Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,8% in luna noiembrie a acestui an, de la 3,4% in octombrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,9%, cele nealimentare cu 2,83%, iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,19%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna noiembrie 2019 comparativ cu luna noiembrie 2018 au crescut cu 3,8%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,7%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (decembrie 2018 - noiembrie 2019) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2017 - noiembrie 2018), calculata pe baza IPC, este 3,8%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,8%", precizeaza INS.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 3,8% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1% pentru finalul anului viitor, a anuntat, pe 8 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei. BNR estima in august 2019 o inflatie de 4,2% pentru finalul acestui an si de 3,4% pentru decembrie 2020.
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) estimeaza, in Prognoza de toamna 2019 publicata pe 27 noiembrie, ca procesul de dezinflatie va continua pe fondul epuizarii excesului de cerere de consum, iar inflatia medie anuala va ajunge la 2,6% in anul 2023, de la 3,8% in 2019.
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in sus... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 10:41
Presedintele PSD Liviu Dragnea a dat vina pe straini pentru scumpirile din ultima vreme, insa firma la care fiul sau detine 90% din actiuni a crescut pretul produselor pe care le vinde.
Joi, seful social-democratilor a spus ca, "sub nicio forma", inflatia majorata nu vine din politicile de crestere a salariilor implementate de PSD.
In schimb, de vina ar fi importatorii, care, potrivit lui Dragnea, s-ar fi gandit "hai sa crestem si noi preturile, daca Guvernul a crescut salariile, cea mai mare parte hai sa o luam noi".
Totusi, iata ca si producatorii locali au scumpit produsele. Iar jurnalistii de la Recorder au analizat chiar societatea SC Ferma Salcia SA, unde fiul lui Liviu Dragnea detine 90% din actiuni.
Firma se ocupa cu cresterea porcilor si are 12 magazine de desfacere a preparatelor din carne de porc in Teleorman, Olt si Bucuresti.
"Pentru ca Ferma Salcia SA (Romcip, dupa vechiul nume) livreaza preparate din carne si catre institutii finantate din bani publici (de exemplu Gradinitia Nr.6 din Alexandria), am putut vedea, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cum au evoluat preturile practicate de firma lui Dragnea in ultimul an. (...)
In februarie 2017, Ferma Salcia a vandut cremwusti de porc catre Gradinitia Nr.6 din Alexandria la pretul de 12.84 lei kilogramul. In martie, pretul a crescut la 13.48 de lei, iar in septembrie tot Gradinitia Nr.6 a cumparat de la firma lui Stefan Dragnea, fiul liderului PSD, cremwusti de porc (hrana sanatoasa... mai mult
Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 21:09
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), iar tariful de referinta mediu ponderat in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei, cel anterior, in urcare cu 9%.
Potrivit unui comunicat al institutiei, tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta - Deloitte Audit SRL - in functie de:
-categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.);
-tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica);
-varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice;
-caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).
Tariful de referinta este un reper pentru consumatori in ceea ce priveste pretul politelor auto obligatorii si reprezinta, impreuna cu factorul N, elementele in baza carora este stabilit pragul aferent incadrarii unui asigurat in categoria de client cu risc ridicat.
Potrivit comunicatului, schimbarea relativa a primei de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand atat scaderi, cat si cresteri de valoare.
Tarifele de referinta vin in contextul creat de cadrul legislativ primar si secundar actual, care introduce prevederi si instrumente noi pentru... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 12:56
Economia Romaniei a crescut anul trecut cu 7%, fata de 2016, cel mai mare avans din 2008 pana in prezent, dar acelasi timp a crescut si rata anuala a inflatiei, indicator care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, din cauza unei cresteri semnificative a preturilor.
Astfel, rata anuala a inflatie a urcat in luna ianuarie la 4,32%, cel mai inalt nivel din iulie 2013 pana acum, arata primele estimari publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).
Trendul s-a mentinut ascendent, dupa ce, in decembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 3,32%, in crestere fata de noiembrie, cand a fost 3,23%, si fata de octombrie, cand a fost de 2,63%.
