Parlamentul a votat, saptamana trecuta, eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2020. In timpul dezbaterilor, Lia Olguta Vasilescu a declarat ca si PSD a facut acest lucru, dar pretul benzinei si al motorinei tot nu a scazut. Dar oare ce ne arata statisticile?
"Supraacciza... am eliminat-o si noi si ne-am trezit ca pretul la pompa nu a scazut. Pot sa pun pariu ca nici acum nu o sa scada. Chiar si Guvernul, printr-o nota interna, va roaga sa nu votati aceasta lege si sa nu eliminati supraacciza. (...)
O sa vedeti si dumneavoastra, cand o sa produca efecte aceasta lege, ca degeaba am eliminat supracciza, ca pretul la pompa nu a scazut si nu am facut altceva decat sa bagam in buzunarul marilor companii niste bani pe care ar fi trebuit sa ii ia statul. Dar daca nu ii vreti, nu e niciun fel de problema", a precizat social-democrata Lia Olguta Vasilescu, fost ministru al Muncii.
In ciuda acestor avertismente, cei din PSD au sustinut demersul liberalilor si au votat proiectul de lege, care a trecut astfel de Parlament. Acum se afla la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Ce ne arata statistica
Guvernul PSD condus de Victor Ponta este cel care a introdus supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, in 2014, scopul declarat fiind acela de a strange fonduri suplimentare pentru investitii in infrastructura.
Dar banii nu au ajuns sa fie folositi in acest scop, fiind virati direct la bugetul de stat. Pana si Ponta a recunoscut ca... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 08:13
Consiliul Concurentei va monitoriza piata carburantilor, astfel incat eliminarea supraaccizei sa duca la o scadere corespunzatoare a preturilor in benzinarii, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta.
"Vom monitoriza piata pentru a vedea comportamentul actorilor economici incepand cu momentul in care se reduce acciza. Din istoricul pe care il avem analizand acest sector a reiesit ca modificarile s-au transmis pana acum in pret.
Adica atunci cand acciza a fost majorata, la fel s-a intamplat cu pretul la pompa, iar, cand acciza a fost redusa, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzator. Deci istoria nu ne face sa fim alarmisti", a aratat Chiritoiu pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, companiile petroliere risca amenzi usturatoare daca nu ieftinesc carburantii la pompa, odata cu reducerea accizei.
Vara trecuta, Consiliul Concurentei a publicat rezultatele unei analize pe piata carburantilor, din care a reiesit ca exista o concurenta redusa in acest sector, fapt care se reflecta asupra nivelului preturilor in benzinarii.
Liderul pietei, OMV Petrom, care detine jumatate din cota de piata, este cel care dicteaza de fapt pretul, iar restul companiilor asteapta miscarile strategice ale Petrom pentru a decide modul in care modifica pretul carburantilor.
In urma anchetei, Consiliul Concurentei a recomandat ca toate companiile petroliere sa afiseze simultan majorarea preturilor la carburanti, astfel incat firmele sa nu se influenteze... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 15:38
Pretul benzinei si motorinei va scadea, de anul viitor, dupa eliminarea supraaccizei la carburanti cu peste 20 de lei la un plin de combustibil de 60 de litri, a declarat deputatul PNL Robert Sighiartau.
El a precizat ca foarte multi transportatori, desi platesc taxe la bugetul de stat, prefera sa alimenteze camioanele in alte tari, pentru ca in Romania pretul carburantului este mult prea mare.
"Foarte multi transportatori, companiile de transport din Romania, care platesc taxe la bugetul de stat, nu isi alimentau camioanele din Romania, pentru ca pretul la combustibil era mai scump din cauza acestei supraaccize, decat in alte tari europene mult mai dezvoltate, in care venitul mediu al oamenilor este mult mai ridicat.
Daca faceti un calcul, supraacciza insemna 0.32 centi, cu TVA aferent inseamna 0,38 centi pe litru. Daca se face un calcul la un plin de 60 de litri, inseamna peste 20 si ceva de lei la un plin de combustibil", a subliniat Robert Sighiartau dupa votul din Camera Deputatilor privind eliminarea supraaccizei la carburanti.
