Basescu: Raportul MCV de la sfarsitul lunii ianuarie va sanctiona Parlamentul

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 15:31
1283 citiri
Basescu: Raportul MCV de la sfarsitul lunii ianuarie va sanctiona Parlamentul

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la sedinta plenului CSM, ca raportul MCV pe care Comisia Europeana il va prezenta la sfarsitul lunii ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru situatiile in care a fost "abuziv" privind permiterea cercetarii penale a unor parlamentari.

"Parerea mea este ca raportul MCV de la sfarsitul lui ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru asta. Pentru ca aici pare a fi vulnerabilitatea noastra, in intelegerea functionarii justitiei si pentru oamenii politici", a afirmat presedintele Basescu.

Subiectul a fost ridicat de membrii CSM, care au remarcat faptul ca Parlamentul a obstructionat anchetarea penala de catre procurori a unor membri ai Legislativului.

"Nu avem niciun conflict din acest punct de vedere. Si eu consider ca Parlamentul a fost in cateva situatii abuziv", a spus presedintele. El a adaugat ca parlamentarii nu trebuie sa opreasca ancheta procurorilor si trimiterea in judecata, unde cei vizati au si sansa de a-si dovedi nevinovatia.

Traian Basescu a facut aceasta declaratie dupa ce judecatorul Horatius Dumbrava, fost presedinte al CSM, i-a sesizat sefului statului ca exista o problema in ce priveste parlamentarii fata de care Parlamentul nu da aviz pentru perchezitie, arestare, cercetare.

Judecatorul Horatius Dumbrava a precizat ca ar trebui sa se intervina in sensul acesta, poate chiar in textul constitutional.

Noul raport MCV, pe 11 ianuarie

In 17 decembrie 2012, la consultarile cu partidele de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a anuntat ca in 11 ianuarie 2013 va veni o noua misiune de experti a Comisiei Europene in vederea finalizarii raportului pe MCV, el aratand ca pana atunci trebuie rezolvate "restantele parlamentare".

Seful statului a subliniat ca aceste restante trebuie sa fie "o prioritate zero" a noului Parlament deoarece raportul MCV este important pentru aderarea la spatiul Schengen, pentru a nu da ocazia la Consiliul JAI din martie unor tari UE sa ceara o noua amanare a deciziei de aderare a Romaniei si Bulgariei.

"Dar avem o problema care se va materializa in ianuarie. In vederea raportului pe Justitie, incepand cu 11 ianuarie, sau 11, 12 ianuarie, vom avea o noua vizita a Comisiei Europene. In modul cel mai sincer, va spun ca ma ingrijoreaza faptul ca avem restante parlamentare si nu vreau sa le numesc, le stiti foarte bine.

S-ar putea din nou sa revina problema de acum doi ani cand in raport aveam mentiuni ca Parlamentul se opune anchetarii unor politicieni pe care Parchetul vrea sa-i ancheteze, nu sa ii aresteze. Deci, acest punct v-as ruga sa il aveti in vedere ca o prioritate zero a viitorului Parlament, dincolo de validarea Guvernului, pentru ca depinde foarte mult abordarea politicului pentru ca Schengen sa fie un succes", a declarat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu CSM, #Basescu declaratii raport MCV, #Basescu raport MCV Parlament , #Presedintele Romaniei