Regulamentul Grupului Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) prevede explicit obligativitatea conformarii, intr-un timp dat, la recomandarile cuprinse intr-un raport, dar ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu pare sa cunoasca acest lucru, cerand lamuriri suplimentare.
De asemenea, in regulament se prevede expres transmiterea de date catre GRECO cu privire la stadiul implementarii masurilor in vederea conformarii.
Vineri seara, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, scria pe pagina de Facebook, ca a solicitat GRECO sa transmita si la Ministerul Justitiei comunicatul oficial cu privire la "obligativitatea" recomandarilor si soma orice "detinator sa faca public un astfel de comunicat oficial".
Regulamentul GRECO, adoptat in prima intrunire plenara din 1999 si la care s-au adaugat amendamente ultima data in perioada 19 - 23 iunie 2017, prevede procedurile exacte de functionare ale organismului.
Documentul este postat pe site-ul oficial al GRECO, in sectiunea de documente cheie.
Pe langa modalitatea de organizare, conducere si alte chestiuni administrative, Regulamentul prevede procedurile clare de evaluare si regulile de conformare la recomandari.
Regula 30 din Regulament prevede obligativitatea conformarii la recomandarile GRECO cuprinse in raportul de evaluare.
Potrivit documentului, "membrii GRECO trebuie sa respecte recomandarile continute in raportul de evaluare si sa le puna pe deplin in aplicare, in termenul stabilit... mai mult
Sambata, 12 Mai 2018, ora 10:25
Parlamentul European a publicat, joi, un raport in care acuza Ungaria de incalcari grave ale valorilor Uniunii Europene si in care recomanda activarea Articolului 7 din Tratatul UE, care prevede posibilitatea suspendarii drepturilor de vot ale Ungariei.
In replica, Budapesta a catalogat documentul intocmit drept un "raport Soros".
Joi, europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) au analizat situatia politica din Ungaria, pentru a stabili daca tara este expusa riscului de incalcare a valorilor Uniunii Europene.
Raportul intocmit de catre eurodeputatul olandez Judith Sargentini evidentiaza ingrijorari legate de independenta Justitiei, coruptia, libertatea de exprimare, drepturile rromilor, ale minoritatilor evreiesti si ale refugiatilor, precum si alte probleme din Ungaria.
"Poporul maghiar nu mai poate sa beneficieze de drepturile fundamentale care sunt garantate in restul Europei. In Europa, ne dedicam valorilor comune de respect pentru demnitatea umana, libertate, democratie, egalitate, statul de drept si drepturile omului. Din pacate, maghiarii nu pot fi siguri ca vor primi un tratament onest si egal din partea guvernului lor. Nu pot ajunge la nicio alta concluzie decat sa solicit activarea Articolului 7. Vremea avertismentelor a trecut. Trebuie sa luam atitudine in numele poporului ungar, ale carui drepturi au fost subminate", a spus Sargentini.
Mai multi europarlamentari au fost de acord ca exista "un... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 08:09
Fostul presedinte Traian Basescu a scris, pe Facebook, ca isi asuma legalitatea si corectitudinea hotararilor CSAT care au vizat lupa anticoruptie si crima organizata, care sunt acum contestate, afirmand ca raportul MCV arata progresele justitiei din perioada mandatelor sale.
"Eu, Traian Basescu, fost Presedinte al Romaniei, imi asum (asa cum cred ca o face orice alt membru CSAT) legalitatea, corectitudinea si oportunitatea hotararilor CSAT in general si in mod particular a acelora care sunt acum in dezbatere publica si care au vizat consolidarea institutiilor statului, lupta impotriva coruptiei, a evaziunii fiscale, a crimei organizate (inclusiv a traficului de persoane), a spalarii banilor si a criminalitatii transfrontaliere, a traficului de armament etc.", a scris Basescu, intr-o postare numita "Eu, Traian Basescu, imi asum!".
Fostul presedinte sustine ca "CSAT si-a facut datoria pe deplin fata de interesele tarii in raport de nivelul ridicat al coruptiei si al crimei organizate la data luarii deciziilor" si afirma ca "pleava retrograda" care nu mai "pridideste cu acuzatii" ar trebui sa citeasca ultimul raport MCV pentru a avea o imagine cu privire la progresele justitiei in timpul mandatelor sale.
"Justitia a facut progrese, dar, indiscutabil, mai are enorm de facut pentru a fi credibila si, mai ales, deplin cinstita"sustine Basescu.
Fostul sef al statului mai spune ca "niciodata CSAT nu a aprobat protocoale interinstitutionale" si nici el si nici... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 12:47
Comisia Europeana (CE) a prezentat, miercuri, raportul MCV pentru Romania, in care se face referire si la apararea independentei Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precum si la procesul pe care Laura Codruta Kovesi il are cu Antena 3.
"Unul dintre rolurile CSM este sa garanteze independenta Justitiei. Cand CSM considera ca independenta Justitiei poate fi afectata, notifica Inspectia Judiciara.
In anul 2016, CSM a luat 20 de decizii de aparare a independentei sistemului judiciar si 20 de decizii de aparare a reputatiei profesionale, independentei si impartialitatii magistratilor. Marea majoritate a deciziilor CSM au fost ca reactie la declaratii impotriva procurorilor DNA.
