Urmeaza un nou val de scumpiri in 2018: Iata de ce va creste pretul la alimente in toata lumea

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 14:30
6604 citiri
Urmeaza un nou val de scumpiri in 2018: Iata de ce va creste pretul la alimente in toata lumea
Foto: CC0 Creative Commons

Transportul materiilor prime la nivel global a devenit mai scump, ceea ce risca sa diminueze profiturile traderilor si sa majoreze preturile la alimente, sustin analistii de la banca olandeza Rabobank International, informeaza Bloomberg.

Indicele Baltic Dry, cel mai cunoscut indicator agregat al pretului transportului maritim, a crescut cu 73% in 2017 pana la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. In plus, peste 85% din cerealele si oleaginoasele tranzactionate la nivel global sunt transportate de vase de mare capacitate, potrivit Rabobank International.

In aceste conditii, analistii bancii olandeze avertizeaza ca majorarea costurilor cu shipping-ul ar putea creste preturile globale la alimente. Deja, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a avertizat ca factura globala pentru importurile alimentare va creste cu 6% in acest an, pana la 1.413 miliarde de dolari, a doua mare valoare inregistrata vreodata.

"Cresterea costurilor globale cu transportul ar urma sa aiba o influenta sporita asupra evolutiei tranzactiilor cu cereale si oleaginoase in 2018 pe masura ce costul cu transport maritim va creste", sustin analistii de la Rabobank.

Asia, un mare importator de cereale, va fi in mod special afectata din cauza distantelor lungi si a dependentei de navele de mare capacitate pentru transportul produselor alimentare. Pe de alta parte, pozitia apropiata a Australiei ii va creste competitivitatea pe pietele din Asia, in timp ce alti furnizori din America de Sud, SUA si tarile din bazinul Marii Negre vor fi supusi la presiuni de pret.

Cresterea cererii pentru vase de mare capacitate ar urma sa depaseasca oferta in urmatorii doi ani. In plus, pretul mai mare al petrolului va face combustibilul utilizat de nave mai scump.

"De asemenea,

importatorii ar putea transfera cresterea costurilor cu transportul catre consumatori. Acestia din urma ar trebui sa fie pregatiti sa faca fata unor preturi mai mari la alimente

", se mai arata in raportul Rabobank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#scumpiri alimente 2018, #cresc preturile la alimente, #scumpiri 2018 , #Preturi alimente