Filmul "Maria, Regina Romaniei", de Alexis Sweet Cahill, a primit premiul publicului duminica, la finalul celei de-a zecea editii a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, in cadrul unei gale de inchidere desfasurata la Cinema Pro din Capitala.
Premiul i-a fost inmanat producatorului Gabi Antal, care a anuntat ca filmul va intra in cinematografe pe data de 8 noiembrie, informeaza un comunicat al organizatorilor.
Pelicula a fost prezentata in sectiunea "Avanpremierele toamnei", iar premiul, in valoare de 2.500 de euro, a fost oferit de Institutul Cultural Roman.
Castigatorul sectiunii "Une minute de vie, une minute de cinema" - filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucurestene - este filmul "Domnisoara Amelia", regizat de Ruxandra Nitescu, de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza". Echipa filmului a primit un premiu de 1.000 de lei, oferit de Unicredit Bank, si un abonament pe un an la cinemateca.
Juriul a fost alcatuit din cineastii internationali Christophe Barral, Beranger Lacoste si Kanon Fukuyama.
Filmele castigatoare ale premiului publicului dupa proiectia de duminica, de la Cinema Muzeul Taranului, cate unul din fiecare liceu au fost:
de la Colegiul National Bilingv "George Cosbuc" - filmul "Crash", de Vlad Furtuna;
de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" - filmul "Domnisoara Amelia", de Ruxandra Nitescu;
de la Colegiul National "Scoala Centrala" - filmul "Eu exist?!", de Iasmina Coman si Maria Stana;
de la... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 10:50
Prima editie Les Films de Cannes a Oradea va incepe sambata, 3 noiembrie. Cinefilii oradeni vor avea ocazia sa vada in premiera filmul care anul acesta a castigat marele premiu la Cannes, Shoplifters, de Kore-Eda Hirokazu. De asemenea vor putea viziona si cel mai in voga film romanesc al momentului, Lemonade, al regizoarei Ioana Uricaru.
Editia de la Oradea se va desfasura pe 3 si 4 noiembrie, la Teatrul Regina Maria. Toate filmele din program vor fi introduse de profesorul si criticul de film Doru Pop.
Shoplifters i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d'Or din cariera la cea de-a saptea selectie a acestuia in selectia oficiala de la Cannes. Dupa Premiul Juriului primit in anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoasterea suprema pentru un film cald si emotionant despre o familie de hoti marunti care gasesc o fetita abandonata si decid sa o creasca ca si cum ar fi copilul lor.
Filmul Lemonade, de Ioana Uricaru, a debutat la Berlinala, dupa care a fost selectionat in peste 25 de festivaluri, achizitionat spre distributie in 12 tari si a primit sase premii in festivaluri internationale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival.
Un thriller captivant despre visul american, Lemonade este primul film romanesc turnat in America de Nord si spune povestea dura a Marei, o tanara de 30 de ani care pleaca in America cu viza pentru un loc de munca ca asistenta. La spitalul unde lucreaza are norocul sa-l... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 14:31
Les Films de Cannes a Bucarest a adus pe marile ecrane, timp de 10 zile, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Cinemateca Union, CINETic si Grand Cinema&More din Baneasa Shopping City, in proiectii cu sali pline, filme premiate la Cannes, avanpremiere romanesti, retrospective de autor, Focus Mexic si proiectii speciale.
Duminica seara a avut loc gala de inchidere a editiei bucurestene 2018 a festivalului. Fondatorul festivalului, regizorul Cristian Mungiu, a anuntat pe scena premiile editiei cu numarul 9 a Les Films de Cannes a Bucarest. Acestea au fost:
Castigatorul competitiei Filminute, din cele 25 de filme selectate, este Roman Sinitsyn din Rusia, pentru filmul ONE.
Castigatorii sectiunii Une minute de vie, une minute de cinema - filme de un minut realizate de liceeni din trei licee bucurestene: Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes", Colegiul National "Spiru Haret" si Colegiul National Bilingv "George Cosbuc" - sunt: Snitel, Parizer - echipa formata din Matei Reu, David Mitran, Matei Cotimanis, Rutina / Break Free - echipa formata din: Arina Ciocan, Vlad Cojocaru, Iris Paun si Yala - Matei Bumbut.
Juriul Une minute de vie, une minute de cinema si Filminute a fost format din: Olivier Do Huu, sound designer si mixeur francez cu experienta de peste 25 de ani in cinema, Ludmila Cvikova, curator de film independent si consultant de scenariu, de finantare si de strategii festivaliere, Mina Dos Santos, ofiter de presa al FILAF - Festival... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 13:09
Anul acesta, Les Films de Cannes a Bucarest organizeaza editii in sapte orase. O selectie din filmele premiate la festivalul de la Cannes si o parte din invitatii lor vor calatori in Timisoara, Arad, Cluj, Iasi, Brasov, Oradea si Suceava.