Astfel, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la gaze (3,79%), alte legume si conserve de legume (3,23%), fructe proaspete (3,1%) si citrice si alte fructe meridionale (2,58%). Pretul combustibililor a crescut, in ultima luna, cu 2,42%. Si pretul serviciilor a crescut, cu 0,9% fata de luna ianuarie 2017.
Potrivit sursei citate, fata de luna decembrie 2017, preturile au urcat cu 0,78%, in ianuarie 2018, in conditiile in care marfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,64%, cele nealimentare cu 1,08%, iar serviciile cu 0,32%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Prognoza anterioara indica o inflatie de 3,2% in 2018. Pentru finalul anului 2019, BNR estimeaza o... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 10:16
Pana in luna aprilie, am putea avea parte de noi cresteri de preturi - am putea plati cu pana la 10% in plus pentru alimente si cu peste 7% mai mult pentru carburanti, sustin reprezentantii companiilor din Romania.
In plus, intreprinzatori chestionati de Institutul National de Statistica (INS) au apreciat ca pana in luna martie preturile din comertul cu amanuntul vor continua sa creasca.
Noile cresteri de preturi se adauga celor inregistrate pe tot parcursul anului 2017, care au dus rata inflatiei la nivelul record si ne vor afecta pe fiecare dintre noi, dar mai ales pe cei care, incepand cu luna ianuarie a acestui an, au primit salarii mai mici, ca urmare a modificarilor fiscale.
Iata doar cateva dintre scumpirile care ne asteapta in perioada urmatoare:
Carburanti mai scumpi cu peste 7%
Carburantii s-au scumpit continuu incepand cu toamna lui 2017. La finele lunii ianuarie, romanii plateau cu peste 10% mai mult pentru un litru de combustibil, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, potrivit unei analize realizate de Ziare.com.
Presedintele Asociatiei Benzinarilor Privati din Romania, Adrian Perju, sustine ca majorarile de pret vor continua si vor fi accentuate.
"Dupa estimarile mele, pretul mediu al carburantilor va ajunge pana la Paste (8 aprilie - n.red.) la 5,7 lei - 5,8 lei pe litru (in conditiile in care acum pretul este de circa 5,46 lei/litru, cresterea ar fi de peste 7%). E o crestere mare, nu incape indoiala, in conditiile in care preturile... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 08:35
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania solicita Guvernului eliminarea supraaccizei la carburanti, atragand atentia asupra faptului ca firmele de transport rutier vor fi nevoite sa creasca tarifele de transport marfa, cu 20%, cu efecte directe si imediate asupra preturilor la raft ale produselor de stricta necesitate si, similar, tarifele de transport persoane, in urma majorarii costurilor cu carburantul si a lipsei unei scheme de rambursare a acesteia.
"In prezent, pretul motorinei este mai mare cu cel putin 1 leu/ litru fata de luna august 2017, ultima luna inainte de majorarea accizei la carburanti. Fata de finalul lunii august 2017, pretul barilului de petrol a crescut cu 40%, de la 50 la 70 dolari/ baril, iar moneda nationala s-a depreciat fata de euro cu 1,5% (preturile produselor finite obtinute din petrol se calculeaza in euro). La toate aceste cresteri se adauga si majorarea cu peste 21% a accizei la motorina, in 15 septembrie si 1 octombrie 2017, de la 1518,04 lei/1000 litri la 1838,04 lei/1000 litri, impactul accizei si TVA-ului in pretul carburantului la pompa fiind in acest moment de 50%. Rata anuala a inflatiei a urcat in luna decembrie 2017 la 3,32%, in conditiile in care, in luna august 2017, rata anuala a inflatiei a fost de numai 1,2%", potrivit unui comunicat al UNTRR, remis joi AGERPRES.
Transportatorii rutieri subliniaza ca majorarea accizei la carburanti a avut ca impact scaderea consumului si migrarea alimentarilor cu... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 11:29
Zilele trecute, PSD si-a comandat un sondaj care a iesit mai mult decat OK: daca maine ar fi alegerile, aproape 51% din romani ar vota pentru social-democrati. Ura! Aplauze!
