Parlamentul European discuta luni un raport in favoarea admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, marti fiind programat votul, insa decizia finala pe acest subiect revine Consiliului UE. Documentul a fost adoptat in noiembrie de Comisia pentru Libertati Civile din PE.
Comisia Libertatilor Civile (LIBE) a reiterat in 5 noiembrie recomandarea adresata ministrilor statelor membre Uniunii Europene (UE) de a aproba rapid aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, ca membre cu drepturi depline.
O abordare in doua etape - suspendarea controalelor la frontierele interne maritime si aeriene, urmata de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre - implica un anumit numar de riscuri si ar putea sa aiba un efect negativ asupra viitorului extinderii spatiului Schengen, subliniau membrii Comisiei.
Astfel, eurodeputatii cereau ca decizia sa fie luata sub forma unui "act juridic unic".
Ei ii indemnau, de asemenea, pe ministrii UE sa ia o decize cu privire la aderarea Croatiei la spatiul Schengen, imediat ce aceasta tara va indeplini criteriile de aderare.
Membrii Comisiei subliniau ca spatiul Schengen este un dispozitiv unic in felul sau si una dintre cele mai mari reusite ale UE, iar manarea aderarii depline a Romaniei si Bulgariei are consecinte negative atat asupra celor doua tari, cat si asupra intregii Uniuni.
Mentinerea controalelor la frontierele interne si reintroducerea lor in spatiul Schengen pot afecta increderea cetatenilor in... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 08:29
In discursul sau despre "starea uniunii", tinut la Bruxelles pe 13 iunie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a facut mai multe referiri la Romania.
In 30 martie 2019, a doua zi dupa ce Marea Britanie va fi parasit UE, la Sibiu va avea loc o reuniune speciala menita sa transmita un mesaj de solidaritate pentru toti cetatenii celor 27 de state ramase in Uniune.
Dar de ce a fost ales Sibiul, de ce a fost aleasa Romania pentru acest eveniment care va ramane in istorie ca inceputul unei noi epoci pentru Batranul Continent?
Acum cateva luni, Jean-Claude Juncker a vizitat Romania si alaturi de comisarul Corina Cretu a participat la "intalnirea cu cetatenii", un eveniment foarte drag si pe care l-a cultivat indelung in mandatul sau de presedinte al Comisiei.
La acea intalnire, domnul Juncker s-a aratat extrem de dezamagit de faptul ca majoritatea cetatenilor din Marea Britanie au votat pentru Brexit si a adaugat ca aceasta decizie "ii va costa".
Filmul zilei cand ne-a vizitat seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: "Ascult Romania, pentru ca o iubesc"
Acum, insa, Jean-Claude Juncker anunta in fata Parlamentului European ca toate economiile din UE au inregistrat crestere economica in ultimul an, ca la nivelul continentului progresul a fost de 2,6% din PIB si ca s-au creat peste opt milioane de noi locuri de munca.
"E meritul nostru ca planul european de investitii a generat pana acum investitii in valoare de 225 miliarde de euro. In urma... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 10:46
Romania trebuie sa indeplineasca toate angajamentele asumate atunci cand a fost primita in UE si sa atinga un anumit "nivel de functionare", daca vrea sa fie acceptata si in spatiul Schengen, subliniaza ambasadorului Olandei in Romania, Matthijs van Bonzel (foto), dand ca exemplu negativ incapacitatea statului roman de a confisca averile ilicite.
Intr-un interviu acordat Digi24 inainte de incheierea misiunii sale in Romania, Matthijs van Bonzel a explicat inca o data ca Parlamentul Olandei cere sa vada, la fiecare jumatate de an, raportul MCV, facut de experti independenti, si constata de fiecare data ca Romania inregistreaza progrese, dar mai sunt cateva lucruri de facut.
