Comisia Europeana (CE) a prezentat, miercuri, raportul MCV pentru Romania, in care se face referire si la apararea independentei Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precum si la procesul pe care Laura Codruta Kovesi il are cu Antena 3.
"Unul dintre rolurile CSM este sa garanteze independenta Justitiei. Cand CSM considera ca independenta Justitiei poate fi afectata, notifica Inspectia Judiciara.
In anul 2016, CSM a luat 20 de decizii de aparare a independentei sistemului judiciar si 20 de decizii de aparare a reputatiei profesionale, independentei si impartialitatii magistratilor. Marea majoritate a deciziilor CSM au fost ca reactie la declaratii impotriva procurorilor DNA.
Asa cum a fost mentionat in precedentele rapoarte, putini magistrati au cautat despagubiri in justitie. Procedurile sunt lungi si nesigure - de exemplu, un caz al procurorului-sef al DNA impotriva unui post de televiziune, in legatura cu acuzatii facute in anul 2014, care a avut o prima decizie in instanta in luna octombrie 2015 si la care in continuare se asteapta solutionarea apelului.
Raportul din ianuarie 2016 al CSM a recomandat ca noul CSM ar trebui sa evalueze daca pot fi facute mai multe pentru a sustine magistratii individuali care se confrunta cu critici ce submineaza independenta Justitiei", se arata in raportul tehnic al Comisiei Europene.
Kovesi a dat in judecata televiziunea de stiri Antena3, pe jurnalistii Mihai Gadea, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:25
Faptul ca infractiunile se repeta sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei, in Romania, nu au fost eficiente, arata Comisia Europeana in raportul MCV publicat miercuri.
DNA investigheaza un numar mare de cazuri si trimite in fiecare an in judecata sute de persoane acuzate de coruptie la nivel mediu si inalt, iar instantele pronunta condamnari definitive intr-un numar mare de astfel de cazuri, insa repetitivitatea unor infractiuni similare sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace, se arata in raportul MCV.
Conform acestuia, coruptia este o problema adanc inradacinata la nivelul societatii, cu consecinte atat pentru guvernanta, cat si pentru economie, fiind larg recunoscuta ca o problema majora in Romania, asa cum au aratat periodic sondajele de opinie si, cel mai recent, Eurobarometrul privind MCV.
In raport se arata si ca s-a inregistrat o tendinta puternica in sensul confiscarii bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infractiunile de coruptie.
Bilantul acestora, care s-a mentinut constant in 2016, este un semn de independenta si profesionalism al institutiilor judiciare.
Raportul mentioneaza ca din 2014, de la intrarea in vigoare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, Romania are cadrul legal cuprinzator pentru combaterea infractiunilor de coruptie, in conditiile in care au existat tentativele periodice de modificare a legilor anticoruptie, adesea fara consultarea institutiilor-cheie ale statului si... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:18
Comisia Europeana a publicat, miercuri, raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind Romania. Desi sunt remarcate progrese, tara noastra nu va scapa de monitorizarea pe Justitie. In raport se face referire si la ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale.
"O serie de modificari importante aduse Codului penal si Codului de procedura penala de catre Guvern in scopul de a alinia dispozitiile acestora cu deciziile Curtii Constitutionale nu fusesera inca adoptate la sfarsitul legislaturii in decembrie 2016, in timp ce in Parlament se acorda atentie unor modificari care au suscitat controverse pe motivul ca slabeau cadrul legal anticoruptie, chiar daca ele nu au fost adoptate.
La 18 ianuarie 2017, Guvernul a prezentat spre consultare doua proiecte de ordonante de urgenta, una privind gratierea si una de modificare a Codului penal si a Codului
de procedura penala", se arata in raportul MCV.
"Proiectele aflate in consultare ar presupune modificari ale dispozitiilor privind infractiunile de coruptie de abuz in serviciu si de conflict de interese, precum si faptul ca legea gratierii ar urma sa se aplice si persoanelor care au fost condamnate pentru anumite infractiuni de coruptie.
