O femeie din localitatea constanteana Chirnogeni a depus o plangere la Politie in care reclama ca echipe ale societatii Prospectiuni au intrat pe terenul sau fara sa-i ceara acordul, in timp ce reprezentantii companiei spun ca a fost vorba despre "o eroare" si ca doresc sa o despagubeasca pe femeie.
Reprezentantii Prospectiuni SA au facut, vineri, o vizita in localitatea Chirnogeni din judetul Constanta, pentru a prezenta metoda folosita la achizitia de date in cadrul lucrarilor de explorare a gazelor de sist in zona.
Cu acest prilej, o localnica, Maria Vlad, a povestit jurnalistilor ca echipe ale Prospectiuni SA au intrat pe terenul sau fara sa-i ceara acordul.
"In septembrie a venit cineva la mine de la Prospectiuni cu o hartie pe care scria , necompletata, ca sa o semnez, ca vor sa intre pe teren. Le-am spus ca nu intra nimeni pana nu vin cu un contract in care se precizeaza pe ce suprafata se intra, care sunt despaguburile, data la care se intra si cand se iese de pe teren. Nu a mai venit nimeni, iar pe 13 octombrie am trimis pe cineva sa are si mi-a spus ca acolo sunt tarusi. Am venit la primarie, viceprimarul mi-a spus ca nu stie nimic, apoi am mers la politie si am depus o plangere penala pentru a cere solutionarea cazului pentru ca s-a intrat fara acordul meu", a spus Maria Vlad.
Mihai Mitroi a spus ca a fost vorba de "o eroare"
Vicepresedintele companiei Prospectiuni SA, Mihai Mitroi, a spus ca in acest caz a
fost vorba de "o eroare", precizand ca... mai mult
Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 10:14
Reprezentantii Chevron, compania americana care vrea sa testeze si, intr-un final, sa exploateze potentialul Romaniei pe segmentul gazelor de sist, sustin ca tehnologia pe care o vor aplica in acest scop, fracturarea hidraulica, nu prezinta niciun pericol nici pentru oameni, nici pentru mediu, atat timp cat operatiunile efectuate respecta toate regulile.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, reprezentantii grupului energetic au vorbit despre ce se va intampla in solul romanesc daca la un moment dat vor fi demarate operatiunile de extractie a gazelor de sist si despre consecintele preconizate.
In Romania, Chevron a obtinut o licenta de explorare in judetul Vaslui si trei licente de explorare in regiunea Constanta.
In urma protestelor din Pungesti, compania americana a decis suspendarea activitatii din localitate. In schimb, in Constanta au inceput deja prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist.
Citeste mai multe despre Cum a sters Google Craciunul din calendar pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:06
Compania Chevron a retras utilajele de la Pungesti, Vaslui, din cauza opozitiei localnicilor, dar si-a mutat centrul de interes in judetul Constanta, unde au inceput deja prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist.
Suprafata zonelor prospectate insumeaza peste o mie de kilometri liniari, iar procesul va dura un an, informeaza Mihai Mitroi, vicepresedintele Prospectiuni, companie ce colaboreaza cu Chevron.
"Compania noastra face explorarea geofizica, in fapt prima etapa a explorarii geofizice, si anume prospectiunea. Asta inseamna niste masuratori ale unor parametrii fizici ai pamantului efectuati la suprafata solului. Practic, noi realizam o ecografie, o radiografie a subsolului, obtinem o imagine a stratelor pamantului", a declarat, vineri, Mihai Mitroi, citat de corespondentul Mediafax.
El a precizat ca dupa incheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupa de explorarea gazelor de sist in judetul Constanta.
"Acesta este produsul final, predam aceasta ecografie clientului nostru si misiunea s-a incheiat. Ecografia da imaginea a ceea ce este in corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine si foreaza", a mentionat vicepresedintele companiei Prospectiuni, care se ocupa de aceasta etapa.
