Cloud Atlas, un grup APT cunoscut si ca Inception, a lansat, recent, noi atacuri cibernetice asupra mai multor organizatii din Europa de Est (inclusiv Romania), Asia Centrala si Rusia, atrag atentia expertii Kaspersky.
Conform specialistilor, Cloud Atlas este un atacator cu un lung istoric de spionaj cibernetic ce vizeaza diferite industrii, agentii guvernamentale si alte entitati, fiind identificat prima data in 2014.
Recent, cercetatorii Kaspersky au constatat ca grupul vizeaza organizatii economice internationale si aerospatiale, precum si organizatii guvernamentale si religioase din tari ca Portugalia, Romania, Turcia, Ucraina, Rusia, Turkmenistan, Afghanistan si Kargazstan. Astfel, dupa o incercare reusita de a se infiltra, Cloud Atlas reuseste sa colecteze informatii despre sistemul la care a obtinut acces, sa inregistreze parole, sa extraga fisiere recente txt .pdf. xls .doc si sa le trimita catre un server de comanda si control.
Anterior, Cloud Atlas trimitea initial un e-mail de spear-phishing cu o anexa infectata, catre o tinta. In caz de reusita, PowerShower - malware-ul din attach, folosit pentru recunoasterea initiala si pentru a descarca module suplimentare - era lansat pentru a le permite atacatorilor cibernetici sa-si continue operatiunea.
"Noua metoda amana lansarea PowerShower pentru o etapa ulterioara. In schimb, dupa infectarea initiala, o aplicatie HTML este descarcata si lansata pe un dispozitiv tinta. Aceasta aplicatie va colecta apoi... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 14:41
Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica a realizat un raport al atacurilor informatice asupra administratiei publice din Romania.
Conform acestuia, top zece al tarilor din care provin atacurile arata astfel: Ucraina, SUA, China, Rusia, Regatul Unit, Bulgaria, Olanda, Germania, Polonia si Seychelles (Seisele).
Atacurile au provenit din 190 state/teritorii, iar cele provenite din primele 10 tari au reprezentat un procent de 84,92%.
Foto: CERT-RO
CERT-RO sustine ca 20% dintre echipamentele IT din zona administratiei publice locale sunt afectate de diferite aplicatii malitioase.
"6,82% din alerte procesate la nivelul CERT-RO, au continut informatii referitoare la tipuri de malware. Pozitia #1 este detinuta de aplicatii malware care inca nu au fost incluse intr-o categorie dedicata (malware Generic) . Comparand datele colectate din surse externe si interne, in Top 10 Malware se identifica unele tipuri comune de malware, Mirai, Ramnit si Andromeda", se arata in reportul citat.
Foto: CERT-RO
De asemenea, CERT-RO transmite ca peste jumatate dintre datele colectate au reprezentat atacuri de tip Bad reputation2 (51,23%) . 2,58% au fost atacuri de tip Phishing, 1,11% atacuri de tip Malware si 0,08% de tip Trojan. De asemenea, atacurile de tip DDoS au reprezentat 0,1% din totalul atacurilor cibernetice desfasurate asupra administratiei publice locale.
Citeste AICI raportul intreg realizat de CERT-RO
SRI: Autorii atacurilor... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 14:52
Aproape jumatate dintre romanii care au fost atacati prin metoda ransomware, ce presupune infectarea dispozitivelor cu un virus care blocheaza accesul la fisiere si cere o rascumparare, au platit sume importante hackerilor.
Mai exact, 48% dintre victimele din tara noastra ale clasei de virusi ransomware au platit pentru a-si recupera datele personale de pe terminalul blocat de cea mai prolifica amenintare a momentului, arata un studiu realizat de iSense Solutions, la comanda Bitdefender, remis Ziare.com.
Astfel, probabilitatea ca hackerii sa faca bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicata, in conditiile in care 52% dintre utilizatorii de Internet spun ca sunt dispusi sa achite o suma de bani in eventualitatea unei infectari si a pierderii accesului la informatii.
Cati bani cer hackerii
Datele Bitdefender arata ca mai bine de jumatate dintre fisierele malware care se adreseaza utilizatorilor din Romania contin unele forme ale clasei de virusi ...citeste mai departe despre "Nu da click! Hackerii fac averi de pe urma romanilor care le dau bani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 15:22
Fortele de politie au retinut, in Franta, Norvegia si Romania, 12 persoane suspectate ca au comis diverse infractiuni cibernetice folosindu-se de programe malware de tip troian, a anuntat luni Oficiul European de Politie (Europol).
Coordonata de Europol, operatiunea, la care au participat noua tari, s-a desfasurat in primele doua saptamani ale lunii decembrie, transmite AFP. In cadrul operatiunii, au fost realizate numeroase perchezitii, care au dus la confiscarea de calculatoare si la inchiderea unor conturi de Internet, a precizat Europol intr-un comunicat.
"Infractiunile comise online raman o provocare urgenta si tot mai dificila", a subliniat Wil van Gemert, director-adjunct de operatiuni al Europol, citat in comunicat.
Cei 12 suspecti, in principal adolescenti sau tineri adulti, sunt acuzati ca au folosit programe malware pentru a colecta date bancare si pentru a realiza tranzactii financiare frauduloase.
