Presedintele USR Bucuresti, Roxana Wring, a declarat joi, inaintea sedintei de Consiliu General, ca pe 30 decembrie expira ultima prelungire a Planului Urbanistic General si a cerut introducerea pe ordinea de zi a CGMB a unui proiect de hotarare care sa vizeze prelungirea acestuia.
"Pe 30 decembrie 2018 expira ultima prelungire a Planului Urbanistic General fara de care in Bucuresti nu se vor mai putea emite autorizatii de construire, fara de care multe spatii verzi vor redeveni construibile, fara de care nu se mai pot elabora planuri urbanistice de detaliu sau zonale. Primaria Municipiului Bucuresti, pana la acest moment, nu a elaborat un astfel de proiect de hotarare si vinerea trecuta USR a depus proiectul de hotarare cu intentia de a fi inclus pe ordinea de zi a sedintei de azi. Este probabil penultima sedinta din acest an", a aratat Wring, intr-o declaratie acordata presei.
Liderul USR Bucuresti a adaugat ca fara Plan Urbanistic General Bucurestiul se va "intoarce la o perioada de haos total".
"Am vorbit si ieri cu domnul Dumitrascu, arhitectul sef, care a fost destul de vag la adresa initiativei noastre. Ceea ce vreau sa le spun bucurestenilor este ca fara Plan Urbanistic General ne vom intoarce la o perioada in care in Bucuresti haosul va fi total. Bucurestiul se indreapta spre blocaj total din punct de de vedere urbanistic, daca aceasta prelungire nu este adoptata de catre Consiliul General.
Mai mult chiar, Guvernul a emis in iunie o ordonanta de... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 12:49
In cateva zile, va fi reluata licitatia pentru Planul Urbanistic General (PUG) al Bucurestiului, dupa ce procedura ce trebuia sa aiba loc la 23 martie a fost anulata in urma unor contestatii, a declarat arhitectul-sef al Capitalei, Gherorghe Patrascu, conform NewsIn. El a spus ca, dupa terminarea licitatiei, viitorul PUG va fi gata in 36 de luni. Pana atunci, anul viitor, va fi finalizata strategia de dezvoltare a Capitalei pana in 2035, strategie care va costa bugetul municipalitatii 200.000 de euro, a precizat Patrascu, dupa intalnirea grupului de specialisti care lucreaza la "Conceptul Strategic Bucuresti 2035".
Strategia pana in 2035 isi propune sa aiba alte obiective decat cea adoptata de municipalitate in 1999, care va avea drept orizont anul 2025, au spus arhitectii prezenti la intalnire.
Profesorul Liviu Ianosi, de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", a spus ca Bucurestiul, dupa adoptarea PUG si a strategiei din 1999, a cunoscut o dezvoltare de 2-2,5 ori mai mare decat restul tarii, insa aceasta nu s-a vazut in calitatea vietii, ci in dezvoltarea imobliara.
"S-a creat o bula imobiliara care a plesnit in Bucuresti dupa 2009", a mai spus Ianosi, in opinia caruia consecinta dezvoltarii neechilibrate a Bucurestiului a fost o economie cu competitivitate redusa.
PUG cuprinde analiza, reglementarile si Regulamentul Local de Urbanism pentru intreg teritoriul administrativ, atat din intravilan, cat si din extravilan. Altfel spus, PUG impune regulile dupa... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 15:35
La Agentia de Mediu a Municipiului Bucuresti exista o solicitare privind defrisarea totala a pepinierei Tei Toboc, in suprafata totala de 34 hectare, unde investitorii imobiliari vor construi mai multe turnuri, dintre care unele cu 45 etaje, a declarat, marti, vicepresedintele Eco Civica, Dan Trifu, citat de NewsIn."Investitorii au toate avizele necesare, plan urbanistic aprobat, planuri de detaliu aprobate de Primaria sectorului 2, avizul Agentiei de Mediu fiind, practic, ultimul necesar inainte de inceperea lucrarilor", a precizat Trifu.Planurile urbanistice pentru viitoarele constructii prevad 30% spatiu verde, potrivit vicepresedintelui Eco Civica.
"Planurile urbanistice aprobate de edilii bucuresteni prevad, conform reglementarilor legale, 30% spatiu verde pentru fiecare constructie, dar sunt numeroase cladirile din alte zone care nu au nici cinci metri patrati de spatiu verde, iar nimeni nu verifica, nimeni nu ia masuri", spune Trifu. El a dat ca exemplu strada Polona, unde sunt cladiri de birouri fara niciun arbore plantat imprejur."De cand a venit Gheorghe Patrascu arhitect-sef al Bucurestiului, orasul s-a deteriorat mult din punct de vedere al zonelor verzi", a completat presedintele asociatiei Eco Civica, Nicolae Radulescu Dobrogea.Reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale au declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca arhitectul-sef al Capitalei si comisia de urbanism numita de primarul general Sorin Oprescu au un rol important in degradarea... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2009, ora 15:40