Rusia umbla la robinetul gazelor pentru Turcia - mai putin, mai scump, peste noapte

Joi, 03 Martie 2016, ora 11:40
4505 citiri
Rusia umbla la robinetul gazelor pentru Turcia - mai putin, mai scump, peste noapte
Foto: Gazprom

Importatorii turci de gaz rusesc se plang ca au fost luati prin surprindere, in februarie, de scumpirea combustibilului livrat de Gazprom, care a redus in acelasi timp si cantitatea livrata in Turcia, fara niciun avertisment.

Enerco, unul dintre importatori, afirma ca nivelul livrarilor de gaz a scazut fara nicio explicatie inca din 24 februarie subliniind ca o astfel de masura unilaterala adoptata de Gazprom contravine legii, informeaza Hurriyet Daily News.

Reprezentantii Enerco se plang si de faptul ca rusii au majorat pretul gazelor livrate in Turcia, in ciuda unui acord de renegociere a tarifului semnat cu importatorii turci in primavara anului trecut.

"Toate companiile importatoare, inclusiv noi, am convenit sa revizuim pretul gazelor impreuna cu Gazprom Export in aprilie 2015. Prin aceasta masura, pretul a scazut fata de cel trecut in contract.

A fost o negociere cu efect permanent, nu temporar, si niciuna dintre parti nu poate modifica aceasta intelegere fara acordul celeilalte parti din contract.

Gazprom Export a cerut o renegociere a pretului gazelor la finalul anului trecut. Contractul permite acest lucru, dar o astfel de cerinta trebuie negociata, convenita de comun acord sau dusa in fata unei curti de arbitraj, in ultima instanta", a comunicat Enerco.

Negocieri intrerupte

Reprezentantii companiei turcesti sustin ca nu inregistreaza datorii catre furnizorul de gaze din Rusia si nu inteleg cum s-a ajuns in situatia de acum.

"Nu exista niciun element ambiguu, in contextul in care contractul este foarte clar. Conform acestuia, nicio parte nu poate modifica unilateral pretul convenit in contract. Ne pare rau ca am ajuns in aceasta situatie", au mai spus reprezentantii importatorului.

In luna februarie, Gazprom a decis sa reduca cantitatile de gaz livrate pe piata din Turcia.

Surse implicate in negocieri au mentionat ca, in acel moment, furnizorul si consumatorii din sectorul privat din Turcia ajunsesera la o intelegere privind reducerea pretului gazelor cu 10,25%, dar partea rusa a decis sa anuleze unilateral oferta de discount.

Pe de alta parte, agentia TASS anunta pe 25 februarie ca Gazprom intentioneaza sa continue negocierile cu clientii din Turcia in incercarea de a mentine o relatie contractuala stabila.

Pentru Gazprom, Turcia reprezinta al doilea mare consumator de energie din zona europeana, dupa Germania.

Relatiile intre cele doua parti s-au deteriorate dupa ce aviatia turca a doborat, pe 24 noiembrie, un bombardier rusesc ce opera pe frontul din Siria. Ankara s-a aparat sustinand ca avionul violase spatiul aerian al Turciei.

#livrari gaze Turcia, #piata energie Turcia, #pret gaze gazprom , #Management