Cannes 2014: Premiul Palme d'Or a fost castigat de filmul turc 'Winter Sleep'

Duminica, 25 Mai 2014, ora 08:36
1422 citiri
Cannes 2014: Premiul Palme d'Or a fost castigat de filmul turc 'Winter Sleep'

Premiul Palme d'Or la cea de-a 67-a editie a Festivalului de Film de la Cannes a fost atribuit sambata seara filmului turc 'Winter Sleep', in regia lui Nuri Bilge Ceylan.

Premiul a fost inmanat de regizorul Quentin Tarantino si actrita Uma Thurman.

'In acest an se implinesc 100 de ani de cinematografie turca. Este o coincidenta extrem de frumoasa', a declarat regizorul, unul din cineastii favoriti ai Festivalului de la Cannes, unde in 2008 a castigat Premiul pentru regie, cu 'Three Monkeys', iar in 2011, Marele Premiu al Juriului, pentru 'Once Upon a Time in Anatolia'.

'Winter Sleep', a carui actiune se petrece intr-un mic sat din Anatolia, primise vineri si Premiul FIPRESCI al criticii internationale si era unul din marii favoriti la ravnitul Premiu Palme d'Or.

Camera lui Ceylan se plimba in 'Winter Sleep' printr-un sat din Anatolia, unde locuintele saracacioase atrag turisti vara. Zilele frumoase au trecut, iar hotelul lui Aydin, fost actor in varsta de 60 de ani, este aproape gol, asa incat patronul este ca si singur cu sotia si sora lui divortata. Filmul este dominat de Aydin, interpretat de Haluk Bilginer, unul din marii actori turci.

In 2013, premiul Palme d'Or a fost castigat de filmul 'La vie d'Adele - Chapitres 1 et 2', in regia franco-tunisianului Abdellatif Kechiche.

#filme cannes, #premii cannes , #Festival de film