Tara care a intrat oficial in hiperinflatie, cu scumpiri de 57% intr-o luna

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 13:15
1364 citiri
Tara care a intrat oficial in hiperinflatie, cu scumpiri de 57% intr-o luna
Foto: Arhiva Pixabay

Venezuela a intrat oficial in perioada de hiperinflatie. Asta dupa ce preturile de consum au crescut cu 57% in noiembrie, comparativ cu luna anterioara, cand s-a inregistrat o rata de 45%.

Criza din tara sud-americana se acutizeaza, scrie Frank Muci, un cercetator american specializat in politici publice si dezvoltare, in Caracas Chronicles.

Hiperinflatia apare atunci cand preturile inregistreaza o crestere mai mare de 50% de la o luna la alta. Iar acest prag a fost depasit luna trecuta in Venezuela.

Scumpirile accelerate impulsionate de o politica monetara iresponsabila au dus populatia acestei tari bogate in petrol intr-o situatie grava.

In noiembrie, Guvernul a luat o decizie socanta si a dublat baza monetara, adica a obligat banca centrala sa tipareasca noi bani, care au fost folositi pentru a finanta bonusuruile de final de an acordate bugetarilor, alegerilor recente si deficitul fiscal. Drept urmare, inflatia anuala a ajuns la un record absolut pentru Venezuela.

Mai exact, produsele si serviciile au fost mai scumpe cu 1.700% in noiembrie 2017 fata de aceeasi perioada din 2016.

"Inflatia galopanta si criza economica afecteaza grav populatia Venezuelei. Familiile - fie ele sarace sau bogate - renunta la mancare pentru ca e mult prea scumpa, in special alimente bogate in proteine, ceea ce a determinat o scadere acuta in greutate pentru o treime din popor.

Aproape jumatate dintre studenti au renuntat la studiile universitare pentru a se angaja, caci parintii lor nu mai au bani sa ii intretina. Malaria si alte boli eradicate au revenit. In mod socant, mai multi venezueleni trec granita in Columbia decat nord-africani in Europa", scrie cercetatorul american.

El mai atrage atentia ca, timp de mai bine de un deceniu, presedintii Chavez si Madura au distrus sectorul privat si au acumulat o datorie externa de 150 de miliarde de dolari.

"Insa pe cat de sumbra e acum, viata in Venezuela va deveni si mai sumbra. Pe langa efectele prabusirii companiei nationale de petrol, a defaultului pe datoria externa si a restructurarilor, iata ca in ecuatie a mai aparut un element negativ: hiperinflatia, care abia s-a instalat.

Iar fara schimbari drastice, saracia din aceasta tara va ajunge la nivelul celei din Zimbabwe, cu o rata anuala a inflatiei de zece sau douazeci de mii de procente. Foametea va pune stapanire pe tot mai multi oameni, in ...citeste mai departe despre "Tara care a intrat oficial in hiperinflatie, cu scumpiri de 57% intr-o luna" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#venezuela hiperinflatie , #Stiri International