"Iar Parlamentul nostru spune: 'O, interesant! Deci mai e de munca? Atunci de ce nu face Romania tot ce trebuia sa faca pentru a adera la UE? Nu ar fi mai important sa faca asta inainte de a ocoli problema si a mai cere sa intre intr-un club nou, cum ar fi Schengen sau zona euro'? Dupa cum spunea Churchill, ...citeste mai departe despre "De ce nu ne vrea Olanda in Schengen: Duceti la bun sfarsit confiscarile!" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 11:06
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat luni la Bucuresti, a afirmat ca Romania a facut eforturi accelerate de reforma si ca cel mai recent raport MCV recunoaste progresele, asa ca decizia integrarii in spatiul Schengen apartine acum ministrilor de Interne din UE.
"Stiu ca si in Romania eforturile din ultimii ani sunt remarcabile, au fost accelerate. Stiu ca ultimul raport MCV scoate in evidenta progresele atinse, mai ales in ceea ce priveste intarirea independentei justitiei si este acum misiunea ministrilor de Interne europeni sa decida urmatorii pasi. Suntem dispusi sa sprijinim acest proces de discutie in mod deschis", a spus Steinmeier, intr-o conferinta de presa cu seful diplomatiei romane, Bogdan Aurescu.
La randul sau, ministrul roman de Externe a reiterat ca Romania actioneaza deja ca un stat ...citeste mai departe despre "Oficial german la Bucuresti, despre sansele Romaniei la Schengen: Ati facut eforturi remarcabile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Martie 2015, ora 15:36
Chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va figura din nou pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) ca discutie asupra situatiei la zi privind cadrul legislativ necesar aplicarii integrale a dispozitiilor acquis-ului Schengen pentru cele doua tari, a decis miercuri Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER).
Conform unor surse din Consiliul UE, punctul de pe agenda finala a JAI este formulat la fel ca in cea provizorie - 'proiect de decizie a Consiliului privind cadrul legislativ necesar aplicarii integrale a dispozitiilor acquis-ului Schengen pentru Romania si Bulgaria' - dar in loc de 'adoptare' este mentionata formula 'state of play', respectiv o discutie asupra situatiei la zi in dosar.
Consiliul va prezinta un raport asupra implementarii acquis-ului Schengen
Consiliul urmeaza practic sa prezinte un raport asupra implementarii acquis-ului
Schengen in Romania si Bulgaria, iar apoi statele membre care vor dori sa intervina vor putea face acest lucru.
Spre deosebire de luna martie, cand Romania a solicitat in Consiliul JAI ca ministrii de interne ale statelor membre sa-si precizeze pozitia fata de aderarea celor doua state la zona libera de circulatie, se pare ca acum Romania nu va mai cere acest lucru, sustin sursele citate.
Statele care in trecut s-au opus cel mai clar aderarii Romaniei si Bulgariei la zona de libera circulatie au fost Germania si Olanda, iar Finlanda si Franta au avut pozitii oscilante, desi... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 20:27
Seful statului considera ca afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen a fost citita gresit, Traian Basescu mentionand ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in urma unui raport MCV pozitiv.
"Urmatoarea discutie serioasa (privind aderarea Romaniei la Schengen - n.r.), in opinia mea, se poate face in urma unui raport MCV pozitiv. Dl Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci a spus ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred ca este o citire gresita a declaratiei presedintelui Barroso", a spus Basescu, inainte de plecare la Paris, unde participa la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor.
Presedintele a precizat ca o discutie pe aceasta tema in Consiliul JAI a fost aprobata deja de Consiliul European.
"Eu cred ca ar trebui sa citim foarte bine sau sa intelegem foarte bine declaratia presedintelui Barroso. Vreau sa stiti ca, din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European decizia ca la nivelul Consiliul UE, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Deci, aceasta decizie politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul. Momentul cand va fi luata in discutie subiectul Romania-Bulgaria - acces in Schengen depinde, insa, foarte mult de raportul MCV", a precizat Basescu.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara, in cadrul... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 13:00
Consiliul ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din cadrul Uniunii Europene au amanat decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Subiectul va fi reluat pana la sfarsitul lui 2013, a anuntat de la Bruxelles ministrul de Interne al Romaniei, Radu Stroe.
