CEO-ul Avon, mana dreapta a lui Steve Jobs

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 23:23
4087 citiri
CEO-ul Avon, mana dreapta a lui Steve Jobs

Dupa ce compania Apple a fost deseori criticata ca bordul director este prea "inchis", Steve Jobs si-a gasit un adjunct, cel putin surprinzator: CEO-ul Avon, Andrea Jung.

Jung este cel mai nou director si singura femeie intre cei 7 membri ai bord-ului Apple. Ea a preluat aceasta functie inca din decembrie, inainte ca presa sa afle.

Jung il inlocuieste pe fostul executiv al Apple, Bill Campbell, unul dintre cei mai loiali si mai vechi membri ai consiliului Apple si un mentor pentru Steve Jobs.

Anul trecut, si Eric Schmidt, CEO-ul Google a parasit consiliul director al companiei.

Includerea Andreei Jung in "clubul" exclusivist este motivata si de acuzele care i s-au adus lui Jobs de catre expertii din domeniu.

Jobs are o influenta prea mare asupra board-ului, care nu s-ar descurca fara el. Venirea unui “outsider” pe postul de adjunct va aduce actionarilor o mai mare independenta fata de carismaticul lider al Apple.

Jobs, care a implinit de curand 55 de ani, a participat la toate sedintele actionariatului Apple, din momentul revenirii sale ca CEO in 1997- cu exceptia anului trecut, cand a fost in concediu medical.

Apple a refuzat sa explice de ce Bill Campbell si-a abandonat rolul de director adjunct, functie pe care o ocupa inca din 2005. El va ramane, in continuare, actionar.

In ceea ce o priveste pe Andrea Jung, purtatorul de cuvant al Apple a declarat ca este " un manager puternic cu o experienta extrem de pretioasa pentru board-ul companiei.

Steve Jobs, co-fondatorul Apple in 1976, a fost concediat din consiliul director in 1985, dupa o cearta cu ceilalti manageri.

Cand a revenit, 12 ani mai tarziu, a inlocuit toti directorii, mai putin doi: Cambell si Jerry York, fostul CFO al IBM.



In 2003, Jobs l-a inclus in consiliu si pe fostul vice-presedinte al Statelor Unite, Al Gore, dupa ce, in 1999, l-a invitat pe CEO-ul Crew Group Inc, Millard Drexler.

Acestora li s-au alaturat presedintele Genetech Inc, Art Levinson, in 2000 si CEO-ul Google, Eric Schmidt, in 2006.

Cel din urma a fost nevoit sa renunte dupa ce, anul trecut, FTC (Federal Trade Commission) a luat Apple in vizor, in idea ca suprapunereade directori intre Apple si Google ar fi putut incalca legile antitrust.

Investigatia s-a sfarsit dupa ce Schmidt si-a dat demisia din consiliul director al Apple, iar Levinson s-a retras din board-ul Google.

Andrea Jung s-a alaturat Apple in januarie 2008, iar din decembrie 2009 ocupa functia de co-leader al board-ului director.

S-a nascut in Toronto intr-o familie de chinezi imigranti si vorbeste fluent mandarina.

Dupa ce a absolvit magna cum laude sectia de literatura-engleza, s-a angajat in retail si a urmat programul de management training la Bloomingdale"s.

Jung a inceput sa lucreze pentru Avon in 1994, dupa ce a beneficiat de experienta Neiman Marcus si I. Magnin & Co.

In 1999 a devenit CEO al Avon, cel mai mare vanzator direct de cosmetice.

Sub conducerea ei, vanzarile la Avon aproape s-au dublat, pana la 10,4 miliarde de $. Andrea Jung este, de asemenea, membru in consiliul de directori al General Electric.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#andrea, #apple, #avon, #board, #ceo, #jobs, #jung, #steve , #stiri Steve Jobs