Chevron a primit autorizatia de a explora gaze de sist in Constanta

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:16
2176 citiri
Chevron a primit autorizatia de a explora gaze de sist in Constanta

Grupul energetic american Chevron, care detine concesiuni pentru a efectua prospectiuni a gazelor de sist in Romania, a obtinut aprobarea pentru a efectua lucrari de explorare pe litoralul Marii Negre, au declarat miercuri pentru AFP surse din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis autorizatii de studii seismice pentru blocurile Costinesti si Vama Veche", sustin sursele AFP. Potrivit acestora, autorizatiile permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adancime de 10 pana la 15 metri.

Aceste autorizatii ar fi fost eliberate la mijlocul lunii aprilie, in pofida controverselor provocate de metoda de extractie a gazului de sist prin fracturarea hidraulica. Din punctul de vedere al organizatiilor semnatare, aplicarea metodei fracturarii hidraulice genereaza riscuri asupra carora trebuie sa se pronunte intreaga comunitate, dupa o analiza extrem de atenta si riguroasa.

Anterior, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca din punct de vedere tehnic orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele privind protectia mediului. "Atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-au solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a explicat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a precizat ca pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai intai sa se faca explorarea gazelor de sist, proces care dureaza 5 ani. "Ca sa ajungem la exploatare trebuie sa vedem daca avem aceasta resursa si unde o avem. Ori fara explorare nu avem cum sa identificam, deocamdata suntem in faza de explorare. Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru ca nu exista niciun fel de risc", a spus Rovana Plumb.

Chevron, care intentioneaza sa demareze lucrarile de explorare in a doua jumatate a acestui an, a promis ca va investi mai multe zeci de milioane de dolari in exploatare daca vor fi descoperite zacaminte importante.

Potrivit estimarilor Agentiei americane de informatii privind energia, Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve de gaze de sist de 538 de miliarde de metri cubi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#explorare gaze sist Constanta, #autorizatie Chevron gaze Constanta, #autorizatii Mediu Chevron , #Gaze naturale