Irlanda, care va prelua presedintia UE in 2013, sustine aderarea Romaniei la Schengen

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:35
1484 citiri
Irlanda, care va prelua presedintia UE in 2013, sustine aderarea Romaniei la Schengen

Irlanda sustine in continuare Romania pentru aderarea la spatiul Schengen, a afirmat Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, Oliver Grogan, in cadrul unei intalniri cu Marian Titulescu, secretar de stat in cadrul MAI.

Cu aceasta ocazie, oficialul roman a reiterat faptul ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile pentru a adera la Schengen.

Intalnirea celor cei doi oficiali a avut, printre altele, rolul de a prezenta obiectivele Romaniei privind aderarea la spatiul Schengen, in contextul preluarii de catre Republica Irlanda a presedintiei Consiliului UE, incepand din anul 2013, scrie Mediafax.

Mai mult, cei doi au analizat prioritatile viitoarei presedintii irlandeze a Consiliului UE, din sfera afacerilor interne si in special chestiunile legate de implementarea Registrului cu numele pasagerilor (PNR UE), combaterea traficului de droguri, extinderea UE, partea romana exprimand disponibilitatea de a coopera in vederea atingerii obiectivelor comune.

Ministerul de Externe arata, in septembrie, ca majoritatea statelor membre continua sa sustina ferm aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Olanda si Germania aratand ca asteapta pentru luarea deciziei raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare din decembrie al Comisiei Europene.

De asemenea, MAE mentiona ca Belgia si-a exprimat sustinerea pentru aderarea Romaniei, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles.

"Din contactele diplomatice avute, a rezultat ca majoritatea statelor membre continua sa-si exprime sprijinul ferm pentru aderarea Romaniei, considerand acest pas firesc si meritat. Romania isi mentine obiectivul legitim de a adera la Spatiul Schengen si va continua demersurile necesare in aceasta directie, pe baza formulei de compromise franco-germane vizand aderarea in doua etape", mai arata MAE.

Presedintele Traian Basescu declara, dupa intrevederile de la Bruxelles cu oficialii UE, ca in discutii s-a exprimat convingerea ca cel mai tarziu in luna decembrie se va lua o decizie cu privire la data aderarii la Schengn.

Presedintia cipriota a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsa de "subiecte substantiale", insa aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie, declara, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtator de cuvant al Presedintiei cipriote a UE.

#aderare romania schengen, #aderare spatiul schengen, #Presedintie Irlanda UE, #Irlanda Romania Schengen , #Irlanda