Editiile din tara vor incepe odata cu editia bucuresteana a festivalului. Astfel, in primul weekend, 19-21 octombrie, Les Films de Cannes se va petrece concomitent in Bucuresti, Timisoara si Arad.
Timisoara va gazdui editia a treia a festivalului cu proiectii de vineri pana duminica la Aula Magna a Universitatii de Vest. Festivalul este organizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Universitatii de Vest.
Les Films de Cannes continua si la Arad, unde prima editie a avut loc in 2017. Anul acesta, filmele de Cannes revin la Cinema Arta, intre 19 si 21 octombrie, proiectul fiind organizat de Asociatia Cinemascop in parteneriat cu Centrul Municipal de Cultura Arad si Asociatia CitiZenit.
Pe finalul festivalului bucurestean, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, Les Films de Cannes va calatori pentru a treia oara la Cluj, unde filmele vor putea fi vazute la Cinema Victoria, intre 26 si 28 octombrie.
Intre 26 si 28 octombrie, festivalul va poposi la Iasi, la Cinema Ateneu, unde va avea loc editia a treia, organizata de Primaria Municipiului Iasi si Ateneul din Iasi.
Luna noiembrie va incepe cu editia a doua a Les Films de Cannes a Brasov, care va avea loc la Centrul Cultural Reduta si la... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:22
Programul complet al proiectiilor din cadrul Les Films de Cannes a Bucarest este accesibil de astazi pe site-ul filmedefestival.ro, iar biletele pot fi achizitionate prin Eventbook.ro.
Proiectiile au loc intre 19 si 28 octombrie la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Cinemateca Union si Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City.
Toate marile premii de la editia 2018 a festivalului de la Cannes, plus castigatoarele de la Berlin si Venetia se vad, ca in fiecare toamna, la Les Films de Cannes a Bucarest.
Shoplifters, filmul care i-a adus cineastului Kore-eda Hirokazu primul Palme d'Or din cariera, va fi proiectat in avanpremiera in Romania. Filmul a inspirat si vizualul din acest an al festivalului: o ideograma care preia o parte din numele realizatorului japonez.
Un eveniment de neratat este proiectia speciala cu Roma, de Alfonso Cuaron, castigatorul Leului de Aur la Venetia, film care nu va fi distribuit in Romania, proiectia de la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City fiind unica sansa de a vedea filmul pe ecran mare.
Si Mektoub, My Love: Canto Uno, filmul pentru care regizorul Abdellatif Kechiche si-a scos in vanzare premiul Palme d'Or, castigat in 2013 pentru La Vie d'Adele, va putea fi vazut in exclusivitate la Les Films de Cannes a Bucarest, filmul neavand distributie in Romania. Despre acest film, Le Parisien titra: "o minunata fresca naturalista despre tinerete si dorinta".
Nu mai putin de 17 titluri din Selectia... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 17:16
Cea de-a 9-a editie a Les Films de Cannes a Bucarest va incepe cu filmul care a deschis si festivalul de la Cannes anul acesta: Everybody Knows, cel mai recent film semnat Asghar Farhadi, marea vedeta a cinematografiei iraniene contemporane, singurul regizor cu doua Oscaruri pentru film strain la activ (A Separation - 2012 si The Salesman - 2016).
Everybody Knows ii are in rolurile principale pe Penelope Cruz si Javier Bardem si spune povestea Laurei, care calatoreste impreuna cu copiii sai in satul natal din Spania, dar un eveniment neasteptat transforma vizita intr-o suita de probleme.
"Noul film al regizorului exploreaza cu fler si o nemiloasa eficienta o rana nevindecata din sanul unei familii spaniole. Farhadi este un povestitor cu o forta coplesitoare", citim pe The Guardian.
Tot in weekendul de deschidere a festivalului va putea fi vazut si Burning, film recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI si premiul Vulcan, pentru scenografie.
Lee Chang-dong, scriitor, scenarist si pentru cativa ani chiar ministru al culturii in Coreea de Sud, si-a inceput tarziu cariera de regizor, dar povestile dure si critice la adresa societatii l-au facut rapid remarcat.
A ajuns in atentia criticilor de peste hotare in 1999, cu al doilea film al sau, Peppermint Candy, care a primit apoi invitatia de a fi prezentat in cadrul Quinzaine des Realisateurs. In 2010, regizorul a revenit la Cannes cu filmul Poetry si a castigat premiul pentru scenariu.