Suspectii arestati in Romania ar fi comis atacuri cibernetice ...citeste mai departe despre "Hackeri din Romania, arestati de Europol" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 20:30
Expertii in securitate cibernetica de la compania romaneasca Bitdefender au analizat principalele tendinte in materie de amenintari informatice pentru anul 2016, anticipand atacuri cu un grad ridicat de complexitate si infractori interesati sa castige cat mai mult din infractiunile comise.
Specialistii estimeaza o crestere a incidentei unor fenomene precum atacurile fulger la adresa companiilor, virusii ransomware conceputi pentru laptopurile de la Apple si prejudicierea reputatiei institutiilor publice si private, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Prognozele expertilor Bitdefender privitoare la eventuale victime umane, comunicate public la finalul anului trecut, au devenit o realitate in 2015, dupa ce trei persoane s-au sinucis si o alta a facut infarct ca urmare a sumelor pretinse de raufacatori pentru comiterea unor fapte aparent ilegale, una dintre victime fiind cetatean roman.
Cauti un loc de munca pe Internet? Modul inventiv in care hackerii te pacalesc sa le dai ...citeste mai departe despre "Avertisment despre atacurile hackerilor: 5 amenintari cibernetice care vor exploda in 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 16:58
Directorul adjunct al Centrului National CYBERINT din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Gabriel Mazilu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca "in fiecare an, nivelul amenintarii cibernetice creste".
"Recunoastem public, in conferintele de presa, da, nivelul amenintarii cibernetice a crescut de la an la an, incepand din 2008, anul in care am inceput in mod institutional sa evaluam nivelul amenintarii cibernetice, an in care a fost constituit Centrul National CYBERINT in interiorul SRI. Practic, constatam ca, in fiecare an, nivelul amenintarii cibernetice creste. Aceasta crestere este una semnificativa si calitativa", a explicat Gabriel Mazilu, care a participat joi, la Sibiu, la Congresul International "Cybersecurity in Romania - platforma de dialog public-privat", unde au fost prezenti specialisti din 20 de tari.
Seful SRI, intalnire cu directorii CIA si FBI - ce riscuri de securitate reprezinta imigrantii
El a fost intrebat si daca statutul Romaniei de ...citeste mai departe despre "Avertisment de la SRI: Atacurile pe Internet sunt in crestere in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 19:57
Romania a devenit cunoscuta drept "Vestul salbatic" al hackerilor si locul de unde sunt lansate numeroase atacuri cibernetice.
Agentia rusa Sputnik dedica un amplu articol acestui subiect. Jurnalistii rusi arata ca Romania este tara de origine a doi dintre cei mai cautati infractori cibernetici de catre FBI, Nicolae Popescu si Dumitru Daniel Bosogioiu. Pe capul amandurora este pusa o recompensa de 1,75 de milioane de dolari.
Popescu este liderul unei grupari internationale de crima organizata ce a produs pagube de milioane de dolari din atacuri cibernetice, iar Bosogioiu este unul dintre membrii gruparii sale. Deocamdata sunt cautati si se ofera o recompensa pentru informatii ce duc la prinderea lor.
Agentia rusa explica faptul ca Romania a devenit "Vestul salbatic" al atacurilor cibernetice pentru ca in timpul regimului Ceausescu tara a investit resurse semnificative in studiile IT, ...citeste mai departe despre "Romania, "Vestul salbatic" al hackerilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 21:10
Procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, a declarat vineri ca anumite entitati din Romania au devenit tinta unor atacuri cibernetice complexe, care urmaresc de cele mai multe ori obtinerea de informatii sensibile.
"In domeniul infractiunilor informatice se remarca o abordare din ce in ce mai tehnica a probatoriului si in acest context vreau sa subliniem inca o data ca suntem in imposibilitatea obtinerii de probe tehnice legate de identificarea unor puncte de acces ale utilizatorilor finali in cadrul comunicatiilor de tip GSM sau a acelor de date si ca ne asteptam de la legiuitor sa ne puna in mana un instrument viabil pentru combaterea acestui tip de infractiune tehnica.
Au evoluat, am constatat in cadrul anchetelor noastre, atacurile informatice prin depasirea masurilor de securitate, modificarea datelor informatice, perturbarea functionarii sistemelor informatice, iar anumite entitati din Romania au devenit tinta unor atacuri cibernetice complexe, ce urmaresc de cele ...citeste mai departe despre "Entitati din Romania, tinta unor atacuri cibernetice complexe - urmaresc obtinerea de informatii sensibile" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 18:10
Calculatoarea care functioneaza cu versiuni mai vechi ale Microsoft Windows sunt vulnerabile, unul din 6 calculatoare din Romania fiind victima unui atac cibernetic in 2013.
Romania se afla in printre primele 50 de tari din lume vizate de atacurile hackerilor, potrivit unor date citate de Digi 24.
Mai mult, specialistii avertizeaza ca faptul ca Microsoft nu ofera asistenta tehnica calculatoarelor din institutii ...citeste mai departe despre "Atentie la Windows: Unul din sase calculatoare din Romania, victime ale hackerilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 10:34