Raport MCV: Infractiunile care se repeta arata ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:18
990 citiri
Raport MCV: Infractiunile care se repeta arata ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace
Foto: Arhiva Ziare.com

Faptul ca infractiunile se repeta sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei, in Romania, nu au fost eficiente, arata Comisia Europeana in raportul MCV publicat miercuri.

DNA investigheaza un numar mare de cazuri si trimite in fiecare an in judecata sute de persoane acuzate de coruptie la nivel mediu si inalt, iar instantele pronunta condamnari definitive intr-un numar mare de astfel de cazuri, insa repetitivitatea unor infractiuni similare sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace, se arata in raportul MCV.

Conform acestuia, coruptia este o problema adanc inradacinata la nivelul societatii, cu consecinte atat pentru guvernanta, cat si pentru economie, fiind larg recunoscuta ca o problema majora in Romania, asa cum au aratat periodic sondajele de opinie si, cel mai recent, Eurobarometrul privind MCV.

In raport se arata si ca s-a inregistrat o tendinta puternica in sensul confiscarii bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infractiunile de coruptie.

Bilantul acestora, care s-a mentinut constant in 2016, este un semn de independenta si profesionalism al institutiilor judiciare.

Raportul mentioneaza ca din 2014, de la intrarea in vigoare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, Romania are cadrul legal cuprinzator pentru combaterea infractiunilor de coruptie, in conditiile in care au existat tentativele periodice de modificare a legilor anticoruptie, adesea fara consultarea institutiilor-cheie ale statului si a institutiilor judiciare din acest domeniu.

Comisia Europeana arata ca rapoartele MCV anterioare au mentionat lipsa unei abordari sistematice care sa explice refuzurile de a se ridica imunitatea parlamentara pentru a permite anchete sau masuri preventive.

In ansamblu, insa, realizarile Romaniei in acest domeniu au atras pe buna dreptate o larga recunoastere si progrese substantiale au fost inregistrate in ceea ce priveste cel de al treilea obiectiv de referinta din MCV, respectiv combaterea coruptiei la nivel inalt.

Raportul face referire si la coruptia la nivel mediu si mic, care este larg perceputa ca o problema in Romania, fapt care are consecinte asupra dezvoltarii economice si sociale.

Autorii raportului arata ca achizitiile publice reprezinta un domeniu in care prevalenta coruptiei blocheaza efectul stimulant al investitiilor.

De asemenea, sanatatea este mentionata ca fiind un alt domeniu in care coruptia are consecinte grave.

"Prevenirea coruptiei si o abordare p ...citeste mai departe despre "Raport MCV: Infractiunile care se repeta arata ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace" pe Ziare.com

#raport MCV coruptie Romania, #raport MCV strategia nationala anticoruptie, #raport MCV Romania, #raport MCV coruptie sanatate , #Stiri Administratie