El a precizat ca aceasta prima etapa este clasificata ca avand un impact nesemnificativ asupra mediului.
De asemenea, Mihai Mitroi a spus ca suprafata zonelor care vor fi prospectate insumeaza peste o... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 09:55
Concluziile preliminare ale geologilor romani alimenteaza ipoteza conform careia cutremurele din Galati reprezinta efectul activitatii de exploatare a gazelor si petrolului in zona. Un context nefast pentru Chevron, care tocmai a inceput la Vaslui, constructia primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania. Activitatea seismica neobisnuita din Galati redeschide, astfel, discutiile privind riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica, in balanta cu beneficiile economice pe care le aduce exploatarea resurselor naturale.
Un punct de vedere preliminar al Institutului Geologic Roman indica exploatarea gazelor si petrolului din judet, printre factorii principali care ar fi putut provoca cele peste 200 de cutremure care s-au produs recent la Izoarele, Galati.
"Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:02
Petrom vrea sa aloce anul viitor aproximativ un miliard de euro pentru investitii si ar putea intra in domeniul explorarii zacamintelor de gaze de sist, daca aceste activitati se vor dovedi fezabile, a declarat luni, la Reuters Investment Summit, directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
"In acest an vom investi undeva in jur de 1,1-1,2 miliarde euro. Incepand de anul viitor, estimam investitii intre 0,8 si 1,2 miliarde. Probabil vom depasi din nou 1 miliard de euro anul viitor", a afirmat Gheorghe, citata de Reuters.
Gheorghe a mai afirmat ca Petrom dispune de trei cai principale de a compensa pentru declinul natural al rezervelor de hidrocarburi, inclusiv cresterea ratei de recuperare pentru resursele conventionale de petrol, extractia din Marea Neagra si gazele de sist.
"Dupa experienta Statelor Unite consider ca nicun operator responsabil din piata nu va refuza sa ia in calcul acest nou teritoriu (...) Suntem intr-o etapa foarte preliminara", a afirmat directorul general al Petrom, citata de Reuters.
Compania s-ar putea extinde in zona gazelor de sist dupa anul 2021
"Urmarim foarte atent toate evolutiile si avem in Romania un pionier, pe Chevron. Undeva la finalul planului strategic actual, in jurul anului 2021, intentionam sa analizam acest segment de piata", a spus Gheorghe.
Intrebata daca Petrom ar putea intra mai devreme decat este planificat in zona de explorare, prin preluarea de perimetre de gaze de sist, Gheorghe a afirmat: "Ne vom... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 18:00
Un numar de 11 tari europene au identificat zone potentiale cu gaze de sist, iar o parte dintre ele au demarat lucrari de explorare, printre acestea aflandu-se Austria, Bulgaria, Germania si Ungaria, noteaza portalul infogazedesist.eu, proiect lansat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in cadrul unei campanii de informare si dezbatere publica privind gazele de sist.
Potrivit informatiilor citate, in prezent, Austria are in derulare activitati de explorare a gazelor de sist, iar in acest sens compania OMV cerceteaza un bazin langa Viena.
In Bulgaria, exista interdictii prin moratoriu privind aplicarea metodei "fracking" (fracturare hidraulica, n.r.), insa explorarea este in plina desfasurare in zona Novi Pazar, concesiune Chevron, precum si in alte cinci perimetre.
Desi are un potential enorm, evaluat la 5,1 trilioane metri cubi gaze de sist, Franta nu a autorizat explorari din cauza presiunilor celor din Green Party care l-au determinat pe presedintele Hollande sa mentina interdictia, in pofida rezultatelor studiului guvernamental "Raportul Gallois" care avizeaza utilizarea fracturarii hidraulice.
Pe de alta parte, Germania a concesionat o suprafata de 3.000 kmp companiei Exxon Mobil in bazinul Saxoniei de Jos, unde sunt planificate sa fie executate zece sonde de explorare.
