Festivalul de Film Anonimul 2014: Lungmetraje din Brazilia, Mongolia si Ucraina

Luni, 11 August 2014, ora 16:56
1808 citiri
Festivalul de Film Anonimul 2014: Lungmetraje din Brazilia, Mongolia si Ucraina

"Casa Grande", de Fellipe Barbosa, "The Monk", de The Maw Naing, si "The Tribe", de Miroslav Slaboshpitsky, se numara printre cele cinci lungmetraje care vor concura anul acesta pentru trofeul Festivalului International de Film Independent Anonimul, care debuteaza marti, in Capitala.

De asemenea, celelalte doua filme care intra in competitia de lungmetraje a festivalului sunt "September", de Penny Panayotopoulou, si "Remote control", de Byamba Sakhya, potrivit Mediafax. Filmul "September", regizat de Penny Panayotopoulou, este o drama personala ce exploreaza tema pierderii si a singuratatii.

Un film din Mongolia, regiunea pe care publicul are rareori ocazia sa o vada in cinematografe, "Remote Control" este primul lungmetraj al lui Byamba Sakhya, oferind o perspectiva speciala asupra societatii mongole contemporane si a schimbarilor prin care trece.

Primul lungmetraj independent din Myanmar din ultimii 50 de ani, "The Monk" este debutul promitator al regizorului aflat in plina ascensiune The Maw Naing.

De asemenea, competitia cuprinde un debut brazilian foarte interesant, "Casa Grande", de Fellipe Barbosa, care dezvaluie cu sensibilitate diferentele de clasa si problemele din societatea braziliana.

Nu in ultimul rand, filmul ucrainean "The Tribe", realizat integral in limbajul semnelor si autentic interpretat de actori, este o marturie a originalitatii abordarii creative contemporane a regizorului Miroslav Slaboshpitsky.

De asemenea, intr-o conferinta de presa care a avut loc luni, la Cinema Studio din Capitala, la care au participat Miruna Berescu, directorul festivalului, Irina Margareta-Nistor, selectioner al Anonimul, Teodor Forlu, de la Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, Andreea Zidaru, de la Forum Film Romania, si Laurentiu Damian, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), organizatorii au anuntat ca anul acesta au fost peste 400 de filme inscrise pentru competitia de scurtmetraje.

"M-am bucurat ca multe dintre ele sunt cu actori mari, importanti si o parte dintre ei vor veni in serile festivalului. (...) O sa fie prezent si Cristian Tudor Popescu", a spus Irina Margareta Nistor, in conferinta de presa.

Competitia de scurtmetraje fictiune cuprinde 31 de pelicule

Astfel, competitia de scurtmetraje fictiune cuprinde 31 de pelicule, iar cea de scurtmetraje de animatie 17 filme.

De asemenea, in sectiunea Romanian Off Section vor fi proiectate scurtmetrajele "O lume noua", de Luiza Parvu, "Bucuresti, te iubesc!", de Mircea Ghinescu, "L1-L5", de Letitia Rosculet, "Sa mori de dragoste ranita", de Iulia Rugina, "Brigada neagra", de Andrei-Nicolae Teodorescu, "Lumina firava", de Florina Dumitrache, "Si baietii cateodata", de Matei-Lucaci Grunberg, si "Zi de targ", de Sergiu Ciorescu.

Lungmetrajul "Minuni/ Le meraviglie", recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 si in care rolul principal este interpretat de romanca Alexandra Lungu, va deschide, marti, Festivalul International de Film Independent Anonimul de la Bucuresti, in timp ce filmul "Vanatoarea de spioni/ A Most Wanted Man", in care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul sau rol principal, va fi proiectat duminica, in avanpremiera, in inchiderea evenimentului.

Totodata, "Omnibusul Anonimul 10", regizat de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguta si Emanuel Parvu, va fi proiectat miercuri, incepand cu ora 20.30, la marginea raului Dambovita din Capitala. Evenimentul se va desfasura la Centrul de Ecoturism Rowmania, pe Dambovita, fiind organizat alaturi de Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23. Filmul, produs in 2013, cu ocazia sarbatoririi a 10 ani de existenta a festivalului, a fost prezentat in programul "Actori in spatele camerei".

Cea de-a XI-a editie a Festivalului International de Film Independent Anonimul, organizat de Fundatia Anonimul, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), al Institutului Cultural Roman (ICR) si al Televiziunii Romane - coproducator, se va desfasura de marti pana duminica in Bucuresti, la arena Verde Stop si Cinema Studio.

#Festival Film Anonimul 2014, #competitie filme festival international , #Festival de film