Modificarile legislative menite in mod clar sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie sau care au reprezentat o provocare majora la adresa independentei sau eficacitatii DNA ar atrage dupa sine reevaluarea... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 12:19
Expertii Comisiei Europene (CE) au inceput luni misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
Acestia vor avea intalniri, pe durata vizitei de cateva zile, cu reprezentantii tuturor institutiilor monitorizate.
La evaluarea anterioara din luna aprilie, Ministerul Justitiei (MJ) a informat ca au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ in materia integritatii, calitatea si stabilitatea legislatiei nationale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotararilor judecatoresti, independenta justitiei, procesul de revizuire a Constitutiei, Strategia Nationala Anticoruptie, potrivit Agerpres.
"In cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului in modernizarea sistemului judiciar si prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar in implementarea noilor coduri, importanta asigurarii unui proces legislativ care sa se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectarii principiului egalitatii in fata legii, inclusiv in etapa de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti, asigurarea unui just echilibru intre libertatea presei si independenta justitiei, rolul esential pe care Strategia Nationala Anticoruptie il joaca in ultimul timp in prevenirea si combaterea acestui fenomen. A fost remarcat... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 10:27
Comisia Europeana saluta progresele inregistrate de Romania in domeniul judiciar, dar subliniaza faptul ca au existat si momente mai dificile in ultimul an. Desi considera ca bilantul general al reformelor este unul pozitiv, CE isi exprima, totusi, ingrijorarea pentru independenta justitiei, a declarat Mark Gray, purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, in cadrul conferintei de prezentare a raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
"Bilantul institutiilor-cheie din domeniul judiciar si in materie de integritate a ramas pozitiv, in ciuda unor circumstante uneori dificile.
A continuat adoptarea unor modificari legislative necesare si indelung asteptate, iar spiritul de cooperare dintre institutiile judiciare si Ministerul Justitiei contribuie la solutionarea problemelor de ordin managerial. In acest sens, situatia a beneficiat de atmosfera mai calma din punct de vedere politic din ultimii ani", a spus Mark Gray.
Rezistenta din partea administratiei romanesti la reformele in justitie
Purtatorul de cuvant al executivului comunitar a adaugat ca, cu toate acestea, persista preocuparile legate de independenta sistemului judiciar si sunt multe exemple de rezistenta la masurile in materie de integritate si anticoruptie.
Modificarea expeditiva si netransparenta a Codului penal in decembrie 2013 a starnit o preocupare generala, fiind privita ca o atingere adusa sistemului de combatere a coruptiei si de promovare a integritatii, chiar daca Curtea... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 12:07
Romania va fi monitorizata la capitolul Justitie inca cel putin un an de zile, se arata in schita raportului MCV care va fi adoptat si dat publicitatii miercuri. In document sunt prevazute explicit mai multe cerinte care vor trebui respectate de institutiile din Romania.
Proiectul de raport are doua parti, una politica si una tehnica, informeaza Digi24 care prezinta schita de raport.
"In decembrie 2013, decizii ale Parlamentului au amintit ca principiile de substanta si obiectivele reformei sunt departe de a fi intelese si respectate", se arata in debutul partii politice a documentului, facandu-se referire la incercarile Parlamentului de a modifica, in decembrie, Codul Penal si de a trece intr-un mod netransparent legea gratierii si a amnistiei.
In schimb, autorii raportului subliniaza rolul pozitiv jucat de Curtea Constitutionala in respectarea statului de drept si restabilirea legii.
"Provocarea autoritatii Curtii Constitutionale din vara lui 2012 nu s-a mai repetat, iar ...citeste mai departe despre "Parlamentul, aspru criticat in raportul MCV - Draft" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 10:14
O delegatie a Comisiei Europene va veni in Romania la inceputul saptamanii viitoare, in cadrul unei misiuni de evaluare privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie. Membrii delegatiei vor avea intalniri cu oficiali romani, printre care si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.
