Cel mai complex mecanism din lume: Un ceas de 5 milioane de dolari

Duminica, 20 Septembrie 2015, ora 00:00
9420 citiri
Cel mai complex mecanism din lume: Un ceas de 5 milioane de dolari
Foto: Vacheron Constantin

Elvetienii de la Vacheron Constantin au scos pe piata o bijuterie a artei orologierilor cu care au obtinut si titlul de cel mai complex ceas din lume.

Ceasul de buzunar Vacheron Constantin Reference 57260 este intr-adevar o capodopera a mecanicii fine ridicata la nivel de arta, dupa cum ramarca reporterii agentiei Bloomberg.

In lumea orologierilor si a clientilor de prim rang ai acestora exista o adevarata manie in privinta ceasurilor cu mecanisme complexe.

De fapt complexitatea unui ceas este data de functiile pe care le poate indica un astfel de orologiu, bataliile celebre de pana acum fiind date intre James Packard si Henry Graves Jr, doi orologieri care au salvat brandul Patek Phillipe.

Recordul anterior fusese stabilit de Supercomplication, un ceas de buzunar Patek Phillipe creat anul trecut de Graves.

Supercomplication a reusit sa doboare si recordul de pret pentru un astfel de ceas atingand valoarea de 24 de milioane de dolari.

Reference 57260 nu ameninta aceasta performanta, pretul sau fiind estimat la doar 5 milioane de dolari, dar bate orice record intalnit in lumea orologeriei de mare finete.

In interiorul carcasei de aur alb de 18 karate, mecanismul Reference 57260 are nu mai putin de 2800 de componente, indeplinind 57 de functii complexe.

Orologierilor de la Vacheron Constantin le-a luat aproape 8 ani pentru a dezvolta acest ceas uluitor, iar o singura privire aruncata asupra cadranelor principale si subcadranelor sale te va lamuri cat de complex a fost gandit mecanismul sau.

De la simplul rol al unui ceas obisnuit, impodobit cu cifre romane, Reference 57260 evolueaza spre a-ti arata ora in functie de zona, fusul orar de pe glob, ziua, data etc si merge pana a trece printr-un calendar ebraic, unul gregorian si unul astrologic.

Nu se opreste insa aici, asa ca abilitatile tale de a descifra misterele cadranelor iti pot dezvalui fazele lunii, asezarea zodiacala, solstitiile si echionoctiile, durata zilei si a noptii.

Ceasul indeplineste si functiile unui cronograf de top, pe langa acestea avand si o alarma reglabila ca intensitate, si alte zeci de functii care asigura o buna functionare a ceasului si trecerea acestuia de la un modul la altul.

Iti doresti un astfel de rege al ceasurilor? Ei, aici intervine problema! Vacheron Constantin Reference 57260 este unicat, fiind construit de orologierii elvetieni la comanda unui client al firmei.

De fapt, pretul sau ramane un secret, la cererea cumparatorului, dar expertii in materie apreciaza ca incredibil mecanism a costat cel putin 5 milioane de dolari.

#mecanism complex ceasuri, #cel mai complex ceas, #ceasuri lux, #ceas Vacheron Constantin Reference 57260 , #Stil de viata