Datele publicate pe infogazedesist.eu arata faptul ca Ungaria a forat, in anul 2009, prima sonda in Bazinul Mako (Mako Trough), iar lucrarile au fost realizate de... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 12:09
Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor europene in privinta explorarii gazelor de sist, discutiile privind exploatarea lor urmand sa fie reluate dupa rezultatele etapelor de explorare, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
"Am discutat cu mai multi colegi din Uniunea Europeana, cu state precum Polonia, Belgia. Toate au o pozitie unitara in privinta gazelor de sist, care se refera la posibilitatea explorarilor, pentru a sti care este miezul discutiilor. Si in Romania se discuta in acelasi mod.
Guvernul este dispus sa accepte explorarile. Dureaza o perioada. Este posibil ca in aceasta perioada tehnologiile sa se imbunatateasca pentru a evita mai tarziu efectele exploatarilor. Daca vorbim de explorare, cred ca este nevoie sa o facem, nu afecteaza nici mediul, nici viata. Este de datoria noastra sa stim daca continuam dezbaterea si in ce mod", a afirmat Varujan Vosganian.
Activitatea de prospectare a zacamintelor de gaze de sist va ocoli ariile protejate, se va derula la o distanta de cel putin un kilometru de tarmul Marii Negre si nu va avea loc in orase sau zone locuite, se mentioneaza intr-un document informativ pus, recent, la dispozitia AGERPRES de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Totodata, operatiunile de explorare ce urmeaza prospectiunilor nu vor implica utilizarea procedeului fracturarii hidraulice.
In plus, la initativa Guvernului se vor organiza dezbateri publice, in care... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:17
Grupul energetic american Chevron, care detine concesiuni pentru a efectua prospectiuni a gazelor de sist in Romania, a obtinut aprobarea pentru a efectua lucrari de explorare pe litoralul Marii Negre, au declarat miercuri pentru AFP surse din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis autorizatii de studii seismice pentru blocurile Costinesti si Vama Veche", sustin sursele AFP. Potrivit acestora, autorizatiile permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adancime de 10 pana la 15 metri.
Aceste autorizatii ar fi fost eliberate la mijlocul lunii aprilie, in pofida controverselor provocate de metoda de extractie a gazului de sist prin fracturarea hidraulica. Din punctul de vedere al organizatiilor semnatare, aplicarea metodei fracturarii hidraulice genereaza riscuri asupra carora trebuie sa se pronunte intreaga comunitate, dupa o analiza extrem de atenta si riguroasa.
Anterior, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca din punct de vedere tehnic orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele privind protectia mediului. "Atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-au solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a explicat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a precizat ca pentru a se... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:16
Peste 8.000 de persoane din mai multe judete ale tarii, intre care preoti, dar si oameni politici, au protestat, miercuri dupa-amiaza, la Barlad, fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist in Romania, mitingul de protest incheindu-se cu un mars pe strazile municipiului.
Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad a organizat un nou miting de protest in municipiul Barlad, al treilea in ultimul an, fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist in judetul Vaslui, manifestatie la care au participat peste 8.000 de persoane, inclusiv preoti si oameni politici.
Ca si la actiunile similare din primavara anului trecut, protestatarilor din judetul Vaslui li s-au adaugat oameni din judetele Constanta, Galati, Buzau, precum si din municipiul Bucuresti.
Dupa ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Politiei si a Jandarmeriei, distanta dintre Fabrica de Confectii si Piata Civica din Barlad, manifestantii s-au oprit in fata Primariei din localitate, unde au dat citire unei proclamatii impotriva exploatarii gazelor de sist.
"Prin aceasta proclamatie - protest, nu am cerut nimic altceva decat sa fim consultati, ca si societate civila, pe marginea acestui subiect atat de important, explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice. Din toate consultarile si discutiile pe care le-am avut pana acum cu specialisti in domeniu, lucrurile sunt foarte grave. Pana acum, materialele prezentate de GISC in diversele intalniri publice nu au... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 08:21