Pe 7 noiembrie, Robert Cazanciuc a efectuat o vizita la Bruxelles, unde s-a intalnit cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, impreuna cu care a facut o trecere in revista a cooperarii din cadrul MCV din cele sase luni de mandat in fruntea ministerului.
Cu acea ocazie, ministrul Justitiei a declarat ca in cadrul intrevederii 's-a apreciat ca MCV-ul functioneaza bine pana acum, ca sunt rezultate'.
La inceputul lunii octombrie, Robert Cazanciuc sustinea ca expertii de la Bruxelles responsabili cu realizarea raportului privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt asteptati la Bucuresti pe 24-27 noiembrie, dar documentul nu poate fi prezentat decat in ianuarie 2014.
Tot in octombrie, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, preciza ca Raportul pe MCV va fi prezentat de Comisia Europeana la inceputul anului viitor, iar executivul comunitar a primit mai multe sesizari ale unor ONG-uri, "dupa controversa creata in jurul situatiei unor procurori si a unor numiri".
Cea mai recenta misiune a Comisiei Europene privind MCV a avut loc in 23-27 septembrie, la nivel de experti.
Pe 23 septembrie,... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 12:17
Seful statului considera ca afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen a fost citita gresit, Traian Basescu mentionand ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in urma unui raport MCV pozitiv.
"Urmatoarea discutie serioasa (privind aderarea Romaniei la Schengen - n.r.), in opinia mea, se poate face in urma unui raport MCV pozitiv. Dl Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci a spus ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred ca este o citire gresita a declaratiei presedintelui Barroso", a spus Basescu, inainte de plecare la Paris, unde participa la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor.
Presedintele a precizat ca o discutie pe aceasta tema in Consiliul JAI a fost aprobata deja de Consiliul European.
"Eu cred ca ar trebui sa citim foarte bine sau sa intelegem foarte bine declaratia presedintelui Barroso. Vreau sa stiti ca, din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European decizia ca la nivelul Consiliul UE, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Deci, aceasta decizie politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul. Momentul cand va fi luata in discutie subiectul Romania-Bulgaria - acces in Schengen depinde, insa, foarte mult de raportul MCV", a precizat Basescu.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara, in cadrul... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 13:00
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la finalul intrevederii cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca a discutat cu acesta despre o "strategie" de iesire a Romaniei din Mecanismul de Cooperare si Verificare, dupa luna decembrie. Analistii spun insa ca iesirea din MCV nu asigura intrarea in Schengen.
"Am abordat in discutiile cu domnul presedinte si problemele de interes direct pentru Romania, problema Schengen, problema MCV si analiza dupa decembrie a unei proceduri de iesire, o strategie de iesire din acest mecanism", a declarat Basescu.
Decembrie este urmatorul termen pentru prezentarea unor noi rapoarte MCV pentru Romania si Bulgaria.
"Am avut o discutie extrem de productiva, care a permis intelegerea fiecarei parti a pozitiilor pe care urmeaza sa le avem la nivelul UE, a pozitiilor Romaniei si armonizarea acestor pozitii pe un set de obiective", a mai adaugat Basescu, intr-o declaratie sustinuta dupa convorbirile avute, la Palatul Cotroceni, cu Van Rompuy.
Alegerile parlamentare din 2014 ar putea anula orice planuri de astazi
Insa orice sperante pentru o iesire a Romaniei din MCV pot fi naruite dupa luna mai 2014, de noua componenta a Parlamentului European, care ar putea influenta si polii de putere ai Comisiei Europene, sustine analistul politic Iosif Boda.
"Singuri ne-am creat stegulete rosii in plus si din cate vedem, Romania nu a fost si inca nu e pregatita sa faca parte din comunitatea europeana, in adevaratul sens.... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 18:27