Federatia pentru Apararea Padurilor va solicita respingerea Codului Silvic, daca nu va fi modificat

Joi, 21 Februarie 2008, ora 12:40
1456 citiri
Federatia pentru Apararea Padurilor va solicita respingerea Codului Silvic, daca nu va fi modificat

Presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP), Marian Stoicescu, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca va solicita Camerei Deputatilor sa respinga Proiectul de Cod Silvic, daca acesta nu va fi modificat. "Daca Proiectul de Cod Silvic va iesi saptamana viitoare sub forma in care se afla, atat padurile, cat si tara, vor fi defavorizate. In acest caz, suntem obligati sa solicitam plenului Camerei Deputatilor sa respinga aceasta lege", a spus Marian Stoicescu.


Trei dintre solicitarile FAP vizeaza masurile de scoatere a padurilor din fondul forestier pentru constructia de case, de infiintare a unor ocoale silvice si constituirea unor structuri silvice de rang superior in sectorul privat numai de catre acelasi proprietar. Potrivit datelor FAP, textul Proiectului de Cod Silvic prevede ca astfel de structuri pot fi infiintate pe orice criterii si nu numai de propietarul padurilor respective.


"Proiectul de Cod Silvic nu prevede infiintarea ocoalelor de regim silvic. Aceste ocoale ar urma sa administreze peste 800.000 hectare de paduri care sunt total sau partial distruse sau padurile persoanelor care nu-si permit sa le intretina. In acest sens, am facut demersuri la Parlament si, daca va fi nevoie, vom solicita presedintelui sa nu permita implementarea acestei legi", a afirmat presedintele FAP.


Marian Stoicescu cita, la 24 ianuarie, estimari potrivit carora, din 1990 in Romania au fost total distruse peste 350.000 hectare de padure, iar alte 500.000 hectare sunt partial distruse. Padurile reprezinta 27% din suprafata tarii, "putin, in comparatie cu alte tari".


Acesta a aratat ca proiectul de lege permite taieri complete ale padurilor pe suprafete de 3-5 hectare, in timp ce alte tari europene cu conditii naturale similare Romaniei, cum ar fi Elvetia sau Slovenia, au interzis aceste taieri. In prezent, Legea Codului Silvic se afla in dezbaterea Parlamentului, a fost aprobata de Senat si urmeaza a fi aprobata de Camera Deputatilor.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...