Senatorul Nicolae Badalau, liderul PSD Girgiu, implicat in cel mai mare caz de coruptie din industria alimentara, nu obtine rezultate "spectaculoase" nici in afacerile personale. Companiile pe care le controleaza "din umbra" sunt pe pierdere. Totusi, potrivit declaratiei de avere, senatorul are bijuterii si tablouri in valoare de 37.000 de euro si alti aproape 20.000 de euro la banca.
Cazul in care este implicat senatorul PSD este considerat cea mai mare evaziune fiscala cu produse alimentare, prejudiciul ridicadu-se la 50 de milioane de euro.
In varsta de 53 de ani, Badalau a fost, in perioada martie 2010-decembrie 2012, manager al S.C. NBG-S.R.L. In legislatura 2004-2008 a fost deputat, iar intre 2000 si 2004 a fost prefect de Giurgiu.
Este absolvent al Facultatii de Imbunatatiri Funciare (1985) si al Institutului Agronomic "Nicolae Balcescu" - Inginerie si Management Agroturistic (2002) si al Facultatii de Drept la Universitatea Bioterra. In 2013 a devenit doctor in Stiinte Economice/ Domeniul Management.
Afacerile de familie
Senatorul controleaza "din umbra" doua afaceri: General Building, unde actionar majoritar este fiul lui Badalau si NBG.
Senatorul Niculae Badalau este implicat in compania General Building International, unde proprietar este Radu Gabriel Badalau, fiul senatorului, careia i-a acordat un imprumut in nume propriu in valoare de 204.700 lei (circa 45.500 euro).
General Building International este o companie intr-o situatie... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 13:13
Actionarii Smithfield Foods, cu operatiuni si in Romania, au aprobat preluarea companiei americane de catre producatorul chinez de carne Shuanghui Group, printr-o tranzactie, anuntata la sfarsitul lunii mai, care include datoria neta a Smithfield si evalueaza compania la 7,1 miliarde dolari.
Astfel, propunearea a fost sustinuta de 96% din voturile exprimate luni la o reuniune speciala a actionarilor, la care au participat investitori care detin impreuna 76% din actiunile companiei, se arata intr-un comunicat al Smithfield Foods.
Dupa finalizarea tranzactiei, actiunile companiei vor fi delistate, iar Smithfield Foods va deveni o subsidiara detinuta integral de Shuanghui International Holdings Limited, urmand sa opereze insa sub acelasi nume ca si pana in prezent.
Shuanghui International este actionarul majoritar al Henan Shuanghui Investment & Development Co, cel mai mare procesator de carne din China.
Pe langa SUA, Smithfield Foods are operatiuni in Romania, Marea Britanie, Franta si Polonia.
De asemenea, compania americana este prezenta prin societati mixte in Mexic, China si Spania.
Shuanghui Group, cu sediul in provincia chineza Henan, este compania holding pentru Henan Shuanghui Investment & Development. Shuanghui este cel mai mare producator de carne de porc din China, potrivit datelor companiei, iar produsele sunt vandute sub numele Shineway.
Conform unui acord anuntat in luna mai de cele doua companii, Shuanghui nu va inchide facilitati de... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 09:22
Dorna pleaca din Romania, grecii de la Olympus au anuntat o investitie de 55 milioane euro. Unii se dezvolta, altii pleaca. Consumatorii romani ar trebui sa tina cont de locul de fabricatie al produsului pe care il cumpara. "Cumparati romaneste!" este astazi mai mult decat un slogan. Poate deveni un ajutor dat economiei pentru a iesi mai repede din criza. Compania franceza Lactalis a decis sa mute fabrica de branzeturi din judetul Suceava in Polonia. La Suceava, Lactalis producea marca La Dorna.
Brandul Dorna a fost dezvoltat cu ani in urma de catre elvetianul de origine greaca Jean Valvis si vandut, intre timp, pe linii de afaceri.
Apele minerale catre Coca-Cola, iar produsele lactate catre compania franceza Lactalis.
Gestul francezilor, de a inchide fabrica de la Suceava, este dezamagitor din mai multe puncte de vedere.
In primul rand, pentru ca brandul de lactate este unul cu rezonanta in Romania. El a fost construit cu un puternic accent eco, avantajat fiind si de asocierea marcii cu o zona cu adevarat superba din punct de vedere natural din Romania.
De asemenea, Dorna a fost una din marcile construite ca la carte, adica a fost printre primele de pe piata si s-a consolidat in timp.
Paradoxal, chiar daca a apartinut numai unor investitori straini, La Dorna este un adevarat brand romanesc.
In al doilea rand, plecarea Lactalis este dezamagitoare din punct de vedere economic. Pierderea a 25 de locuri de munca, atat cat erau in fabrica de la Suceava, nu ... mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 00:57
Aproape 15% din salariatii din industria alimentara vor fi disponibilizati din cauza crizei financiare, a estimat presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, transmite corespondentul NewsIn.
"Exista societati comerciale care si-au inchis activitatea. Sunt foarte multe societati care au facut reduceri de personal. Din numarul salariatilor din industria alimentara, care este de 180.000, pana in prezent 5-6 % au fost disponibilizati. Preconizez ca 10-15% din salariati vor fi disponibilizati din cauza crizei financiare", a declarat Frumosu, la finalul dezbaterii cu tema "Viitorul industriei alimentare romanesti in contextul crizei economice actuale", organizata de Federatia Sindicala din Industria Alimentara, joi, in statiunea Jupiter.
Acesta a precizat ca, din punctul sau de vedere, cei care si-au inchis activitatea sau sunt in curs de suspendare a activitatii sunt cu precadere companii multinationale care isi muta activitatea din Romania in Bulgaria. "Motivul nu este legat de infrastructura, ci din cauza fiscalitatii foarte mari din Romania. Fiscalitatea ar trebui relaxata pentru a crea o situatie mai buna din acest punct de vedere", a explicat Frumosu.
In ceea ce priveste evolutia pretului la alimente, presedintele FSIA a spus ca niciun producator nu are intentia sa creasca preturile. "Nu cred ca vor exista mariri de preturi, pentru ca toata lumea este constienta ca puterea de cumparare este scazuta si atunci orice crestere de preturi,... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2009, ora 10:21
Pana la 15% din salariatii industriei alimentare ar putea fi disponibilizati in 2009, pe fondul crizei economice a declarat luni presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu. Presedintele Federatiei a declarat ca 10-15% din salariatii industriei alimentare ar putea fi disponibilizati din cauza scaderii cererii din piata de profil. "Pe fondul crizei, vanzarile de produse alimentare au scazut cu circa 10-15% in luna ianuarie 2009, comparativ cu anul precedent ceea ce duce la o reducere a productiei si implicit a personalului. Principalele sectoare care sunt vizate sunt sectorul berii si bauturilor racoritoare. De asemenea, asistam la inchideri de schimburi in industria carnii si a procesarii laptelui!" a spus Dragos Frumosu. Potrivit acestuia circa 700-1.000 de angajati lucreaza doar cand sunt chemati de firma si li se va plati circa 75% din salariu. De asemenea, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) Ovidiu Gheorghe a declarat ca desi pana in prezent nu exista sesizari de reduceri ale personalului in industria viticola, este posibil ca in conditiile in care criza va continua, firme mici din industrie sa faca disponibilizari. Potrivit lui Gheorghe, in prezent sunt circa 500.000 de salariati in industria vinului. mai mult
Luni, 02 Februarie 2009, ora 13:21