Bosch a trasat "liniile rosii" etice pentru utilizarea inteligentei artificiale (IA). Compania a stabilit instructiuni obligatorii pentru utilizarea inteligentei artificiale in cadrul produselor sale inteligente.
Codul de etica Bosch cu privire la inteligenta artificiala are la baza urmatoarea idee: oamenii ar trebui sa detina controlul asupra tuturor deciziilor cu privire la inteligenta artificiala.
"Inteligenta artificiala ar trebui sa serveasca oamenii. Codul de etica cu privire la inteligenta artificiala ofera angajatilor nostri instructiuni clare cu privire la dezvoltarea de produse inteligente", a spus Volkmar Denner, CEO-ul Bosch, in deschiderea de anul acesta a conferintei Bosch ConnectedWorld (BCW) de la Berlin.
"Obiectivul nostru este ca oamenii sa aiba incredere in produsele noastre bazate pe inteligenta artificiala."
IA este o tehnologie de o importanta vitala pentru Bosch. Obiectivul este ca, pana in 2025, fiecare produs Bosch sa includa IA sau sa fi fost dezvoltat sau fabricat cu ajutorul IA. Compania si-a stabilit obiectivul ca produsele sale bazate pe inteligenta artificala sa fie sigure, robuste si sa poata fi explicate.
"Daca IA este o cutie neagra, atunci oamenii nu vor avea incredere in ea. Cu toate acestea, intr-o lume conectata, increderea va fi esentiala", a spus Michael Bolle, CDO-ul si CTO-ul Bosch.
Bosch intentioneaza sa fabrice produse pe baza de inteligenta artificiala care sa inspire incredere.
Acest cod de etica are la... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 12:02
Presedintele rus Vladimir Putin a pledat sambata pentru introducerea de noi reguli pentru dezvoltarea inteligentei artificiale, insistand pe luarea in considerare a unui nou cod de conduita de catre experti si companii, transmite dpa.
"Aspectele sociale si consecintele utilizarii inteligentei artificiale sunt in prezent dezbatute in intreaga lume. Acesta este un subiect foarte important", a spus Putin, intr-o conferinta desfasurata la Moscova.
Potrivit sefului statului rus, principalul obiectiv al tarii sale este o dezvoltare armonioasa si noi oportunitati pentru oameni.
Inteligenta artificiala este un termen ce reuneste echipamente si programe care pot invata, face estimari si solutiona probleme la fel ca fiintele umane. Computerele invata prin analizarea unor cantitati imense de date.
Influenta inteligentei artificiale asupra vietii cotidiene este in crestere, dar in acelasi timp reprezinta o resursa semnificativa, a subliniat Vladimir Putin.
"Oricine care poseda inteligenta artificiala va avea avantaje competitive enorme", a mentionat presedintele rus, in opinia caruia Rusia trebuie sa fie un lider in acest domeniu.
Moscova doreste sa-si majoreze cota detinuta pe piata globala a inteligentei artificiale de la 1-2% la 15% in urmatorii cinci ani. ...citeste mai departe despre "Vladimir Putin: Rusia trebuie sa fie un lider in domeniul inteligentei artificiale. E nevoie de reguli noi" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 23:12
Inteligenta Artificiala (AI) are potentialul sa creeze adevarate revolutii in anumite domenii, inclusiv in cel medical. Deocamdata, AI se afla intr-un stadiu incipient, iar pentru a se dezvolta are nevoie de datele noastre.
Robert Chang, un oftalmolog de la Universitatea Stanford din SUA, a inceput sa lucreze cu AI in urma cu cativa ani. El crede ca aceste tehnologii avansate pot ajuta la depistarea din timp a pacientilor care pot dezvolta afectiuni precum glaucomul. Dar mai intai are nevoie de date. De o cantitate uriasa de date, care sa fie supuse analizarii, daca vrea ca algoritmul sa aiba o eficienta foarte ridicata.
Potrivit Wired.com, Robert Chang a inceput cu pacientii sai, insa nu a fost de ajuns, caci pentru ca un algoritm de acest calibru sa ajunga sa fie extrem de precis are nevoie de sute de mii sau chiar milioane de informatii.
Prin urmare, a obtinut granturi si a apelat la colaboratorii de la alte universitati pentru a le obtine.
Mai mult, a mers si la registrele de donatii, unde oamenii isi pun la dispozitie voluntar datele despre ei, in scop stiintific. Dincolo de faptul ca umbla de colo-colo pentru a le obtine, medicul s-a mai confruntat cu problema confidentialitatii datelor, precum si cu regulile complicate in ceea ce priveste accesul la date de catre terte parti.
