Cum faci bani pe urma refugiatilor: Piata de sute de milioane de dolari, in Turcia

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 16:23
2485 citiri
Cum faci bani pe urma refugiatilor: Piata de sute de milioane de dolari, in Turcia
Foto: Wikimedia

In bazarul din Izmir si in magazinele din porturile de pe litoralul turcesc al Marii Egee un articol vestimentar s-a vandut in aceasta vara ca painea calda: vesta de salvare.

Nu este o gluma, asa cum nici inflorirea unei economii subterane in Turcia bazate pe traficul de persoane numai reprezinta un fenomen de ignorat. Criza refugiatilor genereaza averi colosale in Turcia si nimeni nu se da inapoi de la a specula momentul, relateaza New York Times.

Industrie infloritoare

Toata lumea profita in Turcia de pe urma refugiatilor. Microbuze si taxiuri efectueaza curse catre plajele pustii de unde se face imbarcarea acestora pe vasele traficantilor.

Magazinele au vitrinele pline de colaci si veste de salvare, iar recrutorii de refugiati misuna pe strazi in cautarea unor clienti pe care sa-i paseze traficantilor.

Unul dintre ei este Ahmed Abdul-Hamid, un palestinian care a fugit in urma cu un an din orasul sirian Alepp in speranta ca va reusi sa ajunga in Europa.

S-a blocat in Turcia dupa ce politia turca l-a arestat, traficantii de persoane l-au pacalit, iar la incercarea de a traversa Marea Egee de unul singur era cat pe ce sa se inece.

Norocul a inceput sa-i surada asta vara, cand un traficant l-a angajat sa recruteze refugiati din randul celor care au inundat portul Izmir.

Banii au inceput sa curga cu duiumul, in unele zile palestinianul fugar strangand chiar si cate 4000 de dolari.

Succesul lui Abdul-Hamid este doar o picatura in industria de sute de milioane de dolari care s-a dezvoltat de pe urma sosirii refugiatilor in Turcia. In Izmir, cel putin, valul de sirieni ajunsi in orasul-port se dovedeste o adevarata mina de aur.

Afaceri pe val

Izmir s-a umplut peste noapte de birouri privizorii de "asigurari" care tin pusi deoparte banii celor care doresc sa isi continue drumul spre Europa, dar si de fabrici ilegale unde sunt realizate veste de salvare ieftine si plute de cauciuc care sporesc numarul victimelor inghitite de apele marii.

Cea mai mare parte din cei aproape o jumatate de milion de refugiati care au intrat anul acesta in Europa au trecut prin Turcia, conform raportorilor ONU.

Pe masura ce in UE, criza refugiatilor naste tensiuni din ce in ce mai mari, aici nu se vede niciun semn ca cineva ar lua masuri sa opreasca invazia, atata vreme cat afacerile sunt infloritoare.

Mai mult decat oricand, presiunea valului migrationist care tranziteaza Turcia catre granitele UE pare sa fie in crestere.

Reactii controversate

In Turcia, oficalitatile sustin ca lupta din greu pentru a limita fenomenul de trafic transfrontalier de persoane. Anul acesta, au retinut 57.000 de migranti ilegali si 107 traficanti.

"Autoritatile din Turcia fac tot ce le sta in putinta pentru a combate imigratia ilegala. Comunitatea internationala mai bine ar concepe o strategie clara pentru Siria, decat sa indice acuzator spre Ankara", spune unul dintre oficialii guvernului turc.

Si, cu toate acestea, in Izmir nu se vad urmele vreunei razii recente care sa strice ritmul de traversare a Marii Egee catre plajele insulelor grecesti. In conditii optime, o traversare dureaza doar o ora.

Organizatiile internationale care monitorizeaza situatia din Turcia spun ca, in vreme ce imigrantii pompeaza bani in economia neagra sau gri din zona, cei mai castigati se dovedesc liderii retelelor de trafic, dar si acestia platesc la randul lor tribut catre fortele locale de ordine pentru a nu le fi tulburate afacerile.

De altfel, atat imigrantii, cat si traficantii de rang mic prinsi de autoritati sustin ca au dat bani unor functionari corupti pentru a fi lasati sa treaca granita.

"Se intrunesc conditiile unui dezastru perfect", constata Demetrios Papademetriou, presedintele Intitutului European pentru Politici de Migratie.

Ce-i drept, imigrantii care ajung in Turcia nu sunt saraci lipiti pamantului. Multi dintre ei si-au lichidat agoniseala de-o viata sau au apelat la rude pentru a obtine banii necesari voiajului anevoios catre Europa.

O parte au intrat in Turcia cu avionul, sosind din Irak sau Iordania. Altii au preferat sa se imbarce pe feriboturile care circula intre Liban si Turcia.

Cert este ca odata ajunsi pe pamant turcesc, aproape toti se regrupeaza spre Izmir, transformand orasul port de la Egee intr-un infloritor centru al afacerilor ilegale.

"Este vorba doar despre viitor"

Mohammed Khadra, un dezertor din armata siriana, a ajuns in Turcia cu 470 de dolari indesati in captuseala hainelor. "Este vorba doar despre viitor. Nu mai exista viata pentru noi in Siria", explica el.

Refugiatii sunt preluati de catre recrutorii traficantilor inca de la debarcarea din autobuze, in capatul bulevardului Gazi din Izmir. Sunt cateva puncte fixe unde ii vei intalni pe acesti fugari.

Cei care nu au apucat sa fie inghesuiti inca pe o barca pot fi gasiti facandu-si veacul pe trotuarele din vecinatatea zonei Basmane.

Altii cauta o mancare cat mai ieftina, la restaurantul Sinbad. In apropiere un hotel ofera locuri de cazare pe podea la 10 dolari/noapte.

La mijlocul distantei dintre Sinbad si port se insira depozitele pline de veste de salvare ce ameninta sa se dezumfle si plute de cauciuc ce pot pocni in mijlocul marii.

"Refugiatii au nevoie de ele si noi le punem la dispozitie in diferite marimi", spune o angajata a unui depozit. Doi pasi mai inclo, un tanar vanzator se lauda catre patronul sau: a vandut 80 de veste de salvare intr-o singura zi la un pret de 13 dolari/bucata.

#criza refugiati, #afaceri refugiati, #trafic refugiati Turcia, #industrie ilegala imigranti UE , #Turcia