Asta imi aminteste prezidentialele castigate de Traian Basescu in 2004. Nu numai sondajele il dadeau castigator net pe Nastase, dar si exit poll-urile il anuntasera presedinte in seara alegerilor. Dimineata insa ne-am pomenit cu Basescu la Cotroceni.
La fel s-a intamplat si la cel de al doilea mandat al dlui Traian Basescu, ajuns de notorietate cu celebra sintagma "Mihaela, dragostea mea!".
De fiecare data, PSD iesea biruitor la sondaje si era infrant la numararea voturilor, iar culmea umilintei a indurat-o acum nici trei ani, cand Victor Ponta urma sa-si priveasca victoria la televizor, stand acasa si mancand popcorn, dar s-a pomenit felicitandu-l pe Iohannis pentru succes.
Unora le place sa se imbete cu iluzii, iar recentul sondaj comandat de PSD mi se pare din aceasta categorie. Cand ma intreb la ce le-a trebuit sondaj social-democratilor, n-am alta explicatie decat aceea ca increderea alegatorilor se prabuseste si trebuie compensata cu ceva.
Si nimic nu compenseaza mai bine decat vestea scorului fabulos de 51%. Dar logica imi spune ca, din decembrie trecut pana in septembrie curent, evolutia evenimentelor a impins PSD in jos, nu in sus.
Spectaculoasa marire a salariilor ameninta sa ajunga pana la urma o scadere a veniturilor. Apoi, anuntarea de noi impozite dupa desfiintarea celor... mai mult
Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 14:31
Banca Nationala a Romaniei (BNR) anticipeaza ca rata inflatiei va fi doar de 1,7% la sfarsitul acestui an, apoi va urca la 3,4% spre sfarsitul anului viitor, revizuind in jos prognoza pentru 2017 si in sus pe cea pentru 2018.
Concret, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an a fost redusa cu 0,4 puncte procentuale, iar cea pentru finalul anului viitor a fost majorata cu 0,2%, a anuntat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
"Cotatiile materiilor prime isi consolideaza trendul ascendent. Tendinta se continua si in prezent, dar parca nu atat de accentuat, iar pretul combustibililor a revenit ca dinamica in teritoriul pozitiv", a spus guvernatorul.
Isarescu anunta o crestere economica intre 4-5% in 2017, mai mica decat cea pe care Guvernul a construit bugetul
Potrivit conducerii BNR, rata anuala a inflatiei ar putea reveni in teritoriu pozitiv in primul trimestru din acest an, pe fondul epuizarii impactului reducerii TVA la 20% in 2016.
"Scenariul de baza al prognozei reconfirma perspectiva revenirii ratei anuale a inflatiei in teritoriu pozitiv in primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizarii impactului reducerii la 20% a cotei standard a TVA. Palierul pe care rata anuala prognozata a inflatiei se pozitioneaza este, insa, mai scazut, iar cresterea ei ulterioara este relativ mai lenta, in principal ca urmare a noilor socuri dezinflationiste pe partea ofertei survenite in... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 18:35
Dolarul a ajuns, vineri, la un nou maxim istoric si a depasit recordul atins in urma cu o zi. Petrolul e pe o panta ascendenta si exista o sansa ca TVA si supraacciza la carburanti sa ramana neschimbate la inceputul anului viitor. Toate acestea creeaza premisele pentru ca electronicele, electrocasnicele si carburantii sa se scumpeasca in viitorul apropiat.
Moneda americana s-a apreciat pana la 4,3263 lei/unitate, in ultima zi lucratoare a saptamanii, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Iar avand in vedere ca dolarul era cotat la inceputul lui 2016 la 4,1400 lei/unitate, cresterea inregistrata in acest an este de 4,3%.
Exista mari sanse sa ajunga la paritate cu euro.
Un sondaj realizat de Reuters in randul mai multor analisti bancari indica faptul ca acest lucru s-ar putea intampla in februarie 2017, potrivit MarketWatch.
Dar care sunt explicatiile pentru intarirea dolarului? Economia americana merge destul de bine, iar banca ...citeste mai departe despre "2017 vine cu scumpiri pentru romani: Vom plati mai mult pentru benzina, electronice si electrocasnice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 17:27