Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, un curs de referinta de 4,7789 lei/euro, in scadere cu 0,01% fata de valoarea atinsa marti. Pretul aurului a ajuns la un nivel record, iar francul elvetian a atins cea mai mare valoare din ianuarie 2015 pana in prezent.
In 21 noiembrie 2019, euro a atins 4,7808 lei, acesta fiind cel mai mare nivel anuntat vreodata de BNR.
Marti, euro a urcat la 4,7793 lei.
Vineri, euro a coborat la 4,7789 lei.
Pretul gramului de aur a crescut de la 208,5985 lei la 213,7734 lei. Acesta este cel mai mare nivel anuntat vreodata de BNR, peste vechiul record de 212,9744 lei/gram, anuntat in 3 septembrie 2019.
Cursul francului elvetian a crescut de la 4,4033 lei la 4,4084 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 27 ianuarie 2015, cand a fost 4,4269 lei.
Citeste mai departe despre "Curs valutar: Euro scade spre 4,77 lei. Pretul aurului atinge un nou record" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 13:32
Cererea globala de aur va creste in 2019 pana la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, in conditiile in care consumul ridicat de metal galben al producatorilor de bijuterii va compensa pentru scaderea achizitiilor de aur ale bancilor centrale, sustin analistii de la firma de consultanta Metals Focus, informeaza Reuters.
In total, lumea va consuma in acest an 4.370 de tone de aur, cea mai mare cantitate de dupa 2015, si in crestere usoara fata de cantitatea de 4.364 de tone in 2018, sustine firma de consultanta Metals Focus. Aceeasi firma prognozeaza ca pretul mediu al aurului va fi de 1.310 dolari uncia in acest an, in crestere fata de 1.268 dolari uncia in 2018, acesta fiind cel mai ridicat pret inregistrat dupa 2013.
In timp ce consumul de aur pentru bijuterii va creste cu 3% in acest an pana la 2.351 tone, gratie unei cresteri de 7% in India si unui avans de 3% in China, primele doua mari piete din lume, care vor compensa pentru scaderea cererii in Orientul Mijlociu, sustin analistii de la Metals Focus. In schimb, achizitiile de aur ale sectorului oficial, care au crescut cu aproape 75% in 2018 gratie achizitiilor facute de bancile centrale pentru a-si diversifica rezervele, vor scadea cu 9% in acest an pana la 600 de tone, se arata in raportul mentionat. De asemenea, cererea de aur pentru investitii va ramane practic nemodificata comparativ cu 2018 la 1.082 tone.
In ceea ce priveste oferta mondiala de aur, raportul Metals Focus sustine ca aceasta va... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 11:12
Separarea francului elvetian de moneda unica europeana a generat o serie de socuri in pietele internationale, dar spectacolul este departe de a se fi incheiat, se tem analistii financiari.
Dincolo de incercarile disperate ale oficialilor din Banca Nationala a Elvetiei de a tempera apetitul investitorilor pentru plasamentele in franci, o noua politica monetara a echipei conduse de Thomas Jordan este in masura sa destabilizeze si mai mult pietele internationale.
Intr-un interviu acordat agentiei Sputnik News, traderul independent Florian Grummes considera ca banca centrala elvetiana se va orienta spre piata metalelor pretioase in scurt timp.
"Elvetia s-a intors in punctul mort"
Pentru Grummes, decizia luata de bancherii elvetieni este un semn clar ca piata aurului va fi suprasolicitata in curand. Iar incercarea bancii centrale de a reveni la politica de refacere a rezervei de aur va duce la o crestere destul de rapida a pretului unciei.
"In momentul de fata, Banca Nationala a Elvetiei s-a intors in punctul mort din noiembrie, marcat de desfasurarea referendumului pentru consolidarea monedei prin cresterea rezervei de aur.
Una din variantele de atunci era ca banca sa foloseasca rezervele valutare pentru acest lucru. Acum, dupa ce francul elvetian nu mai este legat de euro, le va fi mult mai usor sa recurga la aceasta masura", apreciaza Florian Grummes.
Acesta anunta, de altfel, ca se inregistreaza deja o cerere destul de mare de aur din partea... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 18:00
Principalul broker de pe piata americana a aurului, GoldCore, isi indeamna clientii sa mizeze din plin pe aur, pentru a acumula venituri in cursul acestui an.
