Scumpirea gazelor anuntata de unii furnizori pentru 1 iulie nu este justificata, in conditiile in care pretul gazelor este in scadere atat pe bursele romanesti, cat si pe cele internationale, potrivit unui comunicat al Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG), remis, miercuri, AGERPRES.
La 1 iulie 2020, piata gazelor ar urma sa fie complet liberalizata.
"FPPG atrage atentia opiniei publice ca, in conditiile de piata actuale si fara distorsiuni de natura politico-administrativa, cresterile de preturi anuntate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real", spun reprezentantii federatiei.
In acest moment, evolutiile de pe piata internationala cat si de pe platformele de tranzactionare interne indica un trend descrescator al preturilor la gaze.
Vremea favorabila si optimismul legat de previziunile de liberalizare a pietei au condus in mod evident la o imbunatatire a preturilor pe toate pietele.
"Romania dispune de rezerve indestulatoare de gaze naturale acumulate in depozite, precum si de resurse naturale aflate in exploatare, dar si o interconectare din ce in ce mai ridicata cu diverse piete pentru a asigura un echilibru sanatos intre cerere - oferta. Tinand cont de aceste elemente, nu exista un motiv real pentru o inflatie semnificativa odata cu liberalizarea pietei. Solicitam autoritatilor publice stabilitate si predictibilitate legislativa care sa inlature factorii care pot crea distorsiuni in piata", a afirmat... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 13:17
Cresterea importurilor de gaze, ca urmare a faptului ca pretul de productie interna pentru agentii economici a devenit mai mare, nu reprezinta o problema, a declarat, marti, ministrul roman al Energiei, Anton Anton, in cadrul unei conferinte de profil.
El a fost intrebat cum comenteaza situatia din prezent de pe piata gazelor, potrivit careia, pe bursa, gazele de productie interna destinate consumatorilor industriali au ajuns mai scumpe decat gazele de import.
"Daca pretul gazelor de productie interna este mai mare decat gazele de import, industria se va orienta catre gazele de import. Nu vad care e problema", a afirmat Anton.
Potrivit datelor Bursei Romane de Marfuri, pretul gazelor de productie interna pentru luna aprilie a ajuns la 95,86 de lei pe MWh, in timp ce pretul pe bursa de la Viena (CEGH Front Month Index) este echivalentul a 81,79 lei pe MWh.
OUG 114/2018 a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru urmatorii trei ani, pretul pentru intreaga productie interna de gaze naturale, iar OUG 19/2019 a modificat aceasta prevedere, lasand la pret plafonat doar cantitatile de gaze destinate consumatorilor casnici si termocentralelor.
Acest lucru a dus la cresterea pretului gazelor de productie interna care se tranzactioneaza pe bursa si care este destinat agentilor economici.
Importurile de gaze au inceput sa creasca foarte mult de la inceputul anului. Astfel, in ianuarie, importurile au fost mai mari cu 55% fata de aceeasi luna a anului trecut, arata ultimul... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 13:30
Deputatii din Comisia de Buget stabilesc astazi daca dau sau nu aviz pozitiv unui proiect de lege care - daca ar fi adoptat in forma curenta - ar putea duce la scumpirea gazului pentru populatie cu pana la 40%, in 2019.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, in dorinta de a face rost de bani, statul roman a decis, inca din primavara acestui an, sa schimbe modul in care ii taxeaza pe producatorii de gaze din Romania. Mai exact, statul a hotarat sa le ia producatorilor redevente nu in functie de valoarea pe care o au gazele extrase in Romania, ci in functie de preturile la care, teoretic, acestea s-ar putea vinde la bursa de profil de la Viena.
Intrucat acest mod de taxare este ilogic, Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) a anuntat in iunie ca va renunta la el si va gasi un mod de a-i taxa pe producatori in functie de marimea zacamintelor pe care acestia le exploateaza si de calitatea gazelor extrase. Nici bine n-a apucat industria de petrol si gaze sa rasufle usurata, ca statul s-a si razgandit.
Mai exact, potrivit unui proiect de lege - adoptat deja de Senat si avizat pozitiv de Comisia de Industrii din Camera Deputatilor - producatorii nu vor plati numai redevente in functie de preturile gazelor de la Viena, ci si impozitele numite "pe venituri suplimentare". Ziare.com v-a explicat, pe larg, cum functioneaza acest mecanism de taxare si ce efecte dezastroase ar putea avea el asupra industriei gazelor din Romania.
Ceea ce face statul roman, prin astfel de... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 10:36
Cresterea pretului la gaze din ultima perioada a fost cauzata de faptul ca OMV Petrom si-a redus productia, astfel ca trebuie sa importam mai mult gaz din Rusia, care este mai scump, a declarat, marti, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, la o conferinta pe tema noii strategii energetice.
"In conditiile in care ceilalti operatori reduc productia, Romgaz a crescut productia cu 7% in primele trei trimestre si a livrat doar pe piata interna, deci si-a facut din plin datoria si incearca sa extraga cat mai mult, sa livreze cat mai mult, dar lipsa gazului din alte surse a provocat importuri, care vin la preturi mult mai mari, automat au crescut si preturile (finale - n. r.), deci nu pot fi controlate nici macar de cei care livreaza consumatorilor. Anumiti jucatori isi reduc productia, ceea ce noi nu am facut, ci, cum v-am spus, am marit-o. Noi incercam cat posibil sa tinem pretul jos", a sustinut seful Romgaz.
