Corpul de control al ministrului Mediului se va deplasa marti in padurea Baneasa, pentru a verifica legalitatea taierilor de copaci semnalate acolo, a anuntat, luni seara, ministrul de resort, Costel Alexe.
Totodata, miercuri, ministrul Mediului va merge personal in padurea Baneasa, cand va anunta si masurile ce urmeaza sa fie luate in acest caz.
"Miercuri dimineata o sa merg personal in padurea de la Baneasa, pentru ca vreau sa vad inca o data ce au constatat colegii mei din Garda Forestiera Bucuresti. Maine merge pe teren o echipa a Corpului de control al ministrului, ca sa ne asiguram ca nu a fost taiat niciun copac ilegal si, evident, masurile care vor fi luate cu aceste paduri vi le voi comunica miercuri", a spus Costel Alexe.
El a mentionat ca din cele 1.343 de hectare cat are padurea Baneasa, 63% din suprafata este proprietate privata, iar restul este a statului.
"Nu cred ca din pacate in Romania padurile fie din jurul oraselor, fie din tara dispar peste noapte. In cazul padurii Baneasa cred ca exploatarea e inceputa mai demult, pentru ca am primit si eu ca si dvs. foarte multe sesizari. Din 1.343 de hectare cat are astazi padurea Baneasa, 63% din suprafata ei este proprietate privata, doar 37% este proprietate publica a statului administrata de Romsilva.
Astazi, chiar daca proprietarii privati au obligatii legale de exploatare conform amenajamentelor, eu personal, ca ministru, sunt direct preocupat ca pentru marile orase, cum este si Bucurestiul,... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 22:56
Taierea padurilor din ultimii 20 de ani in zona Rucar, judetul Arges, alaturi de schimbarile climatice sunt principalele motive pentru care s-a produs dezastrul natural la care am fost martori zilele trecute.
Ploile torentiale de vineri, 5 iulie, ne-au aratat consecintele activitatilor forestiere realizate in ultimii ani in padurile din apropierea comunei Rucar, iar victimele acestui eveniment nefericit sunt localnicii si turistii.
De-a lungul timpului, Fundatia Conservation Carpathia a tras nenumarate semnale de alarma in legatura cu potentialele consecinte ale activitatii forestiere desfasurate in mod iresponsabil in zona. In contextul actual, isi ofera sprijinul autoritatilor locale si comunitatii rucarene in remedierea cat mai rapida a problemelor cauzate de viitura, punand la dispozitie excavatoarele fundatiei, daca exista aceasta nevoie. De asemenea, dupa evaluarea pagubelor produse asupra gospodariilor din zona, fundatia isi manifesta intentia de a ajuta familiile pagubite in refacerea caselor afectate.
Cauzele dezastrului natural din Rucar
Intre anii 2004-2011 in zona bazinului superior al Vaii Dambovitei au avut loc taieri neconforme legislatiei si reglementarilor silvice care au dus la disparitia padurilor pe mai mult de 1,500 hectare de teren forestier pe teritoriul administrativ al Vaii Dambovitei. In apropierea localitatii Rucar, in bazinul Rausorului, au fost afectate de taieri neconforme in trecut aproape 500 de hectare de paduri.
Efectele... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 14:45
Filiala Bucuresti a Uniunii Salvati Romania a initiat petitia "Salvati Padurea Baneasa!" prin care cere autoritatilor sa renunte la planul de a construi un drum public prin mijlocul padurii.
"Padurea Baneasa este in pericol. Autoritatile, impinse de mari interese imobiliare private, sunt pe cale sa construiasca un drum care va taia padurea pe din doua. Odata cu drumul public vor veni si noile dezvoltari rezidentiale, cartiere intregi care vor pune la pamant si putinul ramas din fostii Codri ai Vlasiei", a declarat Roxana Wring, presedinte USR Bucuresti si consilier municipal, citata de Agerpres.
Conform USR, autoritatile vor "cu orice pret" sa preia de la Romsilva drumul forestier folosit ca ruta alternativa de acces in zona si sa il transforme in drum public, "sub pretextul" rezolvarii problemelor cu care se confrunta locuitorii din cartierul Greenfield.
