Chevron atacat in instanta de ONG-uri care cer anularea acordurilor de explorare

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 16:40
2144 citiri
Chevron atacat in instanta de ONG-uri care cer anularea acordurilor de explorare
Imagine din timpul protestelor pe tema gazelor de sist

Patru ONG-uri cer magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti anularea acordurilor in baza carora compania Chevron a primit dreptul de explorare a gazelor de sist in perimetrul Barlad si in trei zone din judetul Constanta.

"Procesul este in faza in care partile administreaza probe, in sensul ca fiecare dintre parti depune acte, noi ca sa dovedim ca gazele de sist nu sunt bune, Chevron ca sa dovedeasca cat de bune sunt ele. In plus, trebuie sa cerem niste acte care au stat la baza acestor acorduri petroliere, care au fost emise de Guvern si de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, acte care nu sunt inca la dosar", a declarat, miercuri, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Asociatiile care au actionat in instanta Guvernul, compania Chevron si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sunt Salvati Bucurestiul, Euro-Agora, Romania Dreapta, Greenpeace CEE Romania si Pro Vulcan. Aceasta din urma a fost insa scoasa din cauza ca nu este inregistrata ca ONG.

Potrivit reprezentantilor organizatiilor reclamante, acordul petrolier pentru perimetrul Barlad a fost dat printr-o Hotarare de Guvern in anul 2004, in timp ce pentru cele trei perimetre din judetul Constanta, respectiv Adamclisi, Vama Veche si Costinesti, acordurile petroliere s-au dat in 2012.

"In cadrul termenului de azi (miercuri, n.r.) am depus legea prin care Parlamentul francez a dispus, pe o perioada nedeterminata, sa opreasca toate explorarile si exploatarile gazelor de sist in Franta si prin care suspenda toate avizele pe care Guvernul francez le daduse deja, inclusiv o decizie foarte recenta a Curtii Constitutionale Franceze, care spune ca aceasta lege este constitutionala. Am mai depus o hotarare foarte recenta a Parlamentului European, care spune ca trebuie sa se modifice directiva pentru elaborarea raportului de mediu, special pentru gaze de sist, pentru ca ele, nefiind incluse in dreptul european, in momentul in care s-a dat aceasta directiva si, odata cu acordul petrolier, ele puteau fi exploatate fara vreo mare constrangere", a mai spus Nicusor Dan.

Pe de alta parte, avocatul companiei Chevron a depus, la termenul de miercuri, un CD in care este prezentat procedeul de explorare a gazelor de sist.

Urmatorul termen a fost stabilit de judecatori la 20 noiembrie.

Compania Chevron este autorizata de stat sa exploreze gaze de sist in Vaslui

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

In 14 octombrie, localnicii din Silistea au protestat in fata perimetrului din comuna Pungesti, unde compania Chevron si-a adus primii specialisti cu care sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.

Reprezentantii companiei Chevron si-au retras, in aceeasi zi, specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

Prima sonda de explorare ar urma sa fie amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Forajul de la Silistea se executa in baza contractului de concesionare incheiat intre ANRM si Regal Petroleum PLC, aprobat HG 2283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011 s-a aprobat transferul integral din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petroliera in perimetrul V-2 Barlad catre SC Chevron Romania Exploration and Production SRL.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism in judetul Vaslui pentru explorarea solului in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist, doua obtinute la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an impreuna cu cel de la Silistea si unul in urma cu doua luni. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.

In Constanta au inceput prospectiunile, o etapa premergatoare explorarii gazelor de sist

Chevron a mai primit licente pentru trei blocuri pe uscat situate in regiunea Constanta - perimetrele 17, 18 si 19.

In 18 octombrie, Mihai Mitroi, vicepresedintele companiei Prospectiuni, a declarat ca prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist in sudul judetului Constanta au inceput si vor dura aproximativ un an, precizand ca suprafata zonelor prospectate insumeaza peste o mie de kilometri liniari.

El a precizat ca dupa incheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupa de explorarea gazelor de sist in judetul Constanta.

Mihai Mitroi a afirmat ca prospectiunile se vor face doar pe terenurile agricole ale comunelor din sudul Dobrogei si ca nu se va intra in interiorul acestora si nici in zona de litoral.

"Incercam sa ocolim localitatile, acolo nu putem sa facem lucrurile cum trebuie, nu putem intra in mijlocul localitatii cu utilajele noastre. In toate localitatile din sudul Dobrogei, cu exceptia celor care sunt pe litoral. De exemplu, nu are sens sa ne ducem in zona Costinesti, Vama Veche, Venus, Mangalia, nu intram acolo", a mai spus Mihai Mitroi.

El a declarat ca pe teritoriul fiecarei comune unde se fac prospectiuni au avut loc intalniri cu localnicii, carora li s-a explicat in ce constau lucrarile si ca proprietarii terenurilor pe care vor fi instalate echipamente vor fi despagubiti.

Conform datelor de pe site-ul Chevron, dupa incheierea studiului seismic urmeaza forarea unei sonde de explorare si evaluarea si testarea informatiilor obtinute de sonda de explorare. Etapa de explorare a gazelor de sist dureaza aproximativ patru-cinci ani.

#acord explorare Chevron, #proces Chevron ONG, #anulare acorduri Chevron , #Gaze naturale