Inspirat dintr-o... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 15:29
Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au decis sa interzica includerea unor productii Netflix in competitia oficiala a editiei din 2018 a evenimentului, dar si selfie-urile pe covorul rosu.
Productiile Netflix au fost interzise dupa ce reprezentantii acestei companii americane de streaming video au refuzat in mod constant sa isi lanseze filmele in cinematografe, a anuntat intr-un interviu Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului, citat de Reuters.
De asemenea, organizatorii festivalului de pe Croazeta au decis sa interzica selfie-urile pe covorul rosu.
Doua productii Netflix au fost proiectate in competitia oficiala de la Cannes anul trecut (fara sa castige niciun premiu), insa organizatorii festivalului au anuntat ca filmele produse de aceasta companie americana nu vor mai avea dreptul de a concura din nou in festival, daca Netflix nu va permite difuzarea lor in cinematografe.
"Anul trecut, atunci cand am selectat doua dintre filmele lor, am crezut ca ii vom convinge pe cei de la Netflix sa le lanseze in cinematografe. Am fost prea indraznet: ei au refuzat", a declarat Thierry Fremaux pentru revista Le Film Francais.
"Cei de la Netflix iubesc covorul rosu si le-ar placea sa revina cu alte filme. Insa ei inteleg bine faptul ca intransigenta lor si propriul lor model de business sunt in opozitie cu propriul nostru model", a adaugat delegatul general al Festivalului de la Cannes.
Cu toate acestea, ar fi posibil ca Netflix sa primeasca... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 09:49
Filmul eveniment "120 BPM/batai pe minut", laureat cu Marele Premiu la Cannes si propunerea Frantei pentru premiile Oscar, va intra in cinematografele din Romania incepand cu 26 ianuarie 2018.
Lungmetrajul regizat de Robin Campillo a fost preferatul criticii in perioada festivalului de la Cannes, fiind considerat favorit la marile premii inca din ziua proiectiei si totodata revelatia ultimei editii a festivalului.
"120 BPM" porneste de la fapte reale - actiunile organizatiei civice ACT UP din Franta anilor '90, pentru a vorbi in final despre o tema cat se poate de actuala: trezirea din letargie a acelei paturi din societate indiferenta la marile probleme sociale care o inconjoara.
Miscarea ACT UP este considerata a fi precursoarea miscarilor civice de dupa anii 2000 care au condus in final la obtinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minoritati - de la cele sexuale la cele civice.
Inceputa in Statele Unite si extinsa in toata lumea, cu o organizare extrem de vizibila si eficienta in Franta, se considera ca ACT UP a pregatit terenul pentru teme actuale de astazi - de la casatoria intre pesoane de acelasi sex si pana la campania de stopare a agresiunilor sexuale in industria americana de film.
In plina epidemie, grupul de actiune "Act Up" s-a implicat in viata publica, combatand prejudecata ca SIDA este boala persoanelor de la periferia societatii si constientizand opinia si autoritatile asupra metodelor de prevenirea a acestei boli sau a... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 12:41
Cineastul Amat Escalante, premiat pentru regie la Festivalul de la Cannes 2013, a declarat intr-un interviu, ca o mare parte din populatia Mexicului este abandonata si vulnerabila si ca prin filmul sau "Heli" a vrut sa treaca dincolo de imaginile din ziare si sa le spuna povestea.
Intr-o tara in care "razboiul drogurilor" pare sa nu mai ia sfarsit, cineastul mexican Amat Escalante, unul dintre invitatii speciali ai evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (25 - 31 octombrie), afirma ca iubeste Mexicul, fiind si locul care il inspira in realizarea peliculelor sale. Escalante povesteste in interviu ca a invatat singur cinematografie, cu ajutorul cartilor de specialitate si al peliculelor, renuntand sa mai mearga la scoala de film din Spania.
Mexicul, un camp de lupta, unde aproximativ 70.000 de oameni au murit prinsi in razboaiele duse de mafia drogurilor, prezinta nuante si contradictii, dupa cum relateaza regizorul mexican. Avand cei mai bogati, dar si unii dintre cei mai saraci oameni din lume, mexicanii cred cu tarie in extraterestri, gnomi si chiromantie.Din dorinta de a-si exprima duritatea, unele persoane deseneaza pe cladirile din Mexic steaua lui David, dar si svastica, crezand ca sunt semne satanice. "Am vazut in multe locuri acest semn, in Mexic, in cartiere, uneori deseneaza si svastica nazistilor si aceasta stea a lui David. Ei nu stiu exact ce reprezinta. Cand deseneaza steaua lui David, cred ca este un simbol satanic", povesteste Escalante in... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 19:25