"Numai ca problema pe care vor sa o rezolve autoritatile nu mai exista (sau cel putin are alte solutii decat traversarea padurii). In numeroase declaratii publice, dezvoltatorul Greenfield a aratat ca este in curs de solutionare a problemei, punand la dispozitia locuitorilor din zona trei solutii de imbunatatire a accesului spre si dinspre oras. Prin urmare, adevarata miza este cu totul alta, si anume dezvoltarea de noi zone rezidentiale in interiorul padurii.
Odata ce va exista (inca) un drum public, proprietarii din Padurea Baneasa vor putea construi in voie. Iar daca ne uitam la cine sunt cei care detin... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 13:53
Academia Romana cere retragerea din Parlament a proiectului de lege initiat de PSD prin care se da liber la defrisari chiar si in ariile protejate si padurile virgine pentru a putea fi facute "lucrari de utilitate publica".
"Ca urmare a propunerilor facute de specialistii din Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor din cadrul Academiei Romane, se considera oportuna anularea masurii legislative si respingerea proiectului Legii 52/2018 intitulat Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice.
O astfel de propunere legislativa este fara precedent in Romania, mai ales tinand seama de prevederile de la alineatul 16 care vor permite defrisari in suprafete cuprinse in zona de conservare durabila a ariilor naturale protejate, precum si pentru suprafetele incluse in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania.
Proiectul Legii 52/2018 de modificare si completare a Legii nr 51/2006, contravine legislatiei nationale de infiintare si functionare a Parcurilor Nationale si Naturale existent incepand cu anul 1935 (Parcul National Retezat) si pana in prezent, precum si legislatiei comunitare de mediu care promoveaza reteaua europeana de arii protejate Natura 2000.
Prin demersurile sale legislative, Romania nu trebuie pusa in imposibilitatea de a-si respecta obligatiile ce-i revin ca semnatara a Directivelor Europene a Conventiilor si Protocoalelor internationale cu privire la... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 17:39
Volumul taierilor ilegale in fondul forestier de stat a fost in scadere, in 2017, pana la 47.713 metri cubi, de la 47.788 metri cubi, cat s-a inregistrat in anul precedent, iar pagubele provocate de aceste actiuni au insumat peste 13,4 milioane de lei, arata datele Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, publicate joi.
Potrivit sursei citate, in 2015, volumul taierilor ilegale se situa la 57.080 de metri cubi.
Datele centralizate arata ca, in 2017, in judetul Maramures a fost inregistrat cel mai mare volum al taierilor ilegale, de 8.319 metri cubi, urmat de judetele Mures (3.230 mc), Suceava (2.393 mc), Hunedoara (2.964 mc) si Caras-Severin (2.592 mc).
La nivel general, valoarea pagubelor provocate de taierile ilegale si pasunatul abuziv s-au ridicat la 13.441.722 lei.
Pe durata anului trecut, angajatii Romsilva au efectuat 91.742 de controale la circulatia materialului lemnos, din care 21.287 de controale impreuna cu Politia Romana. In urma actiunilor de control au fost constatate 1.546 de infractiuni silvice si 12.197 de contraventii silvice, valoarea cumulata a amenzilor ridicandu-se la 26.052.675 de lei. De asemenea, au fost confiscati 21.685 de metri cubi si 5.903 de pomi de Craciun.
In 2017, personalul Romsilva a mai efectuat 358 de controale la instalatiile de debitat, fiind constatate 74 de contraventii silvice si aplicate amenzi in valoare de 492.000 de lei. Totodata, au fost confiscati 4.380 de metri cubi de lemn.
In ceea ce priveste numarul... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 17:06
Prejudiciul cauzat de taierile ilegale de padure din Romania a inregistrat, in intervalul 2013-2014, o valoare de aproximativ 52,1 milioane de euro, iar 79% din totalul sumei a fost cuantificata in judetele Cluj, Alba si Maramures, unde au disparut cele mai mari cantitati de lemn, releva un raport Greenpeace Romania.
Potrivit cercetarii, in perioada analizata, au fost inregistrate 45.509 de cazuri de taieri ilegale de padure, echivalentul unei medii de 62 de cazuri/zi, in crestere de la 28 de cazuri/zi consemnate intre anii 2009-2011, respectiv 50 de cazuri/zi, la nivelul anului 2012.
Autoritatile au identificat, astfel, la nivel national, o cantitate de 1.011.892 metri cubi, asociata acestor cazuri de taieri ilegale, adica 22 metri cubi/caz, in crestere de la 120.836 metri cubi in 2012 si 452.842 metri cubi, in intervalul 2009-2011.
