Ponta se intalneste cu Barroso - Ce vrea sa discute premierul roman

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 10:25
1299 citiri
Ponta se intalneste cu Barroso - Ce vrea sa discute premierul roman

Premierul Victor Ponta se intalneste, luni, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu premierul Belgiei, Elio Di Rupo. Pe agenda discutiilor se regasesc subiecte ca politica guvernamentala, fondurile europene, dar si privatizarea Postei Romane.

"In ultimele zile am constat un proces de normalizare a relatiilor intre UE si Romania. Am apreciat pozitia lui Barroso la intalnirea cu Basescu. Obiectivele mele la Bruxelles sunt foarte clare: am de discutat despre partea guvernamentala, fonduri europene si despre urmatorul exercitiu bugetar pentru perioada 2014-2020. Pentru Romania aceasta este cea mai mare provocare. Nu vom mai vorbi despre lovitura de stat data de cei 8,5 milioane de romani", a declarat Ponta, la Targu Jiu, in cadrul unei conferinte de presa.

Vizita premierului Ponta la Bruxelles are loc la trei zile dupa intalnirea presedintelui Traian Basescu cu liderii europeni.

"Presedintele Barroso a intervenit in mod repetat, in ultimele luni, in contextul ingrijorarilor privind statul de dreptul si disputele constitutionale din Romania. Intalnirile vor reprezenta o ocazie de a face un bilant al situatiei, tinand cont de faptul ca Comisia pregateste un raport la sfarsitul acestui an dupa raportul MCV" din iulie, a explicat purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen.

Pe de alta parte, Victor Ponta a declarat, duminica, ca ii va explica din nou presedintelui Comisiei Europene ca in Romania nu a fost o lovitura de stat si ca Guvernul USL este legitim, in timp ce presedintele Traian Basescu vorbeste in nume propriu.

In privinta discutiei cu premierul belgian, Ponta a precizat ca va aborda cu acesta proiectul de colaborare intre Posta Romana si operatorul national de posta din Belgia. Reprezentanti ai operatorilor nationali postali din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie si Suedia si-au manifestat interesul pentru intrarea in actionariatul Postei Romane.

Ce a discutat Traian Basescu la Bruxelles

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a efectuat, vineri, o vizita oficiala la Buxelles, unde a avut intrevederi cu presedintele Comisiei Europene, vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Seful statului a declarat ca a cerut cresterea nivelului de finantare pentru fondurile de coeziune, dar Comisia Europeana ar putea deveni extrem de severa, daca Romania nu isi face temele.

Potrivit sefului statului, Romania asteapta subventii mai mari in cadrul Politicii Agricole Comune.

Traian Basescu a abordat si subiectul uniunii bancare, oferind asigurari oficialilor europeni ca Romania va face parte din structura, tinand cont de faptul ca 85% din bancile care activeaza in tara noastra vin din zona euro.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, seful statului a fixat luna decembrie, ca termen pentru o decizie in ceea ce priveste data aderarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta vizita Bruxelles, #Ponta intalnire Barosso, #premier discutii Barosso , #Guvern