Cazanciuc: Nu exista niciun fel de motiv care sa blocheze accesul Romaniei in spatiul Schengen

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 15:16
1773 citiri
Cazanciuc: Nu exista niciun fel de motiv care sa blocheze accesul Romaniei in spatiul Schengen
Foto: cugetliber.ro

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri, la Sighisoara, ca nu exista niciun fel de motiv, nici formal, nici de alta natura, care sa blocheze accesul Romaniei in Spatiul Schengen si ca exista progrese pe instante si Parchete, precum si pe norme, care vor fi cuprinse cu siguranta in viitorul Raport pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) din luna ianuarie.

'Am avut la inceputul anului un raport foarte bun, am avut evaluare in septembrie, o sa avem o noua evaluare in decembrie si sper ca in ianuarie sa avem de asemenea un raport foarte bun si acest raport sa fie acel ceva care sa arate pana la urma ca nu exista niciun fel de motiv, nici formal, nici de alta natura, care sa blocheze accesul Romaniei in Spatiul Schengen. Progrese in viitorul raport MCV: avem rezultate foarte bune in continuare in tot ce inseamna instante si parchete, fie ca discutam de cauzele penale, fie ca discutam despre deciziile instantelor. Avem progrese importante pe ceea ce inseamna norme', a evidentiat ministrul Justitiei, transmite Agerpres.

Robert Cazanciuc a subliniat ca Romania si-a respectat angajamentul de la inceputul anului si din anii trecuti de a avea in vigoare codurile penale, ca un instrument care ajuta procurorii in anchete, ca un instrument care apropie cetateanul de justitie, desi acest lucru a presupus un efort urias. 'Nu a fost un efort usor, in doi ani de zile noi avem in vigoare 4 coduri, ceea ce nu s-a intamplat nicaieri in UE. E un efort care cade in mare masura pe magistrati si MCV-ul monitorizeaza si acest efort pe care il fac magistratii si Ministerul Justitiei, in incercarea de a asigura resursele materiale si umane. Suntem in dialog cu instantele pentru a vedea ce este de facut in continuare, sa spunem acordul final pe unele institutii din noile coduri, suntem in continuare preocupati de a asigura resursele umane', a afirmat ministrul.

El a mentionat ca exista un memorandum asumat la nivelul Guvernului, la finalul anului 2012, prin care trebuie suplimentat numarul de posturi din sistem, iar aceste suplimentari se vor face in continuare, in special in zona grefierilor, unde este foarte mare nevoie. Potrivit ministrului, codurile noi au adus sarcini in plus pentru instante, mai ales in zona grefierilor, si si-a exprimat speranta ca pana la sfarsitul anului sa existe aproximativ 150 de posturi noi de grefieri in sistem in asa fel incat sa fie repartizate la nivelul intregii tari.

'Si acest aspect al efortului uman este monitorizat in continuare in MCV. Si cu siguranta va fi remarcat ca un progres, ca o forma de a ne respecta angajamentele. Practic, la ce se uita in mod special partenerii europeni: la a ne respecta angajamentele. Important e ca atunci cand spunem ceva sa si facem, nu doar sa dam sperante desarte oamenilor. Daca partenerii vor vedea in mod constant ca ceea ce spunem si facem, cu siguranta putem avea si progrese', a subliniat Cazanciuc.

Miniatrul doreste sa creasca increderea populatiei in Justitie

Acesta a precizat ca printre prioritatile ministrului Justitiei, dincolo de cele politice majore cum ar fi 'MCV-ul si conexiunea nemeritata pentru Romania pe Spatiul Schengen', trebuie crescuta increderea populatiei in actul de justitie.

In privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, Robert Cazanciuc a nuantat ca mare parte dintre statele membre ale UE sunt convinse ca aceasta este o decizie politica, dar ca exista cateva rezerve la nivelul unor state. 'Cum le putem convinge? Prin dialog, aratand ca suntem un partener egal cu toti, un partener in care sa aiba incredere fara niciun fel de suspiciuni, partener egal in jurul unei mese rotunde. Depinde in mare masura de noi sa facem acest lucru, sa-i convingem pe acesti oameni ca noi suntem un partener de incredere loial, ca respectam valorile Uniunii Europene, ca respectam angajamentele luate la aderarea la UE si ca ne-am comportat ca parteneri egali in toata aceasta perioada, de la admitere si pana acum. Exista un firesc in aceasta retinere pe care o manifesta unele state. Si noi atunci cand nu avem incredere suntem retinuti in a lua anumite decizii, dar cred ca formal lucrurile sunt demult depasite in ceea ce priveste conditiile tehnice, ramane doar ca la nivel politic sa convingem ca trebuie sa fim in spatiul Schengen cat se poate de repede', a accentuat Robert Cazanciuc.

Ministrul Justitiei a participat miercuri, la Sighisoara, la inaugurarea sediului reabilitat al Judecatoriei, in urma unei investitii in valoare de peste 2,4 milioane de lei, din fondurile ministerului.

#Robert Cazanciuc ministrul justitiei, #Romania blocare acces Schengen , #Stiri Guvern