Intrebat daca este adevarat ca Ministerul de Finante a transmis ca prin eliminarea acestei supraaccize se incalca o directiva europeana, Robert Sighiartau a precizat ca a discutat cu Florin Citu pe aceasta tema si nu exista nicio problema.
"Florin Citu a fost semnatar al acestui proiect de lege, am discutat cu el inainte de dezbaterile din Comisia de Buget-Finante, nu este nicio contradictie cu directivele CE, pentru ca inclusiv... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 15:43
Consiliul Concurentei analizeaza, impreuna cu Ministerul Finantelor, posibilitatea de a plafona pretul carburantilor, in contextul intentiei Guvernului de a elimina supraacciza, a declarat, marti, pentru AGERPRES, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Este o idee recenta si ne vom consulta cu Ministerul Finantelor pe aceasta tema. Mi se pare absolut legitima intentia Guvernului de a se asigura ca reducerea de taxe se reflecta si la pompa", a spus Chiritoiu.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a analizat pana acum mai multe situatii in care taxele aplicate unor produse au scazut sau au crescut, precum reducerea TVA la paine, iar analizele au aratat ca aceste scaderi sau cresteri se reflecta si in preturile finale.
"Vom analiza daca de aceasta data este cazul sa luam masura plafonarii. Legislatia nationala prevede situatii in care preturile pot fi plafonate sau inghetate, iar o astfel de masura este compatibila cu legislatia europeana", a aratat oficialul Concurentei.
El a adaugat ca masura plafonarii preturilor s-a mai aplicat de doua ori pana acum in Romania, cel mai recent in cazul politelor RCA, iar Comisia Europeana nu a considerat ca aceasta masura ar fi fost ilegala.
Chiritoiu a precizat ca analiza sectoriala pe care o deruleaza Consiliul Concurentei in ceea ce priveste pretul carburantilor va fi gata in curand, iar raportul va fi facut public la inceputul anului viitor.
"Datele arata ca variatia barilului de titei se... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 17:20
Guvernantii se fac ca nu vad scumpirile de la pompa, in speranta ca vor convinge populatia sa treaca cu vedere aplicarea supraaccizei la carburanti si efectele ei. Numai ca asa ceva e greu de ignorat, caci fiecare sofer va baga mai adanc mana in buzunar atunci cand va alimenta, iar fiecare roman va observa ca va da mai multi bani pe alimente. Oricat de mult ar incerca membrii Guvernului sa o nege, realitatea e una.
Luni, 1 octombrie, se aplica a doua etapa a supraaccizei la carburanti. Iar daca ar fi sa ii dam crezare ministrului de Finante, Ionut Misa, preturile ar trebui sa creasca cu 0,16 bani pe litru.
Va reamintim ca spunea acesta la 30 august, cand a fost adoptata ordonanta de urgenta cu pricina: "Am facut o analiza, accizele vor creste, termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, data la care va fi o crestere de 0,16 bani pe litru, pentru toate cele trei categorii de combustibili, si data de 1 octombrie va fi o data la care va creste cu inca 0,16 bani pe litru pentru cele trei categorii. Aceasta masura se realizeaza in etape, pentru a nu se crea un soc la nivelul consumului", a spus Misa la acea vreme.
Insa lucrurile nu au fost asa cum a preconizat ministrul Finantelor. De la 1 septembrie pana la 15 septembrie, pretul carburantilor a crescut cu 30-40 bani pe litru.
Asa ca am fost curiosi sa vedem care e situatia acum, dupa implementarea celei de-a doua etape a supraaccizei.
Am comparat preturile afisate pe 27 septembrie cu cele afisate pe 1... mai mult
Luni, 02 Octombrie 2017, ora 07:23
4Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a fost intrebat, marti, despre scumpirea combustibililor ca urmare a majorarii accizei prin decizia Guvernului Tudose, dand un raspuns socant.
"Sincer, nu am urmarit care este pretul la pompa", a fost reactia ministrului.
Acesta a reiterat ca atunci cand la nivelul Guvernului a fost facuta o analiza pe posibile efecte ale majorarii acccizei s-a tinut cont de faptul ca la scoaterea supraaccizei pretul la pompa nu a scazut.
El a precizat ca vor urmari in perioada urmatoare daca aceasta crestere de pret o sa se regaseasca in profitul companiilor care platesc impozite la stat.