Volintiru nu a pronuntat numele OMV Petrom, insa, pe piata autohtona, OMV Petrom si Romgaz produc aproape intreaga cantitate de gaze.
Intrebat daca reducerea productiei de catre Petrom a influentat pretul, el a raspuns: "Cand sunt cantitati mai putine in piata, ce se intampla? Faci import".
Potrivit raportului pentru al treilea trimestru al OMV Petrom, productia de gaze naturale a companiei in Romania a scazut cu 6%, din cauza declinului natural la principalele zacaminte (Totea Deep si Lebada Est).
Oficialul Romgaz a precizat totusi ca nu vede un... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 16:32
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a amanat decizia de a majora pretul gazelor pentru consumatorii casnici pana la aprobarea in Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmand ca modificarea pretului final sa intre in vigoare de la 1 noiembrie.
"Am amanat decizia privind pretul gazelor pana dupa aprobarea in Parlament a OUG 64, intrucat vor fi operate modificari care vor avea impact major si asupra pretului final.
Este vorba de faptul ca va fi dereglementat serviciul de inmagazinare si, totodata, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzactionare pe bursa pentru producatori", a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele ANRE.
OUG 64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificari substantiale legislatiei din sectorul gazelor.
Astfel, producatorii de gaze vor trebui sa vanda prin intermediul bursei 70% din productie si, totodata, OPCOM va deveni singura bursa angro de gaze naturale recunoscuta prin legislatie.
Havrilet a mai aratat ca a primit asigurari ca ordonanta va fi adoptata in Parlament in aceasta luna, astfel incat ANRE sa poata decide un nou pret final al gazelor care sa intre in vigoare de la 1 noiembrie si care sa ia in calcul si modificarile aduse de ordonanta.
In urma cu o saptamana, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, declara ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui sa creasca cu 6% in medie in trimestrul al patrulea. Havrilet nu... mai mult
Marti, 03 Octombrie 2017, ora 15:48
Guvernul a convenit cu Comisia Europeana (CE) un nou calendar de liberalizare a pretului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorari anuale, nu trimestriale ca pana in prezent, cu cate 6 lei pe MWh.
Conform acestui calendar, avizat de Executiv, preturile la gazele pentru consumatorii casnici vor creste de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh, din iulie acest an, la 66 lei/MWh in 2016, la 72 lei/MWh lei in 2017 si la 78 lei/MWh in 2018, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.
Adevarul despre cresterea pretului la gaze: Motivele pentru scumpirile din ultima vreme Interviu
Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International sa elimine preturile reglementate in sectorul gazelor si energie electrica.
Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi ...citeste mai departe despre "Cu cat se vor scumpi gazele: Avem un nou calendar de liberalizare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 21:30
Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, unul din cei doi mari distribuitori locali de gaze, a declarat ca se asteapta ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa majoreze in acest an pretul gazelor naturale destinate populatiei.
"Daca liberalizarea va continua - si va continua - va avea cu siguranta un efect in pretul final al gazelor. Decizia tine de reglementator (ANRE - n.red.). Pana acum nu a fost stabilit nimic oficial, dar daca te uiti la ultimele declaratii ale oficialilor ANRE este prevazuta o crestere, dar nu a fost comunicat nimic oficial inca.
Noi nu am cerut o crestere anume in ceea ce priveste tarifele noastre. Problema noastra esentiala este ca volumele noastre de distributie s-au redus foarte mult, insa cheltuielile de baza au ramas aceleasi", a declarat Hajdinjak, intr-o conferinta de presa.
In prezent, calendarul liberalizarii pretului la gaze se afla in discutie intre Guvern, Comisia Europeana si delegatia FMI. La ...citeste mai departe despre "Avertisment despre facturi: Cu cat se vor scumpi gazele" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 14:40
Realizarea Uniunii Energetice ar putea duce la scumpirea gazelor in Romania prin egalizarea tarifelor de retea la o medie europeana.
Exista si avantaje, insa, tara noastra urmand sa beneficieze de siguranta in aprovizionarea cu gaze si energie, a explicat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Noi ne gandim in felul urmator: daca o Uniune Energetica ar insemna sa se asigure o medie europeana a preturilor, pentru ca preturile se integreaza intr-o piata interna si, normal, ca si preturile din piata interna unica se aliniaza la un pret mediu. Va fi un pret mediu egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuala avem un pret sub media europeana, am putea teoretic sa tindem sa ajungem la pretul international, care este unul mai mare. El se va egaliza.
Teoretic, nu putem sa urcam la nivelul existent pentru ca noi venim cu un pret mai mic, dar se va face o medie mai mare decat pretul existent, mai mica ...citeste mai departe despre "Planul care ne-ar scapa de "jugul energetic" al rusilor ar putea scumpi gazele in Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:45
Propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si a Guvernului va fi ca pretul gazelor pentru populatie sa ajunga la 58 de lei pe MWh de la 1 iulie, a declarat, luni, Niculae Havrilet, presedintele ANRE.
"Este o propunere de 58 de lei pe MWh, fata de 53,3 lei pe MWh cat este acum. Aceasta va fi propunerea noastra, impreuna cu Guvernul. Va ramane pana la 1 aprilie anul viitor.
Noi am solicitat sa nu mai facem majorari trimestrial, pentru ca este greu, complicat de calculat", a spus Havrilet, prezent la un forum pe teme de energie.
Gazele se vor scumpi cu 7% in acest ...citeste mai departe despre "Cu cat se vor scumpi gazele de la 1 iulie - Ce va cere Guvernul delegatiei FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 16:00