Asa cum a fost mentionat in precedentele rapoarte, putini magistrati au cautat despagubiri in justitie. Procedurile sunt lungi si nesigure - de exemplu, un caz al procurorului-sef al DNA impotriva unui post de televiziune, in legatura cu acuzatii facute in anul 2014, care a avut o prima decizie in instanta in luna octombrie 2015 si la care in continuare se asteapta solutionarea apelului.
Raportul din ianuarie 2016 al CSM a recomandat ca noul CSM ar trebui sa evalueze daca pot fi facute mai multe pentru a sustine magistratii individuali care se confrunta cu critici ce submineaza independenta Justitiei", se arata in raportul tehnic al Comisiei Europene.
Kovesi a dat in judecata televiziunea de stiri Antena3, pe jurnalistii Mihai Gadea, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:25
Guvernul roman a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii cazurilor trimise in instanta, insa nu a facut o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resurse umane si instrumente necesare bunei implementari, potrivit Raportului Departamentului de Stat.
Documentul mentioneaza ca noul Cod Penal aplicat in Romania include o serie de inconsecvente.
"In luna februarie (2014), Guvernul a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii numarului de cazuri trimise in instanta.
Cu toate acestea, nu a efectuat o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resursele umane si instrumentele necesare implementarii adecvate a codurilor. Codul de Procedura Penala permite arestul la domiciliu cu utilizarea dispozitivelor de monitorizare electronica, insa autoritatile nu au achizitionat inca astfel de dispozitive.
De asemenea, noile coduri stabilesc diferente intre categoriile de judecatori si functiile ...citeste mai departe despre "Raport SUA: Guvernul roman a aplicat noile Coduri Penale fara a analiza impactul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 07:55
Raportul CE privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) arata ca desi s-au inregistrat anumite schimbari pozitive, in special cu privire la respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, acestea nu sunt suficiente, iar Comisia asteapta o evolutie semnificativa in 2013, de la noul guvern si noul Parlament ales.
Comisia va continua sa monitorizeze atent progresele pe care le va face Romania in cadrul MCV si va publica urmatorul raport pe acest subiect in decembrie 2013.
Conform presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in ultimele sase luni "au fost luate masuri pentru a raspunde preocuparilor grave pe care le-am exprimat in luna iulie, iar raportul nostru explica in mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare."
Consulta raportul CE privind justitia din Romania aici.
In legatura cu spatiul Schengen, Romania indeplineste conditiile pentru aderarea la acesta si oricum, Raportul pe Justitie nu ar trebui sa influenteze procesul, deoarece criteriile sunt complet diferite.
Declaratiile apartin purtatorul de cuvant al Comsiei Europene, Mark Gray, care a prezentat, la Bruxelles, Raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene.
Business24 iti prezinta cele mai importante declaratii ale reprezentantului Comisiei Europene, cu privire la progresele inregistrate de Romania in lupta pentru combaterea coruptiei:
- Romania are un guvern si un parlament nou, care... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 11:35
Raportul CE privind MCV va fi adoptat miercuri, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, adaugand ca este un raport tehnic, fara o evaluare politica, iar situatia interna de la Bucuresti nu va avea impact asupra adoptarii acestuia.
"Raportul va fi adoptat miercuri", a declarat Mark Gray.
El a precizat ca "evolutiile politice interne din aceasta dimineata nu vor avea impact asupra adoptarii".
"Este vorba despre un raport tehnic, care nu contine o evaluare politica", a reamintit Gray.
CE a impus la data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare si Verificare in care a stabilit patru obiective in domeniul justitiei. Comisia publica anual doua rapoarte pe tema MCV - unul intermediar, tehnic, in luna februarie, si unul final, in iulie, care contine si o evaluare politica. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 22:30
Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, la Ploiesti, ca raportul pe justitie al Comisiei Europene este, de departe, cel mai bun raport tehnic pe care il are Romania de cand este in mecanismul de cooperare si verificare pe justitie a Uniunii Europene, informeaza Mediafax. In acest context, Boc a spus ca mai este de lucrat in ceea ce priveste situatiile in care Parlamentul opreste anchete judiciare.
"Raportul pe justitie al Comisiei Europene a aratat ca Romania este pe drumul bun in ceea ce priveste mecanismul de cooperare si verificare pe justitie. Practic avem un raport obiectiv, echilibrat si de departe cel mai bun raport tehnic pe care il are Romania de cand este in acest mecanism de cooperare si verificare pe justitie in UE", a afirmat Emil Boc.
Acesta a spus ca Romania trebuie sa se concentreze asupra situatiilor in care Parlamentul opreste o ancheta judiciara pentru ca parlamentarii nu doresc ca aceasta sa se desfasoare.
Boc a conchis ca raportul Comisiei Europene arata directia buna de reforma de sustinere a statului de drept si a justitiei in Romania. mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 23:39
Raportul privind progresele Romaniei in domeniul justitiei va fi publicat, vineri, la Bruxelles, au declarat pentru surse europene, informeaza Mediafax.De asemenea, va fi publicat raportul privind situatia justitiei din Bulgaria.
Rapoartele sunt interimare, de natura tehnica si nu contin evaluari politice.
Presa bulgara a relatat, miercuri, ca raportul ar putea fi publicat in aceasta saptamana.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray precizand la acel moment ca nu a fost stabilita o data pentru Raport.
mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:43