asa cum s-au suspendat. Nu se taie niciun leu, iar la buget, fiecare institutie decide ce vrea sa faca", a declarat premierul.
MFP estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 16:06
Taxele si impozitele locale nu mai pot fi majorate in 2013 pentru ca legea prevede modificarea lor cu cel putin sase luni inainte de inceperea noului an, a declarat, joi, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa.
"Trebuie sa fac o precizare: in conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, si Legea 27 privind impozitele si taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotarare de guvern, adica limitele minime si maxime, o data la trei ani. Acest lucru trebuia sa se petreaca in prima parte a anului. Impozitele si taxele locale trebuie sa se modifice cu sase luni inainte, ori noi suntem cu doua luni inainte de inceperea anului bugetar 2013", a declarat Dusa, citat de Mediafax.
Ministrul a spus ca daca limitele trebuie aprobate din trei in trei ani, "asta nu inseamna ca se majoreaza impozitele si taxele locale, mai ales ca acestea, pana la urma, se aproba prin hotarari ale consiliilor locale".
"Din punct de vedere legal, oricum nu exista aceasta posibilitate pentru anul 2013, ci pentru anul 2014", a spus Dusa.
Finantele argumenteaza decizia de majorare a impozitelor: Este inclusa in acordul cu FMI
MFP a publicat, miercuri, proiectul de HG privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.
Proiectul de hotarare care reglementeaza o majorare a fost scos de pe site-ul ministerului, dupa ce premierul a declarat ca nu stia nimic despre o astfel de masura. O majorare ar fi... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 18:17
Presedintele SUA, Barack Obama, va propune cresteri de taxe in valoare de 1.500 miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani, in cadrul planului de reducere a deficitului cu 3.000 miliarde de dolari. Planul starneste controverse si discutii aprinse, mai ales ca Obama vrea sa ii taxeze suplimentar pe miliardarii americani.Presedintele Barack Obama intentioneaza sa reduca deficitul federal cu pana la 3.000 de miliarde de dolari, potrivit reprezentantilor de la Casa Alba. Liderul american planuieste sa faca acest lucru cu banii rezultati din economiile provenite din cresterea impozitului aplicat corporatiilor cu venituri mari.
Republicanii nu impartasesc in totalitate planurile lui Obama si au respins, deja, o componenta centrala a planului, asa-numita Regula Buffett. Aceasta ar stabili o rata de impozit minim pentru cei cu venituri mai mari de 1 milion de dolari.
Daca va fi aprobata, aceasta majorare de taxe ar depasi cu mult limita anuntata de catre purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Boehner, si acceptata in urma negocierilor referitoare la depasirea plafonului datoriei.
In opinia republicanului Paul Ryan, majorarea taxei poate fi considerata “class warfare” (razboi de clasa), pentru ca instituirea acestui impozit va afecta intreprinderile mici. De asemenea, in opinia lui Ryan, republicanii se vor opune introducerii acestei taxe, scrie BusinessInsider.
Casa Alba a avut retineri in a introduce noi taxe inainte ca economia sa se redreseze. Din acest motiv, a... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 12:17
Guvernul a amanat pentru 2012 cresterea cu 20% a taxelor de proprietate industriala percepute persoanelor fizice si juridice, care trebuia aplicata din 2011, considerand ca o asemenea majorare ar diminua numarul cererilor de protectie, cu efect negativ asupra activitatii de inovare pe timp de criza, transmite Mediafax.Majorarea de 20% rezulta din faptul ca taxele din domeniul proprietatii industriale urmau sa fie calculate, incepand cu 1 ianuarie 2011, la un curs de 4,3 lei pentru un euro fata de valoarea de calcul actuala de 3,6 lei pentru un euro.Prin ordonanta de urgenta, Executivul a decis ca actualizarea taxelor din domeniu sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2012, si nu de anul viitor.Guvernul justifica decizia prin faptul ca majorarea taxelor pentru protectia drepturilor de proprietate industriala va restrange posibilitatile financiare ale solicitantilor si, implicit, va conduce la diminuarea numarului de cereri de protectie, cu un puternic efect negativ asupra activitatii de inovare, in contextul relansarii economice a mediului de afaceri. mai mult
Joi, 30 Decembrie 2010, ora 23:52
Ministerul Finantelor discuta cu Fondul Monetar International patru variante de crestere a veniturilor si reducere a cheltuielilor, dar forma finala de aplicare va fi stabilita la finalul negocierilor cu FMI, potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, potrivit Mediafax.Intrebat de catre jurnalisti daca Guvernul discuta cu FMI despre majorarea taxelor, ministrul a raspuns ca din discutii a dedus ca exista patru variante analizate la nivelul Ministerului Finantelor.