"Nu pot sa comentez declaratiile premierului. Eu am incredere in declaratiile premierului si in faptul ca se vor lua niste masuri si se vor face niste analize", a adaugat ministrul Finantelor.
Amintim ca saptamana trecuta pretul carburantilor a crescut cu aproape 10 bani pe litru, ca urmare a majorarii accizei prin decizia Guvernului Tudose, aceasta fiind doar o etapa, urmand sa mai avem parte de o scumpire oficiala peste doua saptamani.
In urma acestul lucru, patronatele din transporturi au solicitat Executivului sa gaseasca o solutie pentru transportul comercial, respectiv returnarea unui coeficient din supraacciza, iar la inceputul lunii octombrie vor merge iar la Guvern pentru a discuta despre asta. ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor, intrebat de scumpirea carburantilor: Sincer, nu am urmarit care este pretul la pompa. Am incredere... mai mult
Marti, 19 Septembrie 2017, ora 15:37
In noaptea ce tocmai a trecut, pretul carburantilor a crescut cu aproape 10 bani pe litru, ca urmare a majorarii accizei prin decizia Guvernului Tudose. A fost, insa, doar o etapa, urmand sa mai avem parte de o scumpire oficiala peste doua saptamani.
Nu a fost insa prima scumpire din ultimele doua saptamani, ci a doua. Anterior, pretul benzinei si motorinei crescuse, la inceputul lunii, cu circa 10 bani pe litru.
Spre exemplu, relateaza Profit.ro, in cazul OMV Petrom, cresterea este de peste 19 bani pe litru, de la inceputul lunii septembrie, toate sortimentele fiind acum peste 4,6 lei.
Asta in conditiile in care ministrul de Finante, Ionut Misa, estimase o scumpire de 16 bani, in prima etapa din 15 septembrie a majorarii accizei.
La un alt mare jucator de pe piata din Romania, Rompetrol, pretul benzinei si motorinei crescuse, insa, cu 22-23 de bani pe litru, de la inceputul lunii pana pe 14 septembrie, deci inainte de prima etapa a majorarii accizei. Si aici, toate sortimentele de combustibil au trecut de 4,5 lei.
De remarcat, insa, ca in aceasta perioada si pretul petrolului s-a majorat cu peste 8%, de la 49,56 de dolari (30 august) pana la 53,63 de dolari (13 septembrie).
Amintim ca, pe 30 august, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru reintroducerea supraaccizei la combustibili. Atunci, ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus ca pretul combustibilului va creste in total cu 32 de bani, dupa majorarea accizei.
Pe 12 septembrie, premierul a... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 09:43
Europarlamentarul PMP Siegfried Muresan afirma ca premierul Mihai Tudose "se contrazice de la o afirmatie la alta" cand se refera la introducerea accizei la carburant.
"Prim-ministrul Mihai Tudose a demonstrat astazi inca o data intregii tari ca declaratiile sale publice nu valoreaza nici cat un litru de benzina neaccizata.
Dupa ce in data de 9 august spunea ca introducerea supraaccizei la carburant nu va afecta viata romanilor ('Nu va influenta negativ viata romanilor. Pot sa-i asigur!'), astazi, intrebat fiind ce parere are de faptul ca pretul la carburant a inceput deja sa creasca, prim-ministrul Tudose a raspuns ca 'este problema lor', adica a comerciantilor de carburant", afirma europarlamentarul intr-un comunicat remis presei.
Potrivit acestuia, prim-ministrul Tudose "fuge de raspundere" si nu vrea sa recunoasca greseala pe care a comis-o.
"L-am avertizat inca de pe atunci pe prim-ministrul Tudose ca pretul carburantilor nu va creste brusc, imediat dupa introducerea suprataxei, ci va creste constant pana la introducerea accizei, lucru care, iata, se si intampla. In acest mod PSD si ALDE vor sa ne minta, spunand ca acciza nu a influentat pretul carburantilor si ca cei care comercializeaza carburantii au majorat preturile de capul lor.
In realitate, vorbim de companii care functioneaza pe baza de profit si care nu sunt dispuse sa intre pe pierderi doar pentru a acoperi gaurile la buget pe care Guvernul iresponsabil PSD - ALDE le face pentru a indeplini... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 19:21