Dupa atata zbatere, Chang crede ca a gasit solutia. El colaboreaza acum cu prof. Dawn Song de la Universitatea California-Berkeley pentru a crea o modalitate sigura prin care... mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 15:06
Cand in 1997 computerul Deep Blue l-a invins pe campionul mondial la sah, Garry Kasparov, parea ca inteligenta artificiala a ajuns intr-o etapa in care poate depasi omenirea.
Aceasta victorie, minimalizata de unii specialisti ai sahului pentru neobisnuit de slaba mutare a maestrului din deschiderea jocului 6, atesta dificultatea de a asocia inteligenta cu masinile.
In fapt era semnalul transformarii sociale care-si creste continuu viteza si influenta astazi.
Un avans al tehnologiei ce pune in discutie capacitatea procesarii de informatii si luarii de decizie a mintii umane.
Dincolo de progresele tehnologiei precum machine learning si deep learning ceea ce-i preocupa pe specialisti este impactul pe care deplina dezvoltare a inteligentei artificiale il poate avea asupra societatii. Deoarece zonele de impact sunt multiple merita mentionate principalele doua dintre acestea in functie de magnitudea fiecareia dintre ele.
Mediul de afaceri
Statisticile despre inteligenta artificiala in afaceri si tehnologie se schimba rapid. Fie ca este vorba de efectul inteligentei artificiale asupra startup-urilor sau investitiilor, fie de robotica, Big Data, asistenti virtuali, prezentarea pietei sau cautare si recunoastere vocala, statisticile ofera o mai buna intelegere a stadiului actual de dezvoltare a inteligentei artificiale si a domeniului sau de aplicare.
Asadar, pana in 2025 piata globala a inteligentei artificiale este estimata sa atinga 60 miliarde de dolari.... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 11:15
Giganti IT precum Microsoft, Google sau Amazon, dar si mai multe companii start-up, implementeaza algoritmi care sa protejeze mai bine impotriva atacurilor cibernetice.
"O noua generatie a inteligentei artificiale se lupta cu hackerii", titreaza The Seattle Times, care preia un articol al Bloomberg.
Inca din primul paragraf se da un exemplu din Romania. Astfel, anul trecut, echipa de securitate Azure a Microsoft a detectat activitate suspecta in zona de cloud computing a unui mare comerciant. Unul dintre administratorii companiei, care de regula se conecteaza din New York, a incercat sa acceseze din Romania. Si nu, administratorul nu era in vacanta in tara noastra, ci a fost opera unui hacker, subliniaza sursa citata.
Microsoft si-a avertizat insa rapid clientul, iar atacul a fost oprit inainte ca intrusul sa ajunga prea departe.
Asta pentru ca gigantii IT apeleaza la un software care se adapteaza tacticilor in continua evolutie ale hackerilor. Cu alte cuvinte, inteligentei artificiale i se da mana libera sa combata actiunile atacatorilor cibernetici, in functie de schimbarile constante ale provocarilor de securitate.
Insa nici hackerii nu stau cu mana in san si pot folosi exact acelasi mecanism. Spre exemplu, pot sa-si dea seama cum isi "antreneaza" companiile sistemele si sa foloseasca acele informatii pentru a evita sau pentru a infecta algoritmii ganditi impotriva lor.
Marile companii de cloud service sunt constiente ca adversarul este o tinta in... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2019, ora 21:07
Un experiment mintal deseori invocat in lumea Inteligentei Artificiale foloseste prozaica agrafa de birou pentru a demonstra cum un algoritm, adica un set de reguli, creat fara nicio intentie rauvoitoare, poate ajunge sa distruga omenirea.
Este propus urmatorul exercitiu de imaginatie, detaliat de Quartz: un grup de programatori realizeaza un algoritm inteligent cu un scop aparent nevinovat: sa adune cat mai multe agrafe de birou posibil. Este un algoritm de tip machine-learning, ceea ce inseamna ca invata din experienta si devine din ce in ce mai bun la realizarea activitatii pentru care a fost creat.
Va incepe probabil prin a cumpara agrafe din magazinele de papetarie, pana cand va epuiza stocurile. Intre timp, va fi realizat ca agrafele se pot rataci usor - le va cauta astfel pe sub birouri sau pe fundul sertarelor. La un moment dat, nu va mai gasi nicio agrafa. Va invata atunci sa le faca singur, mai intai din obiecte aflate la indemana, cum ar dintii furculitelor, si ar putea sa ajunga in cele din urma sa prefaca orice bucata de metal din lume in agrafe de birou, stergand omenirea de pe fata pamantului si transformandu-ne planeta, poate si o parte din spatiu, intr-o gigantica fabrica de agrafe de birou.
