Desi Steve Jobs este cunoscut in special ca fondatorul Apple, el a jucat un rol urias si in cadrul companiei Pixar. In vremea in care a condus acest studio de filme, el avea intalniri de afaceri doar vinerea.
In 1985, regretatul antreprenor a fost dat afara de la gigantul IT care realizeaza iPhone si iPad, informeaza Business Insider.
Insa el nu a stat degeaba si a cumparat Pixar (care la acea vreme se numea Graphics Group) de la Lucasfilm pentru 5 milioane de dolari, devenind cel mai mare actionar si director executiv pana in 2006, cand a fost achizitionata de Disney cu 7,4 miliarde de dolari.
Steve Jobs valoreaza o avere si dupa moarte: Suma uriasa licitata pentru o poza cu el
Cat timp a fost la Pixar, viata lui Jobs a fost presarata cu multe lucruri pozitive, au mentionat Brent Schlender si Rick Tetzeli, autorii cartii "Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart Into a Visionary Leader".
In conditiile in care Jobs a revenit la conducerea Apple in 1997, ...citeste mai departe despre "Motivul pentru care Steve Jobs avea intalniri de afaceri vinerea" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 13:00
Steve Jobs este un model de leadership interesant de studiat pentru manageri, lideri si antreprenori. Fostul CEO Apple a fost indragit de o lume intreaga, chiar daca, de-a lungul vietii, el nu a fost tocmai ingaduitor cu aceasta lume. Oricare ar fi fost strategia, Jobs a obtinut, intr-un final, tot ce si-a dorit: a adus Apple in culmile gloriei.
Stilul sau atipic de management ar putea reprezenta, insa, o lectie de invatat pentru liderii care doresc sa ii calce pe urme.
Mai mult, fostul CEO Apple poate fi considerat drept un exemplu de leadership ce ar putea functiona perfect pentru romani, crede Vlad Dutescu, Managing Partner Sandler Training.
Intr-adevar, angajatii din Romania au adesea au nevoie de impulsuri mai dure din partea sefilor, pentru a atinge performantele asteptate de companie.
Nu putem spune ca toate tehnicile sale au fost bune, insa unele dintre ele merita observate si utilizate in situatiile de zi cu zi.
Steve Jobs, un lider paradoxal
Un perfectionist, obsedat de micro-management, Jobs era un lider care vorbea adeseori urat, atat cu angajatii, cat si cu cei din boardul de management sau alti parteneri de-ai sai.
De altfel, Steve Jobs era cunoscut si ca un manager dur, capabil sa ii dea afara pe oameni chiar si dupa o discutie in lift.
Cu toate acestea, el ramane un lider iubit, iar biografia sa a devenit cea mai vanduta carte din ultimul an in SUA.
Perfectionismul sau, insa, este calificat de catre Vlad Dutescu, drept "o... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 08:59
Toata lumea spune, dupa ce Steve Jobs a anuntat, oficial, ca renunta la fotoliul de CEO de la Apple, ca decizia nu va afecta cu nimic mersul companiei. Apple inseamna mai mult decat Steve Jobs, aceasta este ideea ce se tot va repeta zilele acestea.
Argumentul? Faptul ca Steve Jobs a cam lipsit in ultimul timp din viata companiei, de cand se confrunta cu o boala crunta - cancer pancreatic. Jobs a fost prezent insa la cele mai importante lansari de produse ale lui Apple: iPhone 4 si tableta iPad 2.Sta in picioare acest argument? Analistii de la New Yor Times au evidentiat rolul decisiv pe care Steve Jobs l-a avut la Apple si cum a reusit sa revitalizeze aceasta companie, care era la un pas de colaps.Ce trebuie sa stie Tim Cook? Si nu numai... Steve Jobs nu s-a considerat niciodata a fi un manager, ci un lider. Si a ales cei mai buni oameni incurajandu-i si reusind sa creeze un mediu in care sa isi puna in valoare talentul. Daca la inceput, inainte de a pleca in 1985 de la Apple, Jobs era un maniac al detaliilor, dupa ce a revenit, in 1997, a inceput sa se bazeze mai mult pe munca de echipa si sa asculte mai mult ceea ce au de zis oamenii din jurul lui.Jobs a fost precum un regizor, un dirijor de orchestra, recrutand talente, dar avand ultimul cuvant pana si la detalii legate de design. Deocamdata, pentru urmatorii doi ani, Tim Cook este asigurat: deja s-a stabilit cum vor arata produsele, asa ca diferenta se va vedea dupa expirarea acestui plan. Apple va avea nevoie de un... mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 00:00
"Steve Jobs care este considerat extraordinar de carismatic, este un lider crezut orice ar spune, orice scoate vinde. Comunitatea care crede in Steve Jobs cumpara ce-i da Jobs. Este foarte greu de facut distinctia. Jobs este Apple", a declarat Stelian Panescu, director general Smart Sigma in cadrul emisiunii Business Adviser. In opinia sa, Apple este un exemplu de companie care si-a fidelizat clientii astfel incat acestia s-au organizat in triburi.In opinia consultantului, leadership-ul trebuie sa se adapteze oamenilor, pentru ca ei sunt cei care s-au schimbat. Potrivit acestuia, noile orientari din leadership tin de asteptarile oamenilor din era digitala.
Panescu spune ca, inainte pozitia de lider era asociata cu puterea absoluta, de unde au pornit o serie de probleme legate de frustarea celor subordonati.
Leadership-ul era o problema data de situarea pe scara ierarhica. Destul de rar, leader-ul isi asuma raspunderea pentru cei pe care ii conducea.
Specialistul spune ca in era digitala maniera de conducere se va schimba pe masura ce se vor schimba si asteptarile fortei de munca.
"Oamenii vor face alegeri pentru a se asocia grupurilor cu care au ceva in comun si vor crea triburile. Este posibil ca granitele sa conteze mai putin, comunitatile mai mult".
"Fiecare om poate sa conduca pana la limita autoritatii lui. Fiecare are capacitatea de a lua decizii la locul lui de munca. Intr-o organizatie, oamenii vor avea libertatea sa-si stabileasca modalitatile de realizare a... mai mult
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 22:49