Peisajul economic nesigur si turbulent de la inceputul anului canalizeaza tot mai mult atentia investitorilor asupra metalului pretios.
"Detinerea aurului in 2015 va proteja si va genera venituri asa cum a facut de-a lungul istoriei. Actualul climat economic este mai instabil decat a fost in tot timpul vietii noastre.
Volatilitatea pietelor si turbulentele sunt deja o certitudine, la fel si devalorizarea valutei. O noua criza financiara pare sa se apropie si problema nu mai este daca aceasta se va intampla, ci mai degraba cand", a afirmat Mark O'Byrne, director general la GoldCore, pentru agentia moscovita Sputnik News.
1.300 de dolari, pragul psihologic
In ultima zi a saptamanii trecute, pretul unciei de aur s-a apreciat cu peste 4,5%, atingand valoarea de 1.280 de dolari.
Pentru multi analisti, pragul estimat pentru tranzactiile acestui an se situeaza la peste 1.300 de dolari, dar cresterea ar putea sa fie facuta in trepte.
"Aurul s-a apreciat destul de mult in aceste prime saptamani ale anului, iar o corectie a pretului in termen scurt nu este exclusa. Cu toate acestea, tinand cont de riscurile macroeconomice, sistemice, geopolitice si monetare din ziua de astazi este de asteptat ca pretul aurului sa creasca constant in cursului acestui an", a mai spus O'Byrne.
Directorul GoldCore vede... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 19:05
Pretul aurului va creste in acest an cu 30%, sustine unul dintre cei mai controversati investitori, Marc Faber, care prezice o revenire a pretului aurului aproape de cotatia record atinsa in septembrie 2011.
Dr. Doom, asa cum este cunoscut Faber, a afirmat, cu ocazia prezentarii strategiei globale a Societe Generale de la Londra, ca plasamentele in aur se vor dovedi extrem de rentabile in cursul acestui an, precizeaza revista Market Watch.
Aurul castiga teren
"Sunt convins ca pretul aurului va urca substantial in 2015. Sa zicem undeva spre 30%. Supriza cea mare o reprezinta pierderea increderii investitorilor in bancile centrale, iar cand acest lucru se va intampla este bine sa ai banii bagati deja in aur, argint sau platina. Este lucrul pe care eu l-as face", a precizat Marc Faber in cadrul intalnirii de la Londra. In prezent, aurul se tranzactioneaza cu 1237,80 dolari uncia.
Metalul pretios a pierdut 35 de procente in ultimii trei ani si jumatate, varful fiind atins in septembrie 2011 la cotatia de 1900 de dolari/uncie.
Desi considerat unul dintre cele mai slab performante active din ultimii ani, ca urmare a deprecierilor successive de 28% in 2013 si 1,5% anul trecut, aurul a inceput sa castige teren odata cu inceputul acestui an.
Pe piata contractelor futures la 30 de zile, aurul a inregistrat deja o crestere de 4,1% depasind chiar profitabilitatea data de investitiile in dolarul american.
Neincrezator in economia americana
"Bunurile sunt... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 09:50
Aurul pare sa straluceasca mai bine in tranzactiile derulate de la inceputul anului, spre deosebire de petrol si de moneda europeana, de cand Grecia starneste tensiuni politice la marginea zonei euro.
Goana dupa aur a investitorilor pare, de fapt, sa fie o constanta declansata de instabilitatea economica sau politica din orice colt al lumii, considera analistii postului CNN.
"Grexit", sinonim cu febra aurului
Speculatiile privind eventuala victorie a partidului Syriza in Grecia si iesirea tarii din zona euro au dus deja la inventarea unui nou termen in jargonul bursier: "Grexit".
In atitudinea investitorilor, "Grexit" se traduce prin achizitii masive de aur de pe piata, metalul pretios fiind intotdeauna bine cotat in momentele de tensiune politica.
Recordul a fost atins in 2011, moment in care Grecia si-a dezvaluit complet fragilitatea economica, aurul ajungand la 1900 dolari/uncie.
Din acel moment si pana in prezent, pretul aurului a inregistrat caderi succesive, pana la 1210 dolari/uncie, cu 60% mai putin fata de clipa de glorie.
O crestere de 10% a fost inregistrata si in 2014, pe fondul slabiciunii economice manifestate de cele 5 piete emergente fragile.
