Unii ministri cred ca defrisarile ilegale pot fi oprite cu amenzi

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 08:45
1902 citiri
Unii ministri cred ca defrisarile ilegale pot fi oprite cu amenzi

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, joi, la Sibiu, ca "taierile ilegale de lemn sunt un fenomen", anuntand ca intentioneaza majorarea amenzilor de cinci ori, dar si intocmirea de dosare penale pentru orice furt de lemn, indiferent de cantitatea sustrasa.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca "s-a taiat ilegal extrem de mult lemn", provocandu-se dezechilibre care au dus la alunecari de terenuri, torenti de pe versanti si alte probleme in cazul unor precipitatii abundente ca cele inregistrate in ultima perioada.

Lucia Varga a afirmat ca a demarat controale in tara, crezand ca sunt "cazuri izolate" de furt e lemn, insa a constatat ca taierile ilegale "sunt un fenomen".

"Am verificat in tara sa vad unde sunt zone cu taieri ilegale, crezand ca sunt cazuri izolate, dar, din pacate, taierile ilegale sunt un fenomen si va dau cateva exemple, cateva judete in care s-a taiat ilegal extrem de mult: Arges, Alba, Cluj, Maramures, Bihor, Giurgiu, Suceava, Neamt", a declarat Lucia Varga.

Aceasta a afirmat ca in judetul Alba a descoperit pe langa taieri ilegale masive si o gestionare defectuoasa a masei lemnoase.

"In judetul invecinat, la Alba, am vazut nu numai taieri necontrolate, ci si un mod de exploatare a lemnului ineficient, total neprofesionist, fara a respecta regimul silvic. Am vazut masa lemnoasa abandonata pe cursurile de apa care, pe langa faptul ca produce paguba, pune in pericol acumularea din aval si unele comunitati pentru ca acestasta masa lemnoasa poate crea baraje", a afirmat ministrul delegat.

Lucia Varga a anuntat ca a finalizat proiectul Legii privind regimul contraventiilor si infractiunilor silvice, in acest act normativ fiind prevazute sanctiuni mai aspre pentru cei care fura lemn.

"In primul rand, vrem sa marim cuantumul sanctiunilor aplicate pentru a descuraja furtul de lemn. In al doilea rand, infractiunile pentru furtul de lemn vor fi ca si pentru orice furt, deci se va aplica Codul Penal si nu vor fi declarate infractiuni doar daca depasesc de cinci ori valoarea masei lemnoase sustrase", a precizat Varga.

Potrivit acesteia, in acest moment, "sanctiunile sunt prea mici".

"Luam in considerare marirea acestor sanctiuni si descurajarea furtului. Suntem in discutii, inclusiv cu personalul de la Ministerul de Justitie, astfel incat sa aliniem cuantumul sanctiunilor la legislatia cealalta de mediu existenta. Probabil, ca vom mari de cinci ori cuantumul sanctiunilor, acum sanctiunile fiind undeva in jurul a 10.000 de lei", a mai declarat ministrul Lucia Varga.

Aceasta a afirmat ca, in perioada 1990 - 2011, s-au sustras 80 de milioane de metri cubi de lemne, fiind produsa o paguba de cinci miliarde de euro, fara ca vreo parte a prejudiciului sa fi fost recuperata.

#amenzi defrisari ilegale, #amenzi taieri ilegale lemn, #defrisari paduri Romania , #Ministri