Un nou scandal de frauda zdruncina piata bancara din Romania. Prejudiciul este unul record, de 85 milioane de euro, iar printre persoanele implicate se numara bancheri de la unele dintre cele mai mari banci din Romania, oameni de afaceri, notari, politicieni si evaluatori imobiliari.
Procurorii DIICOT cerceteaza o grupare infractionala formata din 58 de persoane. Potrivit informatiilor aparute in presa, capii acestei grupari ar fi controversatul om de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati sapte directori de banci de la BRD, Volksbank, dar si oameni politici ca Vasile Blaga sau Oana Mizil.
Persoanele implicate isi vindeau intre ele imobile. Dupa aceste tranzactii, apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Business24 iti prezinta cele mai importante importante informatii din cea de-a doua zi de ancheta:
- BRD: Am sesizat organele penale si am desfacut contractele de munca ale angajatilor care nu respectau normele Reprezentantii BRD au precizat, intr-un comunicat de presa, ca schemele de finantare ilegala au fost descoperite cu cateva luni in urma si ca banca a sesizat organele penale, dupa care a intarit sistemele de control si a desfacut contractele de munca ale salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne.
- 20 de persoane au fost retinute in dosarul fraudelor bancare.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 10:36
Oamenii de afaceri Marius Locic si fratii Vasile si Dumitru Crestin sunt acuzati ca ar fi capii unei grupari mafiote care zdruncina din nou sistemul bancar din Romania, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro.
Marius Locic
Marius Locic este un controversat om de afaceri, cu o avere estimata la 15 milioane de euro in 2009, actionar in 11 firme, care activeaza pe piata imobiliara si in presa.
A fost condamnat la patru ani de inchisoare, pentru ca in calitate de administrator al Locic Imobiliare SRL a comis fapta de cumparare de influenta. In acelasi proces, senatorul Catalin Voicu a primit o pedeapsa de 5 de inchisoare.
Curtea Suprema de Justitie a decis la inceputul lunii iunie ca Marius Logic va primi 1,2 ani pentru fals in inscrisuri si 1,6 ani pentru fals intelectual.
Potrivit procurorilor, in august 2009 Catalin Voicu ar fi pretins si primit de la Marius Locic 119.000 de lei, in schimbul carora ar fi promis ca va interveni pe langa politisti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale.
Procurorii au declarat ca senatorul Catalin Voicu a acceptat cu regularitate "promisiunea inculpatului Marius Locic de a-i remite foloase materiale constand in publicarea cu titlu gratuit, in cotidianul , a unor articole cu continut electoral".
Pentru a ascunde fapta de coruptie cei doi au intocmit si prezentat Garzii Financiare documente justificative intocmite cu date nereale.... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 15:55
Reprezentantii Volksbank au confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate.
"Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT. Creditele beneficiaza de garantii imobiliare.
In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010", se mentioneaza intr-un comunicat de presa.
Frauda bancara de 85 mil. de euro: Oana Mizil, Marius Locic si 7 directori de banci, implicati LIVE
Un nou scandal, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro, zdruncina sistemul bancar din Romania. Sapte directori de banci de la BRD, Volksbank si ATE Bank ar fi implicati intr-un grup infractional de 58 de persoane, cu ramificatii in mediul de afaceri si politic.
Mai exact, in aceasta grupare sunt implicati oameni de afaceri, directori de banci, evaluatori si notari. Practic, persoanele implicate isi vindeau intre ei imobile. Dupa aceste trazactii, ei apelau la... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:48
Presedintele PDL Vasile Blaga si parlamentara USL Oana Mizil ar fi implicati in noul dosar de frauda bancara, cu prejudicii record de 85 milioane de euro, au dezvaluit surse pentru Realitatea TV. Ipoteza a fost infirmata de Blaga.
"Nu am intervenit niciodata pentru nimeni, nici nu am luat credit de la banca, nu mi s-a cerut sa intervin. Eu pe acesti frati Crestin nici nu ii cunosc".
In acest caz sunt invinuite 58 de persoane, printre care 7 directori de la BRD, Volksbank si ATE Bank, notari si oameni de afaceri, precum Marius Locic si fratii Crestin.
Si despre Oana Mizil circula zvonuri in presa, conform carora parlamentara USL ar fi contractat un credit cu ajutorul grupului infractional, pe care nu l-a achitat.
Citeste totul despre scandalul fraudei bancare. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:12
Un nou scandal de frauda, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro, zdruncina sistemul bancar din Romania.
Sapte directori de banci de la BRD, Volksbank si ATE Bank ar fi implicati intr-un grup infractional de 58 de persoane, cu ramificatii in mediul de afaceri si politic.
Mai exact, in aceasta grupare sunt implicati oameni de afaceri, directori de banci, evaluatori si notari. Practic, persoanele implicate isi vindeau intre ei imobile. Dupa aceste tranzactii, ei apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Capii acestei grupari ar fi oamenii de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank.
In aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.
Apar mentionate si numele unor oameni politici importanti precum Oana Mizil si Vasile Blaga.
Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 09:40
Daniel Ruse a fost prins duminica dimineata la Oltenita si va fi dus in arestul Politiei, potrivit Antena3. Ruse nu se prezentase pentru cercetari, asa cum au facut ceilalti membri ai gruparii care au fost arestati, respectiv cele 16 persoane care au primit mandate de arestare.
Unul din liderii gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a fost arestat, sambata, de catre un complet de judecata al Tribunalului Capitalei.
Liderul gruparii de fraudatori bancari, Daniel Ruse, si fostul general DIE, Dragos Diaconescu, au primit mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, in timp ce Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), va fi cercetat in libertate, potrivit instantei.
Frauda bancara - 10 persoane arestate
Tribunalul Calarasi a emis, sambata, zece mandate de arestare preventiva pe numele altor persoane implicae in obtinere frauduloasa de credite. Instanta a mai dispus in cazul a doi dintre inculpati masura interdictiei de a nu parasi tara, iar pentru alti 16 interdictia de a nu parasi localitatea.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.
Frauda bancara - Bancile implicate, prea mari ca sa fie afectate de scandal - Analisti mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 09:37
Scandalul de frauda in care sunt implicati angajti ai celor mai mari banci din Romania, BCR, BRD si CEC, nu va determina clientii sa isi retraga banii. Deficitul de imagine s-ar putea concretiza printr-o oarecare reticenta a clientilor noi.
"Sunt mult prea importante bancile pentru ca cineva sa creada ca intamplarea asta ar avea vreun impact asupra stabilitatii acesteia, dar imaginea are, cu siguranta, de suferit", a declarat Aurelian Dochia, pentru Business24.
Potrivit analistului, reputatia bancilor este, in prezent, in mainile specialistilor in comunicare.
"Depinde foarte mult cum reactioneaza bancile, cum reusesc sa comunice cu clientii. Daca actioneaza foarte bine, din punct de vedere al comunicarii, bancile ar putea sa treaca relativ nevatamate. Cred ca au fost nepregatite. Pentru o asemenea situatie, trebuie sa se ia decizii la nivelul cel mai inalt si sa se stabileasca strategia. Trebuie sa treaca putin timp pana se stabileste un plan de atac", a explicat Dochia.
Vor rade unii de altii
Opinia acestuia este impartasita si de analistul financiar Dragos Cabat. El crede ca deficitul de imagine se va reflecta la nivelul sistemului bancar.
"In principiu, nu ar trebui sa aiba loc desfiintari de depozite in cazul celor trei banci implicate in scandal. Depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor, care este diferit de Fondul de garantare a IMM. Cred ca deficitul de imagine se va manifesta mai mult la nivelul sistemului bancar, adica rad... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:41
Directorul general Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, nu crede ca banca sa este implicata in scandalul fraudelor bancare.
"Am auzit si eu, am citit pe un site (n.r. despre acest caz). Sunt de parere ca, cel mai bine, este ca organele competente sa faca investigatiile necesare si dupa ce stim ce s-a intamplat, as putea sa comentez. Pentru mine e foarte greu de comentat cazul specific pentru ca stiu prea putin despre acest lucru. Nimeni nu mi-a spus ca Raiffeisen este implicata in acest caz si am motiv sa cred ca nu suntem implicati. Sumele vehiculate sunt mari, dar nu atat de mari cat sa reprezinte o problema pentru o banca si sa-i afecteze activitatea", a declarat van Groningen, potrivit Agerpres.
Potrivit oficialului, bancile trebuie sa aiba filtre specifice pentru a evita fraude mai ales in cazul in care vorbim despre grupuri de persoane.
"Oricum, orice banca face tot posibilul sa evite o frauda. Bancile au filtre care sa evite fraudele, teoretic, dar persoanele care lucreaza in grup sunt foarte greu de detectat. Nu stiu ce s-a intamplat in cazurile respective, dar acest lucru este inevitabil. De aceea, orice banca trebuie sa aiba un filtru pentru a evita intrarea in dificultati", a mai adaugat Steven van Groningen.
Procurorii DIICOT au efectuat, joi, 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu, la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 14:10
Doua persoane au fost retinute la sediul DIICOT, iar alte patru, printre care se numara presedintele FNGCIMM Aurel Saramet, au fost suspendate din functie. Circa 100 de persoane sunt anchetate in cea mai mare frauda bancara din Romania, pagubele depasind peste 22 milioane de euro.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a instiintat DIICOT inca din trimestrul doi despre falsuri in dosarele de credit, descoperite de propria divizie antifrauda.
In acest caz sunt implicate persoane de la conducerea bancilor, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost suspendat din functie.
Procurorii DIICOT au organizat joi dimineata 50 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu. Descinderile vizeaza angajatii a trei banci, suspecti ca dadeau credite false.
Pana in prezent, 100 de angajati de la BCR, BRD si CEC au fost ridicati si dusi la sediul DIICOT, unde procurorii vor decide daca emit ordonanta de retinere. Printre suspecti se afla si directori de banci.
Directori de banci, dar si alti angajati, erau implicati intr-o retea de credite false. Cu ajutorul directorilor se obtineau credite, banii se imparteau intre cei implicati, iar banii nu mai ajungeau niciodata la banca.
Astfel, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:41