Aurul nebunilor
Pentru multi dintre expertii in investitii, goana dupa aur declansata in acest moment este o capcana in care nu s-ar lasa prinsi.
"Fara indoiala ca aurul pare atractiv in acest moment. Insa acest lucru se datoreaza situatiei din Grecia. Pretul aurului are tendinta de a... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:16
1Totul parea in ordine pe piata financiara, indicele Dow Jones a fluctuat doar cu 0,01%, iar S&P a coborat cu 0,05% din zona verde. Insa, vestile proaste vin din zona pretului aurului, care a coborat puternic, ajungand la cel mai mic nivel din ultimele aproape patru luni.
In ultima sedinta de tranzactionare a lunii mai, pretul aurul a pierdut mai mult de 10 dolari, el incheind la 1.246 de dolari uncia, potrivit Forbes.
Astfel, pretul aurului a coborat cu 1% si este la cel mai scazut nivel de la inceputul lunii februarie.
Miscarea aurului marcheaza un ...citeste mai departe despre "Pretul aurului se prabuseste: Ce se intampla cu metalul pretios in 2014 si 2015?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 09:44
Pretul record al aurului si criza din Europa au facut firmele care activeaza pe aceasta piata sa se orienteze catre aurul populatiei.
Pretul aurului cu livrare imediata a crescut anul trecut pe piata londoneza cu 10% si a atins pe 6 septembrie un record istoric de 1.921,15 dolari pe uncie. Cotatia a coborat cu 17% de atunci si se tranzactiona miercuri la Londra la sub 1.600 dolari pe uncie.
In Portugalia, una dintre tarile cu cele mai bogate rezerve de aur, numarul magazinelor de bijuterii, in cadrul carora functioneaza si buticuri care cumpara aur, a crescut cu 29% anul trecut fata de 2010, potrivit unui raport al Parlamentului de la Lisabona, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
In primul trimestru al acestui an, s-au deschis in medie doua astfel de magazine pe zi, se spune in raport. Cu toate acestea, in prezent, afacerile au inceput deja sa se inchida, dupa ce majoritatea eventualilor clienti si-au epuizat "rezervele" de aur si bijuterii.
Cum a evoluat piata aurului anul acesta
Oferta de aur reciclat, in care sunt incluse si bijuteriile topite, a scazut in primul trimestru cu 8% fata de nivelul din ultimele trei luni ale anului trecut, la 391,5 tone, potrivit unui raport al World Gold Council.
Cererea totala pentru aur a coborat cu 5% in primele trei luni ale anului comparativ cu intervalul corespunzator din 2011, la 1.097,6 tone. In trimestrul al doilea, cererea pentru aur a coborat mai abrupt, cu 7,1%, la 990 de tone, cu o scadere de 23% in zona... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 17:14
Uncia de aur ar putea sa ajunga la fabuloasa suma de 8.300 de dolari in primavara anului 2015, afirma Business Insider pe baza unei analize realizate de Erste Bank, folosind in calculul lor o lege economica, si anume principiul lui Pareto. Care sunt estimarile mai credibile pentru cotatia aurului in anii urmatori?
Principiul Pareto este numit, de multe ori, si "regula 80-20". Ideea de la baza principiului este ca 80% din efectele care influenteaza un lucru vin din doar 20% din cauze. Astfel, sa spunem ca 80% din populatie controleaza doar 20% din averi, sau 80% din vanzari vin din partea a doar 20% de clienti, scrie Business Insider.
Un raport al Erste Group, grup bancar de investitii din care face parte si BCR Romania, spune ca principiul Pareto poate fi aplicat si pe pietele internationale unde preturile se asteapta sa creasca, inclusiv pe cea a aurului, spune cei de la publicatia amintita.
Plecand de la teoria ca "80% din tendintele din trecut se vor manifesta pe finalul perioadei de evolutie, in ultimele 20% din zile", analistul Ronald-Peter Stoeferle spune ca uncia de aur va ajunge la 8.300 de dolari pana in 2015. Daca am presupune ca ultima perioada a tendintei incepe in august 2012 cu o cotatie de 1.600 de dolari/uncie, iar aprecierea a inceput in august 2001, ultima faza ar mai dura 29 de luni, si s-ar termina, astfel, in primavara anului 2015.
Pe baza principiului "80-20", aurul va atinge pretul de 8.300 de dolari. In anii '70, acest principiu s-a... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 14:01