"Discutati dumneavoastra (presa-n.r.) despre majorarea taxelor. Sunt convins ca sunt astfel de discutii probabil si la Ministerul de Finate, sunt patru variante dupa cate imi dau seama de discutii, dar altceva nimic", a spus Blaga, precizand ca membrii Cabinetului s-au vazut in fiecare zi, pe rand, cu expertii FMI.
El a aratat totodata ca la nivel guvernamental nu s-a discutat nimic pana in prezent despre o eventuala remaniere, deoarece "nici nu este necesar sa se discute", primul-ministru avand posibilitatea "oricand doreste" sa propuna presedintelui remanierea unui membru al Guvernului. mai mult
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 11:54
Majorarea taxelor ar fi o eroare si o masura prociclica care nu ar ajuta la relansarea economiei, a afirmat ministrul Economiei, Adriean Videanu, inainte de intalnirea cu expertii Fondului Monetar International (FMI) din echipa de evaluare a acordului stand-by, precizeaza Mediafax."Din punctul meu de vedere ar fi o eroare majorarea taxelor, ar fi o masura prociclica, care nu ar ajuta la relansarea economica. Din contra, ar stopa relansarea economica, iar in ceea ce priveste cota unica stiti dintotdeauna punctul meu de vedere, ca initiator", a spus Videanu inainte discutiilor cu reprezentantii FMI.
Ministrul Economiei a venit luni la Ministerul Finantelor pentru a discuta cu echipa de experti ai Fondului, condusa de Jeffrey Franks, despre evolutia companiilor monitorizate de catre institutia financiara internationala.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului incheiat cu Romania s-a aflat si vineri la sediul Ministerului Finantelor pentru a discuta despre evolutia pierderilor companiilor detinute de stat.
Videanu a precizat ca Ministerul Economiei are in portofoliu trei companii monitorizate de catre FMI, respectiv Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica si Elcen Bucuresti, care s-au incadrat in criteriile de performanta negociate pentru primul trimestru al acestui an. mai mult
Luni, 03 Mai 2010, ora 16:43
Taxele locale la terenuri, cladiri si mijloace de transport se maresc in acest an cu 24,3%, ceea ce nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, ci are un caracter de "recuperare". "Ajustarea in sens crescator a valorii impozabile nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, avand un caracter de recuperare, in urma mentinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani. Procentul de crestere corespunzator este de 24,3 %", se arata in comunicatul Finantelor. Potrivit MFP, majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile, este prevazuta prin articolul 292 din Legea nr. 371/2003 privind Codul fiscal. "In cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare. (...) In perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2005 si 1 ianuarie 2011, nivelul taxei asupra mijloacelor de transport se majoreaza prin hotarare a Guvernului, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negociere cu Uniunea Europeana", se mai arata in comunicat. Indexarea sumelor locale se initiaza in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor si se aproba prin hotarare a Guvernului, emisa pana la data de 30 aprilie, inclusiv, a fiecarui an, iar pentru taxa asupra mijloacelor de transport, propunerea vine de la Ministerul... mai mult
Joi, 12 Februarie 2009, ora 11:10