Steve Jobs, liderul carismatic care vinde tot ce scoate. Jobs este Apple

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 22:49
3365 citiri
Steve Jobs, liderul carismatic care vinde tot ce scoate. Jobs este Apple

"Steve Jobs care este considerat extraordinar de carismatic, este un lider crezut orice ar spune, orice scoate vinde. Comunitatea care crede in Steve Jobs cumpara ce-i da Jobs. Este foarte greu de facut distinctia. Jobs este Apple", a declarat Stelian Panescu, director general Smart Sigma in cadrul emisiunii Business Adviser. In opinia sa, Apple este un exemplu de companie care si-a fidelizat clientii astfel incat acestia  s-au organizat in triburi.

In opinia consultantului, leadership-ul trebuie sa se adapteze oamenilor, pentru ca ei sunt cei care s-au schimbat. Potrivit acestuia, noile orientari din leadership tin de asteptarile oamenilor din era digitala.

Panescu spune ca, inainte pozitia de lider era asociata cu puterea absoluta, de unde au pornit o serie de probleme legate de frustarea celor subordonati.

Leadership-ul era o problema data de situarea pe scara ierarhica. Destul de rar, leader-ul isi asuma raspunderea pentru cei pe care ii conducea.

Specialistul spune ca in era digitala maniera de conducere se va schimba pe masura ce se vor schimba si asteptarile fortei de munca.

"Oamenii vor face alegeri pentru a se asocia grupurilor cu care au ceva in comun si vor crea triburile. Este posibil ca granitele sa conteze mai putin, comunitatile mai mult".

"Fiecare om poate sa conduca pana la limita autoritatii lui. Fiecare are capacitatea de a lua decizii la locul lui de munca. Intr-o organizatie, oamenii vor avea libertatea sa-si stabileasca modalitatile de realizare a sarcinilor si modul de relationare cu ceilalti", a mai adaugat acesta.

 "Intr-o ierarhie, fiecare angajat tinde sa ajunga pana la nivelul sau de maxima incompetenta"

Specialistul spune ca in organizatia traditionala, de tip industrial, oamenii erau promovati pe baza valorii prestatiei profesionale. In momentul in care nu mai era promovat era clar ca si-a atins nivelul de maxima incompetenta.

In opinia acestuia, aceasta afirmatie este valabila atat in organizatiile de tip industrial unde managerul este considerat a fi singurul care gandeste, cat si in organizatiile de inalta tehnologie.

"Daca pozitia de maxima incompetenta este deasupra pozitiei de CEO, pe care o detine Steve Jobs care e considerat cel mai teribil manager din istorie, Jobs n-a ajuns la nivelul de maxima incompetent", a afirmat Panescu.

 "Steve Jobs care este considerat extraordinar de carismatic, este un lider crezut orice ar spune, orice scoate vinde. Comunitatea care crede in Steve Jobs cumpara ce-i da Jobs. Este foarte greu de facut distinctia. Jobs este Apple", a mai adaugat acesta.

In opinia sa, Apple este un exemplu de companie care si-a fidelizat clientii astfel incat acestia s-au organizat in triburi.

"Daca firmele traditionale identificau un grup de clienti cu caracteristici cat mai apropiate de cele ale produsului pe care il scoteau pe piata, firmele moderne creeaza comunitati de indivizi in jurul unui brand", a mai precizat Stelian Panescu.

"Este ceea ce se intampla cu Intel in anii 90’ cand a avut ideea formidabila sa-si marcheze prezenta in calculatoare. Cand a aparut acea eticheta cu Intel inside, lumea s-a schimbat. Pana atunci Intel era liderul pietei, scotea produse noi, iar in Asia erau copiate in 6 luni".

"Nu esti prezent pe Facebook, nu existi"

In opinia consultantului, majoritatea firmelor care sunt prezente pe Facebook, incearca sa ajunga direct la consumatorii sai si sa-si creeze un trib.

"Este de fapt un mediu in care daca nu esti prezent, nu existi. Retelele de socializare sunt un mediu potrivit pentru crearea de triburi", a subliniat Stelian Panescu.

In opinia acestuia, tribul se formeaza folosind mai multe mijloace de comunicare.

Emisiune realizata de Oana Dumitroiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Apple se pregătește să anunțe cel mai puternic procesor al companiei: M4
Apple se pregătește să anunțe cel mai puternic procesor al companiei: M4
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de procesoare, seria M4, destinată să echipeze viitoarele modele de MacBook și computere Mac, conform ultimelor informații. Noile cipuri...
#apple, #companie, #facebook, #leadership, #retele sociale, #steve jobs, #triburi , #stiri Steve Jobs