Acest scenariu poate caraghios in exagerarile sale, cunoscut sub denumirea de "Maximizator de agrafe de birou" (Paper Clip Maximizer), este menit sa demonstreze ce se poate intampla cand o astfel de tehnologie se dezvolta necontrolat: oamenii pot crea... mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 15:16
Dezvoltarea sectorului e-commerce aduce si o serie de schimbari in modul in care alegem un produs in defavoarea altora, remarca o analiza a furnizorului global de tehnologii de retargetare RTB House.
Daca pana nu demult eram tentati sa luam recomandarea rudelor si prietenilor drept sfat de capatai in alegerea unui produs sau a unor destinatii turistice, acum calculatoarele par sa suplineasca cu succes rolul de consilieri in recomandarea de produse si servicii personalizate pentru fiecare utilizator de internet.
In raportul Nielsen "Global Trust in Advertising", cumparatorii se bazeaza frecvent pe review-uri si pe comparatoarele de pret. Cu toate acestea, recomandarile personale sunt cele mai eficiente. Astfel, cele mai credibile promovari vin de la persoanele pe care clientii le cunosc si in care au incredere.
Pana la 83% din respondentii care au participat la raport sustin ca sunt complet sau in mare masura increzatori in sugestiile familiei si ale prietenilor.
Insa, in noul context al publicitatii online se dovedeste ca programele inteligente cunosc foarte bine cumparatorii si le pot face recomandari de produse in functie de nevoile specifice ale acestora.
Mai mult, spre deosebire de cercul de apropiati, computerele nu necesita o implicare emotionala cu clientul pentru a-i oferi o varianta din noianul de oferte gasite in mediul online.
"Algoritmii programelor simuleaza modul de gandire al creierului uman si pot furniza rezultate logice, fara indoieli... mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 17:03
Ionut Budisteanu a reusit sa obtina premiul I la un concurs din China cu un dispozitiv pentru supravegherea automata a incintelor si cladirilor cu inteligenta artificiala, a precizat joi, tanarul informatician.
"In urma cu patru luni, cei de la INTEL ne-au dat un dispozitiv electronic urmand ca noi sa facem o aplicatie pe baza acestui dispozitiv. Aplicatia mea consta intr-un sistem care poate gestiona altfel datele obtinute de camerele de supraveghere. Astfel, intr-o banca, in preajma unui seif, exista sa spunem patru camere de supraveghere care sunt urmarite de oameni. Acestea stocheaza o gramada de informatii pe un hard, iar daca se intampla ceva suspect, trebuie derulate ore intregi pentru a vedea momentul producerii acelui eveniment. Dispozitivul creat de mine face o selectie, evitand sa spunem acest balast de informatii, el este menit sa calculeze si sa identifice momentul cand s-a produs ceva suspect. Astfel, nu mai stai ore intregi pentru a analiza informatia adunata, ci se poate vedea direct ceea ce nu este in regula", a explicat Budisteanu.
Acest dispozitiv poate fi montat si in supermarketuri, conform tanarului inventator, este menit sa calculeze traiectoria si mersul clientilor, "identificand insa momentul cand cineva incearca sa fuga".
"El poate fi si un instrument de marketing pentru ca poate calcula statistici, cati clienti intra intr-un anumit interval de timp, el poate identifica oameni. Si poate fi accesat de pe telefonul mobil", a mai spus... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 12:20
Specialistii elvetieni au realizat un regulator termic pentru locuinte, in masura sa gestioneze concomitent mai multi parametri, gratie unei retele neuronale artificiale, asemanatoare creierului uman.
Sistemul se numeste Neurobat si este rezultatul colaborarii cercetatorilor din cadrul Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) si Centrului Elvetian de Electronica si Microtehnica (CSEM), relateaza Casa e Clima.
Spre deosebire de instalatiile traditionale, care reactioneaza la un singur parametru, raportandu-se doar la temperatura externa pentru a declansa sau opri sistemul de incalzire a locuintei, Neurobat "intelege" ceea ce e mai bine pentru o anumita casa, recunoscand schimbarile de anotimp si imitand cel mai complex computer din lume: creierul uman.
Citeste mai multe despre Neurobat - inteligenta artificiala care incalzeste casa pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 17:17