"As vrea sa aduc la cunostinta opiniei publice faptul ca ceea ce s-a decis astazi este sa se reia subiectul Schengen pana la sfarsitului anului 2013 in vederea stabilirii cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Aceasta solutie practic reconfirma continuarea procedurilor privind aderarea Romaniei la Schengen. Aceasta a fost solutia de compromis pe care a acceptat-o toata lumea si ca urmare, cum se spune, mergem inainte", a anuntat Stroe, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat ca, in ceea ce priveste data pana la care se va rediscuta aceasta problema, "tragem speranta sa fie undeva in septembrie-octombrie, dar s-a acceptat de comun acord pana la sfarsitul anului, pentru ca de pilda Germania are alegeri in septembrie".
Intrebat despre declaratiile ministrului olandez pentru securitate si justitie, Fred Teeven, la sosirea la Consiliul JAI, conform caruia tara sa se va opune unei decizii privind aderarea inainte de raportul MCV din decembrie, Stroe a precizat ca pozitia acestuia a fost "nuantata".
"A spus ca e clar ca trebuie sa luam o decizie, dar sa vedem si MCV-ul", a spus ministrul roman, insistand totusi ca subiectul se poate aborda inainte de decembrie. "Exista... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 16:30
Presedintele Traian Basescu a primit vineri, la Cotroceni, o delegatie condusa de presedintele Senatului olandez, Fred de Graaf, reamintind ca Romania si-a indeplinit angajamentele tehnice de securizare a frontierelor si ca decizia pe Schengen nu trebuie legata de considerente politice sau de MCV.
"Domnul presedinte Traian Basescu a tinut sa reaminteasca interlocutorilor sai faptul ca Romania si-a indeplinit toate angajamentele tehnice legate de securizarea frontierelor si ca decizia privitoare la integrarea in spatiul Schengen nu trebuie sa fie legata de considerente politice sau de evaluarile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV)", se arata intr-un comunicat remis, vineri seara, agentiei Mediafax.
In cadrul intrevederii, s-a discutat despre bunele relatii economice dintre Romania si Regatul Þarilor de Jos, acesta fiind unul dintre cei mai importanti investitori din economia romaneasca.
Presedintele Senatului din Olanda, Fred de Graaf, a declarat, vineri, dupa discutia cu omologul Crin Antonescu, ca pentru a fi parte a Tratatului Schengen, justitia din Romania trebuie sa fie la nivelul regulilor europene in domeniu.
Pe de alta parte, oficialul olandez a recunoscut ca, din punct de vedere al criteriilor tehnice, Romania este pregatita pentru aderarea la Schengen. "Iar din punct de vedere tehnic, sunteti pregatiti, asta e sigur", a mai spus el.
Fred de Graaf este membru al partidului liberal VVD (Partidul pentru Libertate si Democratie),... mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 11:30
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, considera ca evaluarea pozitiva a raportului final de aderare la Schengen este un semnal imbucurator, dar decizia finala privind aderarea este strict politica si trebuie mobilizate toate fortele pentru obtinerea acordului partenerilor europeni., informeaza Mediafax.
"Evaluarea pozitiva a raportului final de aderare la Schengen este o veste buna pentru Romania si pentru toti cetatenii romani. Aceasta confirma faptul ca tara noastra este pregatita din punct de vedere tehnic sa faca parte din Spatiul Schengen. Dar decizia finala privind aderarea la Schengen este strict politica, fiind nevoie de unanimintate in Consiliul UE pentru ca Romania sa adere la Schengen la termenul stabilit, in martie 2011. Cu toate ca rezultatul de ieri este un semnal imbucurator, trebuie sa fim lucizi si sa realizam ca nu am primit inca acceptul tuturor partenerilor europeni pentru a adera la Schengen, iar termenul de martie 2011 este mult prea apropiat ca sa ne putem permite sa ne relaxam eforturile", declara Geoana, potrivit unui comunicat de presa transmis sambata.
Presedintele Senatului atrage atentia asupra "riscului ca Romania sa rateze termenul de martie 2011 printr-o serie de amanari sine die" si apreciaza ca acest scenariu ar aduce prejudicii majore Romaniei si este o situatie care trebuie evitata cu orice pret, intrucat ar decredibiliza profund tara pe scena internationala.
"Cred ca eforturile tuturor actorilor politici si institutionali trebuie sa... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 00:10