Oficialii americani au sporit presiunile asupra Uniunii Europene pentru a rezolva problemele din domeniul agriculturii, acesta fiind cel mai recent efort al autoritatilor SUA de a include produsele agricole in negocierile cu blocul comunitar, transmite Reuters.
Negociatorii UE sustin ca nu vor sa includa agricultura in discutiile bilaterale, in cadrul negocierilor demarate de SUA pentru a obtine conditii mai bune pentru comert.
De asemenea, negociatorii din SUA vor sa incheie un nou acord cu Japonia, iar saptamana aceasta se intalnesc cu negociatorii din China pentru un pact separat.
Adresandu-se participantilor la un forum organizat joi de Departamentul american al Agriculturii (USDA), Gregg Doud, negociatorul sef in domeniul agricol de la Biroul pentru politici comerciale al SUA, a afirmat ca "este timpul ca UE sa se implice in program" pentru a rezolva problemele legate de biotehnologie sau organismele modificate genetic (OMG).
"Nu-mi pot exprima frustrarea legata de agricultura europeana si de modul in care ei discuta despre probleme cum ar fi biotehnologia si hormonii din carnea de vita. Politicienii lor, atunci cand le pui o intrebare, raspund: 'Ei bine, poate ar trebui sa verific informatia cu cei de la Greenpeace inainte de a raspunde'", a declarat oficialul SUA.
Washingtonul sustine ca procesul indelungat din UE pentru aprobarile in domeniul biotehnologiei incetinesc inovatiile si afecteaza accesul SUA la piata europeana.
Seful statului american... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 10:27
Negociatorii Uniunii Europene au anuntat miercuri ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
In prezent, circa 80% dintre plati sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploatatii, intrucat mai multe state europene leaga inca suma alocarilor de nivelurile de productie atinse la inceputul anilor 2000, un mod de calcul care favorizeaza marile exploatatii intensive, transmite Reuters.
Potrivit reformei, multe din marile ferme europene, in special cele din Franta, Spania si Italia, vor pierde pana la 30% din subventiile pe care le primesc in prezent pentru a permite o alocare mai echitabila a subventiilor in cadrul UE. In plus, cotele UE la productia de zahar vor lua sfarsit incepand din luna octombrie 2017, a declarat un oficial UE implicat in discutii.
Sistemul vechi de 45 de ani al cotelor de productie si preturilor minime la sfecla de zahar au fost criticate pentru crearea unor deficiente artificiale in aprovizionarea cu zahar a Europei si limitarea exporturilor UE din cauza prevederilor referitoare la subventiile incorecte.
"Avem un acord de principiu cu privire la reforma PAC intre negociatori, acord care trebuie confirmat de Parlamentul European si guvernele europene", a declarat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Acesta a adaugat ca nu se asteapta la... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:50
Romania ar putea sa primeasca pentru agricultura, in urmatorul exercitiu financiar multianual 2014 - 2020, un buget cu aproape sapte miliarde de euro mai mare decat cel actual, ajungand la 21 miliarde de euro, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.
"Agricultura ar urma sa primeasca circa 400 miliarde de euro din cele 1.025 de miliarde de euro cat este bugetul european, iar agriculturii romanesti ar urma sa-i revina un buget cu aproape sapte miliarde de euro mai mare decat bugetul actual din 2007 - 2013. Daca in prezent avem 13,5 miliarde de euro, pentru perioada urmatoare bugetul ar fi de 21 de miliarde de euro", a spus Irimescu, prezent la dezbaterea "Romania si Reforma Politicii Agricole Comune. Impact si Oportunitati".
Potrivit acestuia, majorarea bugetului are loc pe fondul cresterii graduale pentru platile directe, care ar ajunge la 100% in 2016, si unei cresteri de 20 de euro/ha datorita convergentei, procesul prin care platile directe incearca sa se alinieze la nivel european.
"Cineva s-ar intreba despre ce aliniere este vorba daca un agricultor olandez beneficiaza de 459 de euro, iar agricultorul roman de 180 de euro, insa aici discutiile sunt mai profunde. Este cert ca daca platile sunt la acest nivel, asta este din cauza faptului ca, in perioada de referinta, cand s-au negociat sumele pentru Romania, noi am avut performante slabe in ceea ce priveste productivitatea la hectar", a explicat... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 19:27
Desi subliniaza ca Uniunea Europeana nu este confruntata cu riscul unei crize alimentare pe termen mediu, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, este de parere ca, pe termen lung, aceasta este posibila.
"La nivel mondial cererea de alimente este in crestere, o crestere structurala, cauzata, in primul rand, de cresterea populatiei", a declarat Dacian Ciolos, pentru Ziare.com.
In timpul ultimei sale vizite in Romania, comisarul european s-a intalnit cu fermierii romani, carora le-a spus ca noua politica agricola comuna va propune si o schema de restructurare, care va permite modernizarea micilor ferme romanesti.
In plus, "micii fermieri vor putea beneficia de serviciile de consultanta si sprijin pentru dezvoltare economica, dar si de finantari de pana la 15.000 de euro pe ferma, acordate intr-un mod mai simplu, pentru pornirea unei afaceri".
Citeste mai multe despre Ciolos: Problema unei crizei alimentare se poate pune, pe termen lung pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 15:07