Judetele care au inregistrat cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale sunt: Arges (5.851 cazuri, 12,85% din totalul cazurilor la nivel ...citeste mai departe despre "Prejudiciu urias din taierile ilegale de paduri - Trei judete sunt responsabile pentru aproape 80% din suma" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 15:23
Codul Silvic care revine astazi in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, for decizional dupa retrimiterea legii de catre presedintele Klaus Iohannis, va permite taierea ilegala de padure si favorizeaza aparitia de monopoluri legale, acuza deputatul PNL Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape si Paduri in Cabinetul Ponta.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Lucia Varga sustine ca "1,2 milioane de hectare de padure vor fi administrate de azi pe maine, nu pe 10 ani, asigurand continuitate, ordine in lucrari. Este lasata la-ndemana proprietarilor si a padurarilor exploatarea padurii."
Fostul ministru a explicat de ce prevederea antimonopol din lege ar favoriza in mod pervers tocmai marile companii de pe piata: "daca pana la 30% nu e monopol, inseamna ca nu ma opreste nimic sa cumpar 30%".
Lucia Varga ne-a vorbit si despre interesele din spatele noului Cod Silvic.
A mers foarte repede in respingerea obiectiilor presedintelui la Codul Silvic in comisiile reunite de la ...citeste mai departe despre "Se legifereaza hotia si coruptia. Padurea ramane la mana proprietarilor si a padurarilor Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 07:25
CSM a analizat cazurile de infractiuni silvice din ultimii doi ani si a ajuns la concluzia ca fenomenul este ingrijorator, iar pedepsele date de judecatori sunt, in general, minime si cu suspendare. Insuficient pentru ca fenomenul infractional sa fie combatut, declara judecatorul Cristi Danilet.
Infractiunile silvice au facut obiectul unui control realizat de Inspectia Judiciara (IJ) care a scos la iveala faptul ca, la nivel national, in perioada 2012-2014, au fost inregistrate 1.991 de dosare din care au fost solutionate 1.809. De asemenea, inspectorii au remarcat faptul ca nicio persoana juridica nu a fost trimisa in judecata pentru infractiuni silvice.
Ce au descoperit inspectorii judiciari
"Controalele care se fac de catre Inspectia Judiciara sunt fie generale, fie tematice. Acesta a fost un control tematic, axat pe infractiuni silvice. S-a ordonat un control pe ultimii doi ani la toate judecatoriile si curtile de apel din Romania, pentru ca am vrut sa vedem cate dosare de ...citeste mai departe despre "Justitie ineficienta: Padurile dispar copac cu copac, vinovatii scapa fara mari batai de cap" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 12:19
Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a vorbit, luni, despre posibilitatea de a organiza un referendum pentru a elimina presa scrisa locala, raspunzand astfel unor critici ale organizatiilor ecologiste privind decizia sa de a autoriza exploatarea unor rezerve de petrol din tara sa.
"Astazi, marii 'ecologisti' sunt cotidienele preocupate doar de castiguri. Ei bine, daca este sa se organizeze referendum, propunem de asemenea ca ziarele sa adopte exclusiv varianta online, pentru a economisi hartia si a evita taierea fara limita a copacilor", a scris Rafael Correa pe contul sau de Twitter.
Correa, in conflict si presa si cu organizatiile ecologiste
Saptamana trecuta, Rafael Correa a anuntat ca a cerut Adunarii Nationale autorizatia de a exploata rezervele de petrol din Yasuni, o importanta rezervatie ecologica a Amazoniei, dupa ce incercarea sa de a obtine fonduri internationale pentru a evita extractia celor 920 de milioane de barili de petrol din zona - reprezentand 20% din rezervele Ecuadorului - s-a lovit de un refuz.
De atunci, organizatiile ecologiste contesta decizia si cer organizarea unui referendum in acest sens. Rafael Correa le-a acuzat deja, in alt mesaj postat pe Twitter, de tentativa de destabilizare a Guvernului si manipulare a populatiei.
Directorul Asociatiei companiilor de media din Ecuador, Diego Cornejo, a refuzat sa comenteze declaratia lui Correa privind eliminarea presei scrise, explicand ca asteapta